Nieuws

12 video’s laten zien waarom Oekraïne bang is en zich verzet tegen radicale nationalisten


16.si

Foto: AFP / Vasily Maximov.

RUSSIA TODAY – 3 maart 2014 – Oekraïense ultranationalistische groepen vochtten hard op Maidan om president Yanukovich ten val te brengen. Nu de intense oproer in Kiev voorbij is, zijn zij niet bereid te stoppen met hun gewelddadige gedrag en richten zij hun ‘revolutionaire’ kracht op lokale autoriteiten.

Ze verstoppen hun gezichten achter maskers. Ze dragen spijkerbroeken en camouflage kledij, helmen en kogelvrije vesten. Hun wapenarsenaal is niet groot, maar wel effectief: knotsen met stekels, honkbalknuppels, wapenstokken, schoppen en brandbommen. Onder het mom van ‘zelfverdedigingseenheden’ vallen zij activisten aan in Kiev.

Op 15 februari ruimden activisten van ‘For a Clean Kiev’ de rotzooi op, haalden het vuilnis op en braken de barricades af op het centrale plein van Kiev, dat het hart van de opstand was geweest, af. Maar radicalen blokkeerden de activisten bij hun werk.

Gewapende jongeren achtervolgden de groep activisten en sloegen hen met stokken en knuppels.

Onfortuinlijke omstanders werden het gevecht in gesleept. Een man met een bebloed gezicht zei dat hij zijn vrouw probeerde te beschermen toen een groep van vijf á tien ‘Maidan demonstranten’ hen opeens aanvielen en sloegen met honkbalknuppels.

Ultranationalistische groepen, die succesvol waren in het omverwerpen van het machthebbende bestuur op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, willen hun succes nu herhalen in andere delen van Oekraïne.

Een extreemrechts netwerk van groepen onder de naam Right Sector heeft zijn eigen plan. Zij zijn minder geïnteresseerd in de Oekraïense banden met de Europese Unie en richten zich in plaats daarvan op de ‘nationale revolutie’.

Zij willen ‘Oekraïne voor Oekraïners’. Hun leden groeten in een nazi-stijl en roepen nationalistische slogans als ‘Glorie aan de natie! Dood aan alle vijanden!’.

De extreemrechtse activist Aleksandr Muzychko, alas ‘Sachko Beliy’ (Witte Sasha) heeft absoluut een eigen stijl van onderhandelen.

De Right Sector was bewapend en zal bewapend blijven zolang dat nodig is”, aldus Muzychko, gekleed in camouflage. Om zijn woorden kracht bij te zetten haalde hij een AK-47 onder een tafel in het lokale Oekraïense parlement vandaan. “Jullie hebben ons deze wapens niet gegeven en jullie zullen ze ook niet afpakken. Wie wil mijn machinegeweer, mijn pistool, mijn messen afpakken? Probeer het maar! Zoals de Amerikanen zeggen ‘God heeft elke man anders gemaakt, Sam Colt maakte ze allemaal gelijk aan elkaar!’ Ik zet mijn Kalashnikov alleen aan de kant als de orde in Oekraïne is teruggekeerd”, zei hij. In de video genaamd ‘Sachko praat met een aanklager’ schreeuwt hij hees tegen een aanklager van Rovno (Rivne) Oblast nadat hem gezegd wordt dat een moordonderzoek vertraging opgelopen heeft.

Hij pakt de das van de aanklager vast en dreigt hem vast te binden met een touw om hem vervolgens naar Maidan te slepen.

Nog een extreemrechtse activist, Igor Mosiychuk – alias ‘Moisha’ – is lid van de ‘Patriotten van Oekraïne’.

Hij noemt zichzelf trots een ‘Oekraïense nationalist’.

In dit Youtube-filmpje uit 2010 speelt hij arrogant met wapens.

Igor Mosiychuk werd in januari 2014 tot zes jaar straf veroordeeld voor het smeden van plannen om het Lenin-monument te vernielen, maar is onlangs vrijgelaten als ‘een politieke gevangene’. Hij liep bijna letterlijk van de gevangenis naar een Oekraïens tv-station, waar hij de visie van zijn groep mededeelde en dreigde met ‘harde straffen’ voor mensen die Oekraïne proberen te splitsen. Hij riep de Right Sector op actie te ondernemen op de Krim.

Onderhandelingen tussen extreemrechtse groeperingen en lokale autoriteiten lijken verre van constructief en vredig te zijn. Ultranationalisten, vergezeld door gemaskerde mensen in camouflage met wapenstokken in de hand, tonen geen respect.

De inwoners van Vasylkov willen geen ultranationalisten in hun stad, die zo’n 25 kilometer van Kiev ligt. Een verbale ruzie tussen de twee groepen zou uit kunnen groeien tot een echt conflict.

Dus wie zijn de ‘Patriotten van Oekraïne’

De Patriotten van Oekraïne zijn een goed gestructureerde groep die grotendeels bestaat uit Ultras (zeer fanatieke voetbalsupporters), professionele overvallers en militanten. Ze ontvangen allemaal illegale militaire training, met echte wapens, in verschillende delen van Oekraïne.

Deze video laat dit perfect zien.

Bron: Russia Today.

Advertenties

Reacties

2 gedachtes over “12 video’s laten zien waarom Oekraïne bang is en zich verzet tegen radicale nationalisten

  1. Fascinerend om elk jaar weer geconfronteerd re worden met de dubbele standaarden van het Westen. Kosovo kreeg Westerse luchtsteun toen het onafhankelijk wou worden van Servië, de Westerse landen erkenden met spoed de onafhankelijkheid van Kosovo. Nu wil een gedeelte van de Oekraïne dit land verlaten, dit wordt nog eens onderbouwd door een referendum, en nu geven de Westerlingen niet thuis.

    Wanneer komt er een einde aan de dubbele standaarden. Ik ben bang van nooit. Gelukkig is de Westerse werelddominantie ten einde…………………

    Geplaatst door Sebastiaan | 18 maart 2014, 15:35

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: