Nieuws

“Saudi-Arabië wil Pakistaanse wapens voor Syrische rebellen”


7678f1c5d8de847f089ee36ade08f4ea28d4863c-600x400

Honderden niet-ontplofte anti-tank raketten liggen op de grond in het gebombardeerde huis van Osama bin Laden in Jalalabad in Afghanistan op 18 november, 2001.

THE CITIZEN – 23 februari 2014 – Saudi-Arabië is in gesprek met Pakistan over het leveren van anti-vliegtuig en anti-tank raketten aan Syrische rebellen om zo de strijd tegen president Bashar al-Assad te beïnvloeden, aldus en Saudische bron afgelopen zondag.

De Verenigde Staten (VS) zijn lang een tegenstander geweest van het bewapenen van rebellen met dit soort wapens uit angst dat ze misschien in de handen van extremisten terecht zouden komen. Maar Syrische oppositieleden zeggen dat de mislukte vredesonderhandelingen in Genève ertoe hebben geleid dat Washington van mening is veranderd.

Pakistan maakt een eigen versie van Chinese schouderdragende luchtafweerraketten, beter bekend als Anza, en anti-tank raketten. Riyadh wil beide wapens bemachtigen voor de rebellen, aldus de bron die bekend is met Saudische beleidsvormers en anoniem wilde blijven.

De bron wees op een bezoek dat de Pakistaanse leider van het leger, generaal Raheel Sharif, eerder deze maand aan Riyadh bracht om de kroonprins Salman bin Abdul Aziz te bezoeken.

Prins Salman leidde vorige week een grote delegatie naar Pakistan, kort nadat de Saudische top-diplomaat prins Saud al-Faisal de belangrijkste bondgenoot van het koninkrijk had bezocht.

da6f476efc70c63357c346526462b90dd972d602

De Pakistaanse minister-president Muhammad Nawaz Sharif (rechts) verwelkomt de kroonprins van Saudi-Arabië, Salman bin Abdul Aziz al-Saud, in het huis van de minister-president in Islamabad op 17 februari 2014.

Volgens dezelfde bron zal Jordanië voor wapenopslagplaatsen zorgen voordat deze aan de rebellen in Syrië worden geleverd.

Het persbureau AFP kon geen bevestiging van Saudi-Arabië, Pakistan of Jordanië bemachtigen over dit verhaal.

Het hoofd van de Syrische oppositie, Ahmad Jarba, beloofde tijdens een bliksembezoek aan het noorden van Syrië afgelopen week dat ‘krachtige wapens snel zullen aankomen’.

“Amerika kan hun bondgenoten toestemming geven de rebellen van anti-vliegtuig en anti-tank wapens te voorzien na de mislukte vredesonderhandelingen in Genève en de hernieuwde spanningen tussen de VS en Rusland”, aldus het hoofd van het Gulf Research Centre, Abdel Aziz al-Sager.

Het leveren van deze wapens aan rebellen zorgt ervoor dat ‘de druk op de VS op korte termijn vermindert’, zei Simon Henderson, directeur van het Gulf and Energy Policy Programme van het Washington Institue for Near East Policy.

“Maar de politieke ongerustheid op de lange termijn is dat Manpads (Man-portable air-defence systems oftewel draagbare luchtverdedigingssystemen) zich zullen verspreiden en gebruikt zullen worden om een passagiersvliegtuig ergens in de wereld neer te laten storten.”

Pakistan ontkent intussen de plannen om Syrische rebellen te bewapenen, aldus The Daily Star.

Bron: Citizen.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: