Nieuws

Oekraïne-crisis: afgeluisterd gesprek onthult samenzweringstheorie over Kiev sluipschutters


Catherine Ashton

Het gesprek met de Hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie Catherine Ashton werd gepost op YouTube. (Foto: Ye Pingfan / Rex)

Estse minister van Buitenlandse Zaken Urmas Paet vertelt Cathy Ashton van de EU over bewering dat provocateurs achter de Maidan moorden zaten

THE GUARDIAN – 5 maart 2014 – Een telefoongesprek lekte uit tussen de Hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie Catherine Ashton en de Estse minister van Buitenlandse Zaken Urmas Paet. Daaruit is gebleken dat de twee hebben gesproken over een complottheorie dat de schuld van het doden van civiele demonstranten in de Oekraïense hoofdstad Kiev bij de oppositie legt in plaats van bij de afgezette regering.

Het 11-minuten durende gesprek werd gepost op YouTube – het is de tweede keer in een maand dat telefoongesprekken tussen westerse diplomaten die Oekraïne bespreken worden afgeluisterd.

In het gesprek zei Paet dat hem was verteld dat sluipschutters, verantwoordelijk voor het doden van politieagenten en burgers in Kiev vorige maand, provocateurs van de oppositie waren in plaats van aanhangers van de toenmalige president Viktor Janoekovitsj. Ashton antwoordde: “Ach, dat wist ik niet. ‘

.

.

Het gesprek lekte een dag nadat de Russische president Vladimir Poetin zei dat de sluipschutters ‘provocateurs van de oppositie’ konden zijn geweest. Het door het Kremlin gefinancierde Russia Today plaatste als eerst het gelekte gesprek online.

De Estse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat het uitgelekte gesprek juist was. Het meldde: “De Minister van Buitenlandse Zaken Paet gaf een overzicht van wat hij in Kiev gehoord had en toonde zich bezorgd over de situatie daar. Wij verwerpen de bewering dat Paet een oordeel gaf van de betrokkenheid van de oppositie in het geweld.”. Het kantoor Ashton gaf geen commentaar op de lekken.

Tijdens het gesprek citeerde Paet een vrouw, genaamd Olga, die de Russische media identificeerde als Olga Bogomolets. Zij is een arts die de schuld gaf aan de scherpschutters van de oppositie voor het schieten op de demonstranten.

“Nogal verontrustend was dat dezelfde Olga vertelde dat al het bewijs erop wijst dat mensen die werden gedood door sluipschutters van beide kanten, waaronder politieagenten en mensen op straat, in feite dezelfde sluipschutters waren die mensen van beide kanten doodden”, zei Paet.

“Ze liet me ook foto’s zien. Ze zei dat ze als arts kon zien dat dit hetzelfde handschrift was, hetzelfde type kogels; en het is echt verontrustend dat de nieuwe coalitie nu niet wil onderzoeken wat er precies is gebeurd.”

“Er is dus een steeds sterker besef dat achter de sluipschutters niet Janoekovitsj zat. Het was iemand uit de nieuwe coalitie”, aldus Paet.

Ashton antwoordde: “Ik denk dat we dat willen onderzoeken. Dat heb ik niet zo meegekregen. Oh… dat is interessant”, zei Ashton.

Russia Today, die het telefoongesprek rapporteerde, zei: “De sluipschutters die op demonstranten en de politie in Kiev schoten zouden zijn ingehuurd door Maidan leiders, volgens een gelekt telefoongesprek tussen het hoofd Buitenlandse Zaken van de EU Catherine Ashton en de Estse minister van Buitenlandse Zaken, dat nu online is geplaatst.”

Vorige maand werd een opname gelekt waarin vertegenwoordiger Victoria Nuland van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken de frustraties van het Witte Huis uitte met betrekking tot het terughoudende beleid jegens Europa met betrekking tot de ‘pro-democratie protesten’. In gesprek met de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, Geoffrey Pyatt, hoorde men Nuland zeggen ‘fuck de EU’.

Naar het tweede pijnlijke telefoontje vragend, zei een woordvoerder van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken: “Zoals ik al zei over het laatste ongelukkige geval, dit is gewoon een voorbeeld van het soort van Russisch handelen waar wij ons zorgen over maken.”

Bron: The Guardian.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: