Nieuws

Syrische president ontmoet Syrisch-orthodoxe patriarch van Antiochië


De nieuwe Syrisch-orthodoxe patriarch van Antiochië, Ignatius Aphrem II Karim.

De nieuwe Syrisch-orthodoxe patriarch van Antiochië, Ignatius Aphrem II Karim.

KERKNET – BRUSSEL – 4 april 2014 – De nieuwe Syrisch-orthodoxe patriarch van Antiochië, Ignatius Aphrem II Karim, werd gisteren kort ontvangen bij de Syrische president Assad. De patriarch was vergezeld door een delegatie van zijn Kerk. De nieuwe patriarch werd maandag door de Heilige Synode van de Syrisch-orthodoxe Kerk verkozen tot 123ste patriarch van Antiochië. Het aantal Syrisch-orthodoxe gelovigen wereldwijd wordt geschat tussen 4 en 10 miljoen. Daarvan wonen er 500.000 in Syrië. De hoofdzetel van het patriarchaat is gevestigd in Syrië. De nieuwe Syrisch-orthodoxe patriarch, die donderdag aankondigde dat de hoofdzetel van het patriarchaat in Damascus blijft gevestigd, is van plan zich afzijdig te houden bij de oorlog. Hij pleit net als zijn voorganger voor dialoog. 

“VELE CHRISTENEN WEIGEREN SYRIË TE VERLATEN”

Ondanks de aanhoudende gevechten, levensgevaar en een gebrek aan voedsel en medicijnen weigeren vele christenen Syrië te verlaten. Dat vertelde de jezuïet Ziad Hilal, tijdens een bezoek aan Kerk in Nood in Koningstein (Duitsland). “Zelfs in het fel bevochten stadscentrum van Homs willen de christenen van geen wijken weten. Ondanks de zware gevechten blijven 21 mannen en vrouwen ter plekke, samen met hun pastoor, om de half vernielde Jezuïetenkerk te beschermen.”

Volgens de jezuïet, die ter plaatse instaat voor de coördinatie van de hulpverlening, vonden 4.500 christelijke gezinnen minstens voorlopig een veilig onderkomen in Wadi al-Nasara, de ‘Vallei van de Christenen’, 45 km ten westen van de stad Homs. Ze moeten een woning huren en leven van voedsel en kledingbedelingen. Kerk in Nood steunt vandaag 2.000 gezinnen in de vallei en nog eens 2.000 gezinnen in Homs. Pater Ziad: “In Homs en omgeving is er dringend ondersteuning nodig voor 3.000 gezinnen, in totaal ongeveer 18.000 burgers, en in de ‘Vallei van de Christenen’ wachten 2.000 gezinnen of zo’n 12.000 mensen op hulp.” Naar schatting 9 miljoen Syriërs zijn op de vlucht, onder wie 2,5 miljoen vluchtelingen die een veilig onderkomen zochten in het buitenland.

Bron: Kerknet 1, 2.

Link: Patriarch Karim: All Syrians are determined to remain steadfast in the homeland

.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: