Nieuws

Syrië: Een overzicht van de militaire situatie


WILLY VAN DAMME’S BLOG – 30 maart 2014 – Recent verschenen er op de website Live Leak een aantal kaarten die vrij goed de militaire situatie op het terrein in Syrië weergeven. Het toont de krachtsverhoudingen en hoe die geleidelijk aan in het voordeel van de Syrische regering evolueren.

Gisteren werden in het Qalamoengebergte tussen Libanon en Damascus trouwens opnieuw enkele stadjes heroverd op de jihadisten. Zo vielen Falita en Raas al Maara zodat het noordelijk en centrale deel van dit gebergte nu geheel gezuiverd is van die jihadisten.

Qalamoengebergte - Syrië - Militaire toestand van 29 maart 2014

De almaar inkrimpende enclave van de jihadisten in het Qalamoengebergte dat tot de herfst van vorig jaar grotendeels onder hun controle stond. Het overgebleven territorium is behoudens het zuidoostelijk gelegen gebied praktisch onbewoond en moeilijk begaanbaar. Groen is het rebellengebied dat nu nog een 30 km lang is en behoudens Rankoes de stadjes Maaloela, al Joebbah, Hawsh Arab en Assal al Ward bevat. Maaloela is het grotendeels christelijke stadje waar normaal nog het Aramees wordt gesproken. Het was in vredestijd een favoriete schooluitstap. De op de kaart zichtbare Libanese uitstulp is trouwens vanuit Libanon praktisch niet bereikbaar. De gangbare munt is er zelfs het Syrische pond. De jihadisten blijft er alleen nog de vlucht doorheen dit ruwe gebergte over, overgave of sterven in de strijd. Rankoes ligt aan de grote opwaarts wijzende pijl onderaan.

Ook wordt er volgens het Britse Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, de vermoedelijk onder MI6 werkende propaganda-afdeling van de Syrische Moslimbroederschap, gevochten aan de toegang tot Rankoes, zowat het laatste centrum van enige omvang dat nog door de rebellen in dit gebied wordt bezet.

Ook lanceerden de rebellen zowel vanuit Turkije als vanuit Jordanië twee nieuwe offensieven die, zeker in het noorden, het Syrische leger verrasten, maar die toch onder controle zijn. Een doorbraak door de legerlinies faalde en de rebellen lijken nu al in het defensief gedrongen.

Slagveld - Evolutie Zuid-Syrië - Eerste kwartaal 2014

Onderaan ligt Jordanië, links ervan naast het blauw gekleurde deel, zijnde de Golan Hoogvlakte, ligt Israël. Ten oosten Irak en ten westen Libanon. Het oostelijke deel van Syrië is grotendeels woestijn. Onderaan aan de Jordaanse grens ligt de stad Daraa en oostelijk ervan Suwayda waar nogal wat druzen wonen. Noordelijker heb je Homs dat de grootste stad in die regio is, oostelijk ervan ligt het historische centrum Palmyra. Aan de kust ten westen is er dan de havenstad Tartoes en nog noordelijker Hama. Men moet beseffen dat dit een burgeroorlog is zonder altijd goed afgebakende grenzen. Wat opvalt is de grote rebellenaanwezigheid aan de grenzen met Jordanië, Libanon en ook Israël. een aanwijzing voor steun vanuit die buurlanden. In de stad Homs zijn er volgens deze kaart nog enkele kleine verzetsaarden zonder echter een serieuze militaire betekenis. Op de kaart kun je ook de recente gevechten zien rond de stad Daraa die men al meer dan twee jaar tevergeefs poogt in te nemen. De verzetsaard ten westen van Damascus is praktisch opgedoekt en ook ten oosten wordt er grote vooruitgang geboekt. Verder lijkt de strijd in de buurt van Homs na de verovering van de streek rond de Kruisvaardersburcht Krak des Chevaliers een verloren zaak. Hun bevoorradingsroutes zijn geheel afgesloten en op het internet is een rebellenfilmpje te zien die toont hoe die rebellen (fier!) er overleven door het eten van insecten.

De kaarten tonen ook de verdeeldheid onder de rebellen, vermoedelijk een gevolg van de vele ruzies onder hun beschermheren in Israël, Saoedi-Arabië, Qatar, Turkije en de VS, de zogenaamde ‘Vrienden van Syrië’.

Zo lijkt het bezoek van deze week aan Saoedi-Arabië van de Amerikaanse president Barack Obama niet te hebben gezorgd voor een toenadering tussen Riyad en Washington. Dat Barack Obama er hoogstnodig plots een ‘feministe’ moest honoreren spreekt boekdelen.

Slagveld - Evolutie Noord-Syrië - Eerste kwartaal 2014

Bemerk hier de evolutie rond de recente gevechten aan de Turkse grens in het uiterste westen vlakbij de kust. Hier wist men de opmars van de rebellen te stuiten na een initieel verrassende aanval, praktisch zeker via Turkije. Volgens de rebellen deed men die aanval om zo de druk op hun mannen in het Qalamoengebergte te verzwakken. Een plan welke met de inname door het leger van nieuwe stadjes in dit gebied totaal mislukt lijkt. Zeker is dat er hier veel doden vielen, vooral onder de rebellen. Bemerk verder de situatie in Aleppo waar het Syrische leger traag maar gestaag vooruitgang boekt in haar pogingen om de stad te bevrijden van die jihadisten. Het leger is hier bezig met een klassieke tangbeweging om die rebellen er te omsingelen. Zie ook de grote in het geel gekleurde gebieden die de aan het leger gelieerde Koerdische groep YPG onder controle wist te krijgen. Verder zijn ook onderlinge gevechten tussen die jihadisten goed merkbaar. Het zwarte gedeelte rechts is de vruchtbare vallei van de Eufraat waar de Islamitische Staat van Irak en Sham heerst.

Er zijn wel opnieuw geruchten over nieuwe Amerikaanse steun aan die rebellen maar dit lijkt op het terrein tot niets te leiden. Of men de verhalen hierover van een dubieus figuur als journalist David Ignatius van de Washington Post moet geloven is de vraag? De man is gekend als een meestermanipulator die op zeer goede voet leeft met Israël en de elites in Washington.

 

Bron: Willy Van Damme’s Blog.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: