Nieuws

Turkijë’s rol bij de ontvoering van bisschoppen Yuhanna Ibrahim en Paul Yazici


15694

De twee ontvoerde bisschoppen Yuhanna Ibrahim (links) en Paul Yazici (rechts).

SYRIA 360 – 2 februari 2014 – Op 22 april 2013 werden bisschoppen Yuhanna Ibrahim en Paul Yazici ontvoerd in Syrië. Tijdens de ontvoering werd hun chauffeur vermoord, een vierde persoon in de auto, Fuad Eliya, werd vrij gelaten. Bisschop Yuhanna Ibrahim is van de Syrisch-Orthodoxe Kerk en werd beschouwd als de sterkste kandidaat als opvolger van de huidige patriarch. Bisschop Paul Yazici is van de Grieks-orthodoxe Kerk, hij is de broer van de huidige patriarch. De bisschoppen verlieten de Turkse grens op 22 april in de richting van Aleppo. In de zilverkleurige Kia Sorrento was ook Fuad Eliya en de chauffeur van bisschop Ibrahim, Fathallah Kabud. Bisschop Paul Yazici was op weg naar huis naar Aleppo na een buitenlandse reis. Om veilig thuis naar Syrië te krijgen vroeg hij bisschop Ibrahim hem ophalen bij de Bab El – Hawa grensovergang. 20 kilometer van de grensovergang stopte de auto bij een controlepost gecontroleerd door het Vrije Syrische Leger (VSL), dit verliep zonder incidenten. Ongeveer twee kilometer van deze controlepost, werd de auto gestopt door acht zwaarbewapende mannen.

Volgens Fuad Eliya, de enige overlevende van de ontvoering, waren de daders niet Syriërs, maar leken ze op mensen uit de Kaukasus. Hun kleren waren vergelijkbaar met Taliban kleding. Een van de ontvoerders dwong de chauffeur uit de auto ging zelf achter het stuur zitten, een andere gewapende man zat op de achterbank van de auto, en ze reden achter blauwe vrachtwagen aan van de ontvoerders. De richting van de auto veranderde en ze reden terug naar Bab El-Hawa. Dit is waar de bisschoppen het laatst werden gezien.

De chaos in Syrië en Turkije’s rol in het conflict

Sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië heeft Turkije een actieve rol gespeeld in het conflict. Het hoofdkwartier van de Syrische oppositie is in Istanboel. Het Vrije Syrische Leger runt haar activiteiten vrijwel uit vluchtelingenkampen in Turkije die langs de grens met Syrië worden geplaatst. Qatar, Saudi-Arabië en Turkije hebben de Syrische oppositie gesteund met logistiek en wapens en gefinancierd. Maar Turkije heeft een steeds actievere rol gespeeld en heeft stap voor stap de levering van wapens verhoogd aan de oppositie. Zelfs de meer radicale groeperingen, zoals Al-Nusra en anderen die worden geassocieerd met Al-Qaida, hebben wapens uit Turkije ontvangen. De chaos in Syrië heeft jihadistische groeperingen aangetrokken uit vele landen in de regio. De 900 kilometer lange grens tussen Turkije en Syrië is een poort naar Syrië voor jihadistische groepen geworden.

Rusland steunt het regime in de Syrische burgeroorlog. Russische steun heeft reacties van moslims in de Kaukasus uitgeroepen, die de Jihad in Syrië steunen. Jihadisten uit de Kaukasus hebben twee redenen om deel te nemen aan de “heilige oorlog” in Syrië, om hun soennitische geloofsgenoten te helpen en om wraak te nemen op Rusland, dat volgens de jihadisten hen heeft onderdrukt in de Kaukasus. Maar deze jihadistische groepen nemen zelden deel aan echte gevechten, in plaats daarvan geven ze de voorkeur aan zich te amuseren door plundering en vermoorden van onschuldige burgers. Vaak plegen ze oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Deze propaganda video is een van de vele voorbeelden waaruit blijkt hoe brutaal deze terroristen handelen. Wie de video bekijkt, kan zien dat deze terroristen afkomstig zijn uit de Russische Kaukasus . De “heilige oorlog” – Jihad – heeft vele extremisten uit Tsjetsjenië, Dagestan, Azerbeidzjan, Turkije, de Balkan en vele andere moslimlanden verenigd. Ze zijn in staat om zich ongehinderd te bewegen in Turkije langs de grens met Syrië.

Het is algemeen bekend dat Turkije deze extremisten heeft geholpen met wapen en logistiek. Maar in de laatste paar maanden is Turkije meerdere keren op heterdaad betrapt. Turkse media die de censuur ontglipten meldden het volgende :

* Een vrachtwagen geladen met raketten werd buiten Adana, vlakbij de Syrische grens tegengehouden. Deze was op weg naar de rebellen in Syrië, maar werd gestopt door de politie bij een controlepost.

* In het begin van januari 2014 stopte een politie wegversperring een vrachtwagen op weg naar Syrië. De politie werd tijdens het onderzoeken van de truck gehinderd door de Turkse geheime dienst MIT die de vrachtwagen begeleidde naar Syrië. Volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken, bestond de lading uit kleding, medicijnen en andere eerste hulp voor Turkmenen in Syrië. Maar de vraag is waarom een lading van “spoedeisende hulp” door Turkse geheime agenten werd begeleid die rechtstreeks rapporteren aan premier Erdogan. Een paar dagen later ontkenden de Turkmeense organisaties dat zij noodhulp uit Turkije had ontvangen.

Als gevolg van de betrokkenheid van Turkije en de actieve ondersteuning van de extremistische groepen, besloten elf Syrische civiele oppositie organisaties Turkije voor het hof voor de mensenrechten in Europa te slepen.

De Kaukasus “Heilige Oorlog” in Syrië

De extremistische groep die bestaat uit vele verschillende etnische groepen uit de Kaukasus werd opgericht in 2006 onder de naam ” Kaukasus Emiraat ” tijdens de oorlog in Tsjetsjenië tegen Rusland . Deze Kaukasische mobilisatie is nu ook in Syrië . De terroristen uit de Kaukasus blinken uit in hun brutaliteit. Abu Omar de Tsjetsjeense, die de Hattab brigade zeer snel opgerichte maakte een naam voor zichzelf. Verschillende kleine groepen die uit de Kaukasus kwam verklaarden hun trouw aan Abu Omar de Tsjetsjeense. In Syrië werden deze groepen wel de “Turkse Broeders” genoemd. Het Kaukasus Emiraat is op verschillende momenten verbonden geweest met het Vrije Syrische Leger en Al-Qaida. In de laatste tijd is de groep toegetreden tot de Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS). Jihadistische groepen die de bevolking van Syrië aan de Turkse grens terroriseren zijn goed bekend bij Turkije. Deze jihadisten zijn voorzien van wapens en communicatieapparatuur zoals walkietalkies door de Turkse geheime dienst MIT.

Een van deze jihadistische groepen wordt geleid door Abu Amer el-Kuweiti, die zijn activiteiten in de Aleppo controleert vanuit het gebied van de Turkse grensstad Antakya. Abu Amer el-Kuweiti wordt bijgestaan ​​door een persoon uit Dagestan met de naam Magomed Abdurrakhmanov, die gebruik maakt van de code naam Abu Banat. Het is deze persoon die wordt verdacht van de ontvoering van de bisschoppen. Hier komen we later op terug.

In de zomer van 2013 verscheen een videoclip op YouTube die toont hoe een persoon brutaal de hoofden van de drie mannen afsnijdt. De mensen in de video, inclusief de moordenaar, spreken Russisch. Ook is een Turkse stem te horen die zegt: “ga zitten, ga zitten”, zodat het beeld van de slachting duidelijker is. De persoon die de onthoofding uitvoerde is Magomed Abdulrakhmanov, alias Abu Banat. De wrede slachting riep woede op in verschillende delen van de wereld. Toen deze afschuwelijke foto’s in de media verschenen werd er gespeculeerd over de identiteit van deze man. Informatie over de ware identiteit van Abu Banat verscheen op diverse Russische websites en forums. Toen zijn identiteit bekend werd gemaakt werd duidelijk dat hij een politieagent in Dagestan was, die zijn weg naar Jihad had gevonden in Syrië.

In het begin van 2013 vestigde de groep Abu Banat zich dicht bij het dorp El-Meshed, slechts vijf kilometer van de grensovergang bij Bab El-Hawa. Hij trouwde met een vrouw uit het dorp El-Meshed. Abu Banat wilde zijn gezag te laten zien door middel van brutaliteit. Hij terroriseerde de dorpelingen en vermoordde een dorpeling om een voorbeeld te stellen. Hij stelde strenge sharia wetten; zo verloren rokers een vinger en werden ook mensen die alcohol dronken gestraft. Nieuws over de brutaliteit van Abu Banat verspreidde zich. Zijn groep hield zich bezig met invallen en terroriseerde de omliggende gebieden.

Activiteiten van de groep trokken de aandacht en geruchten begonnen te circuleren over een “fantasy kamp” met veel wapens, geld, kostbaarheden en jihadisten die videogames op PlayStations spelen. Nieuws van invallen en brutaliteit van de groep bereikten het Vrije Syrische Leger, die een groep strijders stuurden om de zaak te onderzoeken. Het Vrije Syrische Leger (VSL) stelt dat de groep nooit deelgenomen heeft aan de oorlog tegen het Syrische regime, maar zich uitsluitend gewijd heeft aan plunderingen. Er is een strijd opgetreden tussen de FSA en de groep van Abu Banat die resulteerde in de ontbinding van de groep.

Abu Banat is aangehouden in Istanboel

Op 23 april 2013 stopte de politie een auto buiten de stad Konya. In de auto vonden ze een Syrische vrouw en drie andere personen van Tsjetsjeense afkomst. Geen van hen had geldige identiteitsdocumenten. Het Turkse blad Radikal meldde deze gebeurtenis met de kop ‘Orthodoxe bisschoppen’ moordenaar gearresteerd in Konya. Het blad schreef ook dat deze mensen niet naar land van herkomst werden gedeporteerd omdat ze geen geldige identiteitsdocumenten hadden. Dit was echter niet het geval. De politie heeft allen vrijgegeven nadat ze een woonadres in een voorstad van Istanboel, waar de groep leeft, hebben ontvangen.

Met de herinnering aan de wrede onthoofding video vers in het achterhoofd, herkende een van de agenten een persoon in de auto. Hij meldde zijn vermoedens van de groep bij de politie in Istanboel. Een lokaal tijdschrift in Konya onderschepte het politierapport en verspreidde het nieuws over Turkije. Verschillende tijdschriften schreven dat de moordenaar de van de bisschoppen was gearresteerd in Konya. Toen de politie het huis op het opgegeven adres doorzocht vonden ze wapens en granaten. De groep werd gearresteerd voor overtreding van de wapenwet en de voorbereiding van terreur aanslagen. De groep is in voorlopige hechtenis sinds de zomer van 2013, in de Maltepe gevangenis in Istanboel.

Toen het nieuws over de groep die werd verdacht van ontvoering van de bisschoppen zich verspreidde, verklaarden de autoriteiten dat de groep was gedeporteerd. Waarom werd dit verklaard terwijl in werkelijkheid de personen in Istanboel waren? Het antwoord werd ontdekt nadat het politieonderzoeksrapport toegankelijk werd. Volgens het rapport is Abu Banat bekend bij de Turkse geheime dienst MIT, die hem van apparatuur hebben voorzien.

Behandeling van de gebeurtenissen door de Turkse regering

Toen het nieuws over de arrestatie van de vermoedelijke moordenaar van de bisschoppen in Turkije verspreidde heeft bisschop Yusuf Cetin van de Syrisch-orthodoxe Kerk contact opgenomen met de Turkse regering. Staatssecretaris Ahmet Davutoglu heeft bij verschillende gelegenheden gereageerd op de ontvoeringszaak. In een bijeenkomst met Syrisch-orthodoxe bisschoppen, zei Davutoglu dat in rapporten van inlichtingendiensten stond dat de bisschoppen nog in leven waren en dat Turkije er alles aan doet om hen te redden. Staatssecretaris Davutoglu gaf de indruk dat ze wisten wie de ontvoerders waren. Premier Erdogan maakte ook soortgelijke uitspraken tijdens zijn bezoek aan Stockholm en ontmoette Assyrische vertegenwoordigers in begin november 2013. Afgelopen kerst zei de voormalige Turkse generaal Sadullah Ergin tegen de Grieks-orthodoxe kerk in Hatay dat de regering werkte aan het redden van de bisschoppen. Deze en vele andere verklaringen werden afgegeven door Turkse ambtenaren, ondanks het feit dat de verdachten van de moord op de  bisschoppen was opgepakt door de politie in Istanboel. Alle indicaties wijzen op het feit dat Turkije een hand had in de ontvoering van de bisschoppen en dat het om die reden er alles aan gedaan heeft om de waarheid over de moordenaar te verbergen.

Op 29 september 2013 publiceerde onderzoeksjournalist Erkan Metin een lang artikel op www.suryaniler.com. Tijdens zijn onderzoek ontdekte de heer Metin dat Abu Banat, Magomed Abdurkhmanov is uit Dagestan en dat hij zich misschien in hechtenis bevindt. De heer Metin nam contact op met de politie en die bevestigde dat zij een persoon genaamd Magomed Abdurakhmanov vast hielden- in tegenstelling tot de pers en de overheid die meldden dat hij en zijn groep waren gedeporteerd. De groep van Abu Banat was door de politie aangehouden en was in de Meltepe gevangenis in Istanboel.

Bij nader onderzoek ontdekte de heer Metin een verband tussen de Abu Banat groep en de ontvoering van de bisschoppen. Een website (www.kavakazcenter.com) dat tot de “Kaukasus Emiraat” behoort plaatste op 3 juli 2013 de kop ‘Russische voetstappen in Syrië’, en beweerde dat het de groep onder leiding van Abu Banat achter de ontvoering van de bisschoppen zat. De website verklaarde ook dat Abu Banat een Russische agent is. De website zei dat volgens de bronnen in Syrië, de bisschoppen gedood zijn door een riem met explosieven die vastgebonden was aan hun rug (deze methode wordt vaak gebruikt door de Taliban in Afghanistan).

Maar waarom zou Abu Banat, die lid is van de Kaukasus Emiraat, worden verloochend door te worden geïdentificeerd als een Russische spion?

Volgens Erkan Metin, was de video van de onthoofding op YouTube het breekpunt. De Kaukasus Emiraat wilde zich distantiëren van een groep die negatieve aandacht naar zich toe had getrokken. Dit werd ook bevestigd door de  ondervraging van de Turkse politie van Abu Banat over de onthoofding. Volgens de transcriptie van de hoorzitting, die officieel in december 2013 werd gepubliceerd, zei Abu Banat het volgende :

Ik was het die deze drie personen heeft onthoofd. Het was de eerste keer dat ik een mens onthoofd. Maar ik begrijp niet hoe dit op het internet kwam. Het was iets wat we elke vrijdag deden nadat we mensen in de sharia-rechtbank veroordeelden. Ik voerde de straf door onthoofding uit.

Wanneer het rapport van het onderzoek van de groep van Abu Banat publiekelijk werd vrijgegeven werden de resultaten van het onderzoek van Erkan Metin ’s bevestigd – dat de groep verantwoordelijk was voor de ontvoering van de bisschoppen. De volgende zijn de belangrijkste bevindingen uit het rapport:

* De politie had een oppervlakkige gehoor en vermeed het dieper in gaan op de gebeurtenissen.  Er werden geen vragen gesteld over de ontvoering van de bisschoppen.

* Abu Banat biechtte op dat hij de personen in de YouTube-video had onthoofd.

* Abu Banat zei dat hij van de Turkse geheime dienst walkie – talkies had ontvangen van een persoon met de naam Abu Cahfer. v

* Abu Banat en zijn metgezel raakten gewond, waarschijnlijk in de strijd met de FSA, en vluchtten uit Syrië.

* Uit geheime documenten die tijdens het onderzoek werden gepubliceerd bleek dat op 26 april 2013, vier dagen na de ontvoering van de bisschoppen, de Turkse geheime dienst MIT een verslag schreef aan het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara. In dit rapport beschreven ze hoe de bisschoppen waren vastgenomen en verplaatst tussen verschillende locaties voordat ze eindelijk naar het dorp Mashad Ruhin (ook wel el- Meshad) buiten Aleppo werden gebracht. Deze informatie verbond Abu Banat aan de ontvoering van de bisschoppen. Aangezien zijn groep gebruik maakte van Turkse walkietalkies, monitorde de Turkse geheime dienst MIT de gesprekken en activiteiten werden zorgvuldig in kaart gebracht.

*Abu Banat erkende dat hij zowel oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid heeft begaan. Het ministerie van Justitie weigerde hem te berechten met het argument dat dit een Syrische kwestie is.

Vragen aan premier Erdogan

Erol Dora, een Assyrisch lid van het Turkse parlement, presenteerde een schriftelijke vraag aan minister-president Erdogan over de betrokkenheid van Turkije bij de ontvoering van de bisschoppen en de relatie van het land met de vermoedelijke moordenaar. Erol Dora vroeg tevens de minister van Justitie Bekir Bozdag waarom het ministerie weigerde om een persoon die had toegegeven dat hij onthoofd mensen in Syrië te berechten. Volgens Erol Dora, die advocaat is, zegt de Turkse grondwet dat dergelijke misdaden niet per se voor hoeven te komen in Turkije om de dader te berechten.

Conclusies

Turkije steunt de Syrische oppositie, waardoor jihadisten over Turks grondgebied naar Syrië vertrekken. Bewijsmateriaal wijst er sterk op dat Turkije wist van de jihadistische groepering onder leiding van Abu Banat, en dat deze groep de bisschoppen heeft ontvoerd. De Turkse geheime dienst MIT, had contact met deze groep en voorzag de groep van apparatuur.

Bron: Syria 360.

Eben Derik

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: