Nieuws

Syrië: Spaanse reporter Marc Marginedas vrijgelaten door ontvoerders


media_xll_6533977

De Spaanse verslaggever Marc Marginedas. (Foto: AP)

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 2 maart 2014 – Na bijna 200 dagen te zijn ontvoerd, is de Spaanse reporter  Marc Marginedas, die voor de krant El Periódico de Catalunya (Barcelona) werkt, door zijn ontvoerders vrijgelaten.

Sinds begin september 2013 bevond de Spaanse journalist zich in handen van een islamistische terreurgroep in Syrië. Volgens het dagblad kwam Marginedas vandaag – gezond en wel – aan in Turkije na zijn hachelijk avontuur. Daar kon hij contact opnemen met zijn familie.

De reporter had ook al telefonisch contact met de Spaanse premier Mariano Rajoy en vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría.

BcFbCUCCMAEXezb

De Spaanse journalist Javier Espinosa (links) en de onafhankelijke fotograaf Ricard Garcia Vilanova (rechts) worden nog ontvoerd door terroristen in Syrië.

In Syrië worden op dit ogenblik een dertigtal reporters ontvoerd; waaronder twee andere Spaanse journalisten. Het gaat om de correspondent voor de krant El Mundo, Javier Espinosa en de onafhankelijke fotograaf Ricard Garcia Vilanova.

“Ergere misdaden dan in voormalig Joegoslavië”

Intussen zei Carla Del Ponte, lid van de commissie van de Verenigde Naties (VN), die sinds augustus 2011 mensenrechtenschendingen in Syrië onderzoekt, dat de misdaden die de afgelopen jaren in Syrië zijn gepleegd, zijn veel erger dan de oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië van 1991 tot 2001. Vooral burgers zijn hiervan het slachtoffer.

De VN-onderzoekscommissie, voorgezeten door de Braziliaan Paulo Sérgio Pinheiro, bevindt zich momenteel in het zuiden van Turkije. De commissie spreekt er achter gesloten deuren met Syrische vluchtelingen en leden van de oppositie. Naar verwachting op 5 maart 2014 presenteert het VN-team in Genève haar rapport. “In Syrië zijn er geen good guys en bad guys; alle partijen plegen misdaden”, aldus Del Ponte.

Veertienjarige jihadiste opgepakte in Frankrijk

De stroom jihadisten naar Syrië gaat intussen door. Zo zou een veertienjarig meisje uit de omgeving van de Franse stad Grenoble bereid zijn om in Syrië met wapens de jihad te voeren. De weggelopen tiener boekte een vliegticket naar Turkije om van daar uit de grens over te steken, maar de Franse politie hield haar tegen toen ze op het vliegtuig stapte.

Het meisje was recent sterk geradicaliseerd, aldus de vader. Ze kocht het vliegtuigticket met geld op haar spaarrekening en stuurde nadien een telefoonboodschap om haar vader te informeren over haar plannen.

Malik Imran.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: