Nieuws

Bahar Kimyongür vrijgesproken


BAHAR%~1

Foto: Indymedia.be.

Artikel door Lode Vanoost op De Wereld Morgen van 11 maart 2014www.dewereldmorgen.be

DE WERELD MORGEN – 11 maart 2014 – Dinsdag 11 maart 2014 heeft het Hof van Beroep van de Italiaanse stad Brescia de Belg Bahar Kimyongür vrijgelaten. De vraag om uitlevering van Turkije werd verworpen.

De rechter oordeelde de beschuldigingen in het uitleveringsverzoek ongegrond en een schending van de vrijheid van meningsuiting.

Turkije beschuldigde Bahar Kimyongür ervan “de leider (te zijn) van de terroristische organisatie DHKP-C”, van “bedreiging en aanval op de minister van buitenlandse zaken Ismail Cem tijdens een zitting in het Europees Parlement” en van “deelname aan een hongerstaking in solidariteit met een gevangen genomen lid van de DHKP-C …”.

Daarmee bevestigt de Italiaanse rechter eerdere vonnissen van het Belgisch en het Nederlands gerecht. Deze vrijspraak is er gekomen dankzij de wekenlange inzet van duizenden burgers in meerdere Europese landen. De Belgische overheid en de Belgische media gaven er de voorkeur aan Turkije niet tegen de haren in te strijken en hebben geen enkele inspanning gedaan om deze Belgisch staatsburger te beschermen tegen politieke vervolging voor het uitoefenen van zijn grondwettelijk recht op het uiten van een mening.

De juridische strijd van Bahar Kimyongür is daarmee nog niet ten einde. Ook het Spaanse gerecht moet zich nog uitspreken over het Turkse uitleveringsverzoek. Bahar Kimyongür kan zich hier nu in vrijheid op voorbereiden. 

Creative Commons link

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: