Nieuws

Nationalistische Yarosh en zijn Ruslandhaat (en andere neo-nazi’s in Oekraïne)


yarosh-nationalist-address-umarov.si

Dmytro Yarosh tijdens toespraak in Kiev op 21 februari 2014. (2)

OEKRAINE VANUIT RUSSISCH PERSPECTIEF – 2 maart 2014 – Als je ziet dat zelfs oorlogsmonumenten van de oorlog tussen de Sovjet-Unie en nazi-Duitsland worden neergehaald dan ga je je toch afvragen waarom de haat tegen Rusland zo sterk is in bepaalde delen van de Oekraïne.

Iemand die goed die haat jegens Rusland weet te gebruiken is de heer Dmytro Yarosh. In de onderstaande video zie je hem staan tussen een aantal mannen met bivakmutsen op een plein in Kiev. Hij is de leider van een groep die zich ‘Prava Sector’ noemt, wat in het Engels vertaald wordt als de Right Sector Movement.

Via een sociaal netwerk riep hij Ruslands meest gezochte Tsjetsjeense terrorist Doku Umarov om weer op te treden tegen Rusland. Umarov heeft de aanslagen opgeëist die gepleegd zijn op Russische burgers in de metro van Moskou in 2010 en op de internationale luchthaven van Domodedovo het jaar erop. Deze Umarov zou ook menige Tsjetsjeense militantengroeperingen hebben geleid.

De (extreem) rechtse groepering Rechtse Sector heeft 375.000 volgers op Facebook. Facebook werd ook ingezet om de cellen van deze groep te coördineren over heel Oekraïne. Wellicht waren zij het die probeerden om ook het parlement van de Krim te bestormen (3)? Op het zogenaamde onafhankelijkheidsplein werden leden van de Rechtse Sector getraind. Het lijkt dan ook een militaire groepering te zijn.

right-sector-trainen-op-onafhankelijkheidsplein in centrum van kiev op 25 januari 2014-nb-34

Training van de Rechtse Sector op Onafhankelijkheidsplein in het centrum van Kiev.

Yarosh zei dat vele Oekraïense mannen de Tsjetsjenen hadden gesteund in hun strijd, en dat het nu de tijd was voor de Tsjetsjenen om Oekraïne te steunen in hun strijd tegen wat hij wel beschrijft als het Russische rijk dat volgens hem verdeeld en vernietigd dient te worden (2).

Deze Rechtse Sector van Yarosh wordt wel beschreven als de meest radicale en best georganiseerde groep in de onrusten in de Oekraïne. Met hun bivakmutsen op gebruiken ze vaak knuppels, benzinebommen en vuurwapens tegen de Oekraïense politie. Op de onderstaande video kun je hem zien tussen zijn ‘gebivakmutste mannen’ op een podium terwijl hij een menigte enthousiastelingen toespreekt.

.

.

In het filmpje hieronder kun je tijdens het interview zien hoe enorm gewelddadig de demonstranten zijn geweest tegen de oproerpolitie. Als je het fanatisme ziet van Yarosh en zijn mannen dan lijkt het aannemelijker te worden dat zij niet alleen agenten hebben gevangen gehouden, maar dat ze ook op agenten hebben geschoten, die vervolgens hebben teruggeschoten, waarna de president de schuld kreeg dat hij op vreedzame demonstranten liet schieten.

.

.

Het zijn op dit vlak dezelfde tactieken die ook zijn gebruikt bij het begin van de opstand in Syrië. Ook daar werden politiebureaus in brand gestoken en werd op politieagenten en soldaten geschoten door demonstranten. Vervolgens werd er teruggeschoten en kon de propaganda gaan rollen.

Alleen al het feit dat zo’n man als Yarosh zoveel invloed kan hebben, en ook gewoon op hetzelfde podium kan staan als de zwaargewichtbokser en leider van de Democratische Alliantie voor Hervorming, Vilatiy Klitschko, maakt de angst onder de Russen voor de woede en agressie tegen hen vanuit Kiev wel voorstelbaar. Als de ‘vrijheidsbeweging’ in Oekraïne ertoe leidt dat er een blinde klopjacht komt op iedereen die Russische sympathieën heeft, dan lijkt me de zorg vanuit Rusland ook beter te begrijpen.

Als er nu zelfs stemmen opgaan vanuit een andere ultra-rechtse beweging, genaamd Svoboda (“Vrijheid”) om van Oekraïne weer een nucleaire staat te maken, zouden we toch wat voorzichtiger moeten worden met het behandelen van de nieuwe machthebbers als zijnde vertegenwoordigers voor een vrij en Europees-gezind Oekraïne (4, 5).

Daar komt bij dat Rusland al sinds de 18e eeuw haar vloot in Sevastopol heeft gestationeerd en dat het niet kan toestaan dat het zomaar door een soort van anti-Russische staatsgreep daar zou worden weggejaagd.

Interessante leeskost wordt ook geboden door Willy van Damme (1), die eens laat zien hoe de nieuwe ‘machthebbers’ omgaan met een waarschijnlijk pro-Russische rector op een universiteit.

zie ook: The U.S. has installed a Neo-Nazi Government in Ukraine (6).

Update 5 maart 2014: Inmiddels is Dmyto Yarosh door Rusland geplaatst op een internationale terroristenlijst (7) wegens het oproepen tot terrorisme.

NOTEN
(1) http://willyvandamme.wordpress.com/2014/02/25/oekrane-de-gelijkschakeling/
(2) http://rt.com/news/yarosh-nationalist-address-umarov-380/
(3) http://rt.com/news/russia-crimea-sieze-gunmen-344/
(4) http://rt.com/news/ukraine-nuclear-arsenal-threat-314/
(5) Zie ook de informatie over het Boedapest Memorandum waar minister van Buitenlandse Zaken schrijft in een brief aan de tweede kamer van 2 maart 2014 (zie http://oekrainevanuitrussischperspectief.blogspot.nl/2014/03/korte-analyse-brief-frans-timmermans.html)
(6) http://www.globalresearch.ca/the-u-s-has-installed-a-neo-nazi-government-in-ukraine/5371554

Bron: Oekraïne vanuit Russisch Perspectief.

Advertenties

Reacties

2 gedachtes over “Nationalistische Yarosh en zijn Ruslandhaat (en andere neo-nazi’s in Oekraïne)

 1. Dag , het is een smerige haatcampagne tegen de Russische bevolking ,
  de mensen die tijdens de Twee Wereld oorlog ( De Grote Vaderland oorlog ) meer dan 20 miljoen van hun landgenoten verloren in de strijd tegen nazidom om Europa de vrede te brengen !
  Met de DAG van Overwinning ! Met vriendelijke groeten aan denkgenoten , irinalap@rambler.ru

  Geplaatst door Irina | 29 april 2014, 00:49
 2. zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Holodomor – voor redenen waarom Oekraieners Russen zouden kunnen haten.
  Die vreselijke genocide toen is natuurlijk geen excuus voor rechts extremisme nu. Overigens zijn de meeste ‘gebivakmutste mannen’ die ik op film gezien heb pro-russische knokploegen die etnische Oekraieners schaamteloos intimideerden of mishandelden. Niet slim waar de camera’s bij zijn, maar de hoogmoed is blijkbaar groot. Er blijken nogal wat veteranen uit de Tsjetsjeense oorlog tussen te zitten. Dat verhaal van lokale Russen die zich bedreigd voelen is er echt met de haren bijgesleept om het Russisch imperialisme te rechtvaardigen. Ik heb geen probleem met Rusland of dfe Russen, wel met Putin en zijn corrupte kliek.

  Geplaatst door DV | 29 mei 2014, 22:27

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: