Nieuws

Omtrent Kesab


kessab2MEDIAWERKGROEP SYRIE – 8 april 2014 – De laatste tijd werd omtrent Syrië veel nieuws gebracht over het dorp Kesab. Kesab, gelegen in noordwest Syrië met veel Armeense immigranten als inwoners, werd aangevallen door Turkse rebellen. Veel Armeense kerken werden gedurende de aanvallen verwoest, Armeniërs werden vermoord en huizen geplunderd. De naam van een tweede Armeense genocide is zelfs gevallen.

Er werd gesuggereerd dat de Turkse rebellen ondersteund worden door de Turkse regering onder leiding van premier  Erdogan. Dit is – naar mijn idee – iets wat erg opvallend is gezien de Turkse inmenging in Syrië nooit eerder zo sterk is geweest als tijdens de afgelopen week, toevallig gelijktijdig met de Turkse lokale verkiezingen. Dit terzijde gelaten zijn de eigenlijke redenen voor de aanval niet duidelijk. Was dit echt een puur geografisch conflict gezien de ligging van Kesab of een tegenaanval gezien er een aantal Syrische vliegtuigen over Turks grondgebied zijn gevlogen of toch een gerichte aanval tegen het Armeense volk? De media lijken hier erg subjectief mee om te gaan en het is dan ook zeer lastig om een objectieve bron te vinden over de situatie die nu in Kesab heerst. Veel foto’s, die gebruikt worden, zijn foto’s van eerdere veldslagen en veel verhalen blijken achteraf met onjuiste informatie te zijn geschreven.

Wat ik erg jammer vind aan de onjuiste informatie is dat dit aan vele mensen het idee kan geven dat de hele situatie binnen Syrië over het algemeen goed meevalt. Het idee dat hier honderden mensenlevens verloren zijn gegaan en nog steeds verloren gaan om presidentiële verkiezingen – of wat de reden dan ook mag zijn – is ronduit absurd en moet serieus worden genomen. Het nieuws in, over en om Syrië wordt na drie jaar aan de kant geschoven, omdat mensen gewend raken aan de vele aanslagen en pijnlijk genoeg ook aan de vele nare gevolgen hiervan. Het momenteel onoplosbare conflict, dat dagelijks veel mensenlevens kost, is iets wat in eerste instantie niet had mogen gebeuren. Een inmenging van Turkije, die de rebellen ondersteunt – en dit niet alleen financieel om de wapens te bekostigen – is hoe dan ook een vraag om escalatie van de situatie binnen Syrië en moet in elk geval tegengehouden worden.

Sona Shakhverdian.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: