Nieuws

Priester Daniël Maes: Containers met hulpgoederen geven ons nieuwe moed!


danic3abl-maes1211111111111

Daniël Maes (75), norbertijn van Postel en afkomstig uit Arendonk, is verantwoordelijk voor een seminarie in het zesde eeuwse klooster Mar Yakub in Qâra, gelegen op 90 kilometer van de Syrische hoofdstad Damascus. In Syrië zijn er 2,4 miljoen christenen op 24 miljoen inwoners. Een verre droom van de Vlaamse norbertijn Maes is om van het klooster Mar Yakub een tweede Taizé te maken, dicht bij de bronnen van het christendom, in dialoog met joden en moslims.

Telefonisch bericht van Pater Daniël op vrijdag 7 maart 2014

Beste vrienden,

Christenen van de Latijnse Kerk over de hele wereld hebben Aswoensdag gevierd. Zo deden ook wij het. Zelfs Fadia, de baby van goed één jaar oud kreeg een kruisje met de woorden: ‘Gedenk dat ge stof zijt en tot stof zult wederkeren!’

In feite zijn volgens de Byzantijnse traditie al op maandag de grote vasten begonnen. Dat betekent dat we proberen nog wat soberder en meer in stilte te leven en te werken.Veel te lange Vespers en de nog langere Completen bevatten een twaalftal psalmen, litanieën, smeekbeden en mooie gezangen. Het zijn boetediensten met veel afwisseling waarbij ieder, klein en groot, zijn inbreng heeft.

Het is de bedoeling dat we in de vastentijd, meer vanuit onze diepste Bronnen gaan leven, ook tot welzijn van de anderen.

Er komen steeds meer hulpgoederen toe; vanuit België alweer een hele reeks containers, wat ons erg bemoedigt. Hartelijk dank!!!

Ook door de ononderbroken inzet van Moeder Agnès-Mariam komt er veel, zelfs vanwege de Rode Halve Maan.

De goederen worden hier opgeslagen en door een groep vrijwilligers over de hele streek verdeeld. Deze mannen doen echt goed werk. Het zijn moslims en christenen, jongeren en ouderen, universitairen en ongeletterden, onder leiding van een vurige christen die niets anders dan christenliefde wil verspreiden. En de anderen werken enthousiast mee. Er is veel nood.

In onze streek van Qalamoun wordt nog zwaar gevochten. Sommige dorpen zijn zich al goed aan het herstellen om een broederlijke gemeenschap te worden.

Nu maken deze vrijwilligers een lijst op van de meest behoeftigen en trachten tevens elders een gelijkaardige ploeg op te richten.

Ik noem ze ‘de twaalf apostelen’ omdat ze me doen denken aan de primitieve Kerk en de stichting van de eerste christelijke gemeenschappen.

Ondertussen is het leger de streek aan het zuiveren, geleidelijk en zeer systematisch.

De overwinning van Syrië is onomkeerbaar. Rebellen kunnen de regering, het volk en het land niet meer ten val brengen. Ze hebben ook blijkbaar geen planning. Ze trachten lukraak te moorden en te vernielen, geholpen door hun buitenlandse ‘broodheren’.

Wel kunnen ze hiermee Syrië enkele decennia terug van de geschiedenis werpen tot genoegen van onze kleine gebuur die een aardsmessianisme als wereldheerschappij blijft nastreven.

Toch zal Syrië nooit de onwettige bezetting van zijn land aanvaarden. Iedereen weet nu onderhand wel dat de blijvende toestroom van rebellen naar Syrië als dringendste noodzaak moet verhinderd worden, wat de ‘internationale gemeenschap’ blijkbaar niet wil, integendeel.

En dat is juist zo frustrerend en ontmoedigend.

Syrië wordt vanuit het buitenland wel steeds meer gesteund, zoals nu blijkt uit de hulp van Irak, dat zelf van buitenaf ontwricht werd.

Toch zijn er nog teveel westerlingen die aan de kant van de rebellen blijven staan wat ze mogelijk zelf niet eens beseffen.

Zolang naamloze wereldheersers achter de schermen ‘nieuwe wereldorde’ als een noodzakelijke onwikkelingshulp in de openbare opinie kunnen verspreiden, zullen ze Syrië blijven ontwrichten, en helaas niet alleen Syrië…

Moge de waarheid in liefde eens overwinnen.

Van harte.

 .

Noodhulp voor Syrië: Steun Syrische vluchtelingen

.

1235544_10201867353266437_811105977_n.

1499429_10201694530018325_435967420_n.

1545566_10202692997947038_1503773492_n.

Priester Daniël Maes.

.

Aswoensdag

intropic_1228664097NABBI-DOCS – Aswoensdag is de woensdag na vastenavond en duidt het begin aan van de veertigdagentijd. Tot en met de dag ervoor wordt er nog voluit carnaval gevierd, maar vanaf dan begint de voorbereiding op Pasen. Alle gelovigen worden uitgenodigd om zich te bekeren en hun hart klaar te maken voor Jezus’ verrijzenis.

Als teken daarvan maakt de priester een kruisje met as op het voorhoofd van ieder die dat wil. Enerzijds is het een teken dat wij allemaal sterfelijk zijn. De priester herinnert ons daar dan ook aan als hij zegt: ‘Gedenk, o mens, dat je van stof bent en tot stof zult weerkeren.’ Anderzijds is het ook een oproep om anders te gaan leven, meer volgens het Evangellie. Daarom zegt de priester soms ook: ‘Bekeer je en geloof in het Evangelie.’.

Het askruisje wordt gemaakt met de as van de verbrande palmtakjes van het jaar voordien. Toen dienden ze om Jezus te eren en te loven bij zijn intrede in Jeruzalem. Intussen blijft van dat enthousiasme vaak maar weinig meer over. Het askruisje nodigt dan op zoek te gaan naar het vuur onder de as en naar de vreugde van het Evangelie, die vaak verstopt zit onder de zorgen van alledag. Als je met die ingesteldheid begint aan de veertigdagentijd, kan het maar moeilijk fout lopen. Goed begonnen is immers half gewonnen!

Bron: Nabbi-Docs – Waar woont God en 100 andere geloofsvragen © Uitgeverij Averbode.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: