Nieuws

Hezbollah stuurt Europese huurlingen naar Syrië


251837_mainimg

Hezbollah-leden paraderen in Teffahta tijdens een ceremonie ter herdenking van drie gedode Hezbollah-leiders – Imad Mughniyeh, Abbas Musawi en Sheikh Ragheb Harb – op vrijdag 14 februari 2014. (Foto: The Daily Star / Mohammed Zaatari)

THE DAILY STAR – 21 februari 2014 – Europese huurlingen worden met hulp van Hezbollah gerekruteerd om zich aan te sluiten bij het Syrische nationale leger (SNL) en de krachten te bundelen in de oorlog in Syrië, aldus veiligheidsbronnen.

Vertegenwoordigers van de ’14 maart beweging’ ontvingen veiligheidsinformatie over de aankomst van nieuwe groepen Oost-Europese huurlingen op internationale luchthaven Rafik Hariri, die op weg zijn naar Syrië om samen met het bestuur van president Bashar al-Assad te vechten. Volgens de Oost-Europese inlichtingeneenheid hebben de meeste van deze strijders professionele militaire ervaring en hebben ze gevochten in Tsjetsjenië.

Volgens goed ingelichte bronnen, kwam afgelopen januari de eerste van deze zendingen met ongeveer 23 strijders aan. Zij reisden toen in bestelauto’s van Hezbollah naar Chtaura en vervolgens naar Nabi Sheet in het oosten van Libanon. De leider van de groep had ook een ontmoeting met een militaire functionaris van Hezbollah,  Habib M., bekend als Abu Hussein, die afkomstig is uit de stad van Ali al-Nahri in de Bekaavallei. De strijders gingen vervolgens naar de Syrische stad Serghaya in de buurt van Damascus.

De strijders van de tweede zending kwamen individueel aan op internationale luchthaven Rafik Hariri om niet de aandacht naar zichzelf te trekken. Deze groep omvatte ongeveer elf strijders, van wie er drie afkomstig waren uit de zuidelijke provincie Dagestan in Rusland.

De bronnen hebben bevestigd dat deze Oost-Europese strijders militaire uniformen van Hezbollah en gele banden op hun hoofd dragen om hun loyaliteit te tonen. De bronnen meldden ook dat Oost-Europese vennootschap M Security Group, een van de meest prominente organisaties in zijn soort in de regio, de strijders specifiek heeft geworven om naar Syrië te sturen zodat ze samen met het Syrische bestuur kunnen vechten met een aanzienlijk maandsalaris als verzekering voor hun families.

Volgens de bronnen, is een Oost-Europese officier, bekend als Maximov, momenteel in een voorstad van Damascus waar Hezbollah aan het strijden is tegen Syrische rebellen. Vandaar stuurt en coördineert hij een aantal van de groepen en Hezbollah-strijders die onder zijn leiding vallen.

Volgens veiligheidsbronnen hebben een aantal islamitische rebellengroepen – waartoe zowel Arabieren als Europeanen behoren – zich drie maanden geleden aangesloten bij de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS) om deel te nemen aan de Syrische oorlog.

De bron onthulde dat een aantal van de groepen onlangs legaal Libanon zijn binnengetrokken en nu klaar zijn om zich aan te sluiten bij fundamentalistische netwerken in het hele land. Ze zijn grotendeels Palestijnse vluchtelingenkampen in het land binnengestroomd, in het bijzonder de wijk Taamir van Ain al-Hilweh in de zuidelijke Libanese stad Sidon, waar de leiders van het netwerk hun terroristische activiteiten coördineren.

Volgens een rapport van een Europese inlichtingendienst zijn ongeveer 5.000 Europese burgers toegetreden tot de harde kern in Syrië en Irak om de jihad te voeren. Bronnen in nauw contact met Hezbollah hebben bevestigd dat niet alleen deze cijfers waar zijn, maar ook dat Europese inlichtingendiensten een delegatie naar Syrië stuurden voor een ontmoeting met hooggeplaatste veiligheidsfunctionarissen en het opvolgen van de dossiers van de rebellen. Wat bleek is dat er intensieve afstemming plaatsvindt tussen deze harde kern en terroristische groepen actief in een aantal Europese landen.

Bron: The Daily Star.

.

Sluit ook vriendschap met de Facebook van de Mediawerkgroep Syrië:

https://www.facebook.com/MWSyria

.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: