Nieuws

Robert Ford geeft nederlaag in Syrië toe


WILLY VAN DAMME’S BLOG – 31 maart 2014 – Het was in de eerste helft van 2012 dat velen in het westen al de kop zagen rollen van de Syrische president Bashar al Assad. Van Robert Ford, officieel toen Amerikaans ambassadeur in Syrië, tot journalist en rebellentrainer Jorn De Cock, bijna allen in het westen zagen de overwinning voor zich. Nog enkele weken en de ‘vrije’ Syrische jongens gingen het klaren. Met Syrië dan de chaotische terroristenstaat Libië achterna.

De ontnuchtering kwam er geleidelijk aan na de zomer van 2013. Niemand denkt zo te zien tegenwoordig nog aan het veroveren van de macht door die rebellen. Het idee Assad zien te vermoorden zoals dat in Libië met Moeammar Kaddafi gebeurde blijkt een droom.

Als zowat laatste is nu ook Robert Ford overstag gegaan en erkende hij zijn nederlaag. Tijdens een toespraak vorige donderdag 20 maart voor het Woodrow Wilson International Center for Scholars in Washington – een van de vele Amerikaanse studiediensten – gaf hij een analyse voor de reden van zijn nederlaag. (*)

Robert Ford

Robert Ford, tot 28 februari officieel Amerikaans ambassadeur voor Syrië, in realiteit de man die ettelijke duizenden buitenlandse jihadisten naar Syrië deed lokken. Waarbij mogelijks een paar honderd Belgen met recent nog een 13-jarig Brussels kind. Als er iemand is die zich voor het Internationaal Strafhof in Den Haag zou moeten verantwoorden dan is hij het wel. Samen dan natuurlijk met zijn baas Barack Obama.

Robert Ford werd door Barack Obama aangeduid om de oorlog tegen Syrië te leiden. Niet als generaal, die leiden legers, maar als burger die de jihadisten moet voorzien van alle nodige steun, van dure hotelkamers, tot operatiekwartieren, voedsel, computers met communicatiesoftware en wapens, desnoods met instructeurs.

Hij was het die leiding gaf aan deze uiterst brutale oorlog en zorgde dat alle andere partners zoals de Fransen, de Saoedi’s, Qatari’s, Britten en Turken allemaal netjes in de pas liepen. Gezien hun tegengestelde belangen geen gemakkelijke zaak.

Eind vorige maand werd hij bedankt voor zijn diensten en opgevolgd door de joodse diplomaat Daniel Rubinstein die voordien o.m. hoofd was van de afdeling Israël en Palestina op Buitenlandse Zaken en ook consul is geweest in Jeruzalem. Een man die vermoedelijk dus op hele goede voet staat met Israël.

Volgens Robert Ford waren er drie voorname reden voor het feit dat, zoals hij het stelde, Assad nog lang aan het hoofd van het land zal staan. Zelfs al ziet hij Syrië in stukken vallen met delen van het noorden en oosten in handen van allerlei rebellengroepen.

Vooreerst was daar de grote cohesie van de regering. In de initiële fase waren er wel enkele deserties maar nooit van gevechtseenheden en ook dat laatste is nu geheel verdwenen. Geen enkele individuele soldaat lijkt nog over te lopen. Het tegenovergestelde doet zich nu voort, rebellen lopen over. De gevechtskracht van het leger is dan ook trouwens sterk toegenomen.

Tweede reden zijn volgens hem de rebellen zelf die er niet in slaagden buiten hun groep een machtsbasis te creëren. Het werd met de tijd zo erg dat zelfs conservatieve plattelandsbewoners bewerkt door allerlei lokale extremistische predikanten afhaakten. Zeker toen ze overal poogden de sharia in te voeren, soms in zijn meest extreme ridicule vorm.

De derde reden had met de internationale situatie te maken. De steun van Iran, Rusland, Irak en Hezbollah is standvastig en groot gebleken. En ook andere landen als China, Brazilië en China steunen, zij het veel discreter, Assad.

Bashar al Assad -  Met soldaten

Ondanks verwoede pogingen van de VS, Israël en een aantal andere landen zal Assad nog aan het bewind zijn na het aftreden van Barack Obama als president en van Recep Tayyip Erdogan als Turks premier.

Zij weten perfect dat de VS die jihadisten hier gebruikt en ze nadien vlotjes naar China, Rusland of Indië zou sturen. Elke door het Syrische leger gedode jihadist is er een die de Russen, Chinezen, Irakezen, Iraniërs of Indiërs niet moeten neerknallen. Het verklaart hun ondanks grote Amerikaanse druk volgehouden steun, hun zeer grote solidariteit met Assad.

De steun qua geld, wapens en de bevoorrading voor het Syrië van Assad is dan ook geen enkel probleem. Syrië is wel een grote puinhoop maar de overwinning op Assad blijkt een droom te zijn gebleken, een fata morgana.

De door de VS georkestreerde Arabische Lente brak haar tanden stuk op Syrië en Assad. Niet dat die de strijd al gewonnen heeft. Het zal nog veel zweet, bloed en tranen vergen voor de laatste jihadisten het er voor bekeken houden. Spijtig.

Bron: Willy Van Damme’s Blog.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: