Nieuws

Pater Frans, één van de 300 doden gisteren in Syrië


Archieffoto van pater Frans van der Lugt in gesprek met burgers in de bezette stad Homs, die hij vraagt om geduld te hebben.

Archieffoto van pater Frans van der Lugt in gesprek met burgers in de bezette stad Homs, die hij vroeg om geduld te hebben.

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 8 april 2014 – “Gelovigen moeten zich niet opsluiten in hun parochies, maar de wereld intrekken en mensen ontmoeten. (…) Dat God ons liefheeft is een feest. Met die liefde in ons moeten we de wereld intrekken en mensen ontmoeten. Daar kunnen we die liefde concreet maken in hulp en steun aan mensen die daarom vragen. Of in strijd tegen onrecht. Dat alles noemen we diaconie”, aldus paus Franciscus.

Meer Syriër dan vele Syriërs

Het waren precies de zaken die pater Frans van der Lugt bijna vijf decennia toepaste in het Midden-Oosten. Vader Frans was meer Syriër dan vele andere Syriërs die op hun luie kont bleven zitten toen het erop aankwam om op te komen voor hun land, de eenheid van het Syrische volk en het verzet tegen elke buitenlandse inmenging. Het waren zaken die vanzelfsprekend waren voor Frans. Sinds maart 2011 zei hij duidelijk wat er aan de hand was in Syrië: “Criminele bendes vernielen ons land. Dit is onaanvaardbaar, ongeacht het feit dat ook de Syrische regering fouten heeft gemaakt.”

Buitenlandse huurlingen

Van der Lugt was één van de eersten die voorspelden welke gevolgen de toestroom van buitenlandse huurlingen zou hebben voor Syrië. Moskeeën, kerken, burgers, soldaten, infrastructuur, … alles zou vernield worden als het Westen terroristen bleef sturen en christenen en minderheden zouden massaal op de vlucht gaan.

Vader Frans kreeg jammergenoeg gelijk. Natuurlijk had hij een bloedhekel aan de wijdverspreide corruptie in Syrië, het rampzalige landbouwbeleid dat te veel was toegespitst op waterverslindende katoenteelt en de hervormingen die uitbleven door de oude kliek van de Baathpartij. Er moesten geleidelijke veranderingen komen vanaf de basis: vrije verkiezingen met meerdere politieke partijen, afschaffing van de noodwetten, nieuwe mediawetten, adminstratieve vereenvoudiging en beslissingsmacht zo dicht mogelijk bij de Syrische burger, een einde aan het gevangennemen van minderjarigen en andere zaken.

Dialoog en samenwerking

Dat van der Lugt alleen een toekomst zag in dialoog en als gemeenschap samenwerken om noden en tekortkomingen aan te kaarten boven oorlogswapens, kreeg veel begrip. Rebellen van het Vrije Syrische Leger (VSL) zagen in zijn persoon geen gevaar en waardeerden het werk van de pater voor gehandicapten, jongeren en mensen met psychische problemen. Maar blijkbaar werd die verzoenende rol hem kwalijk genomen door de gewapende gemaskerde mannen die hem maandag met kogels doorzeefden.

Dagelijks 300 doden in Syrië

De Nederlandse jezuïet was niet de enige dode die op maandag 7 april 2014 viel in Syrië. De voorbije weken vielen er dagelijks meer dan 300 doden door het oorlogsgeweld. Dat zijn er 9.000 op een hele maand of zoveel inwoners als Niel of Beemster. De massamedia is Syrië al lang vergeten. De moord op vader Frans was het excuus om de bloedige oorlog opnieuw in herinnering te brengen.

Dagelijks vallen in de Levant meer doden dan passagiers in de verdwenen Boeiing 777 van Malaysia Airlines, waar u elke dag al één maand lang over hoort.

De strijdende partijen houden elkaar in balans op dit ogenblik in Lattakia, Idlib en Quneitra. De controle over een heuvel, dorpje of wijk wisselt bijna dagelijks. Het is een duivelse tactiek van Turkije en Saudi-Arabië om via een uitputtingsslag de sterkte van het Syrische nationale leger (SNL) en de nationale verdediging op proef te stellen door telkens nieuwe ladingen huurlingen naar Syrië te sturen. Grote delen van de provincies Aleppo en Homs zijn herschapen tot maanlandschappen door de voortdurende gevechten en bombardementen. Vele vluchtelingen willen, maar kunnen niet terug omdat hele wijken werden vernietigd door de strijd.

Dagelijks mortieraanvallen

Tientallen raketten van terroristen slaan dagelijks in in wijken in Damascus en Aleppo. Statistisch gezien is de kans klein dat je daarbij om het leven komt, maar als je daar al drie jaar woont, wordt die kans elke dag groter. Elke Syriër kreeg al een mortiergranaat in de achtertuin of op het voetpad voor zijn huis. Ook daaraan word je op den duur gewoon. Maar na drie jaar wil je ook een keer dat dit stopt.

Gedrogeerde en gehersenspoelde barbaren

20.000 terroristen legden de voorbije maanden de wapens neer en kregen amnestie van de Syrische regering. Maar de nieuwe recruten uit Marokko, Tsjetsjenië, Tunesië, Turkije en andere landen zorgen voor nieuwe terreur. De geldkraan van Saudi-Arabië, de opleidingscentra van Jordanië en de co-ordinatiecentra en ziekenhuizen van Turkije gingen voor deze nieuwe barbaren open. Ze moeten opnieuw burgers terroriseren, wapenbestanden schenden en soldaten executeren om de oorlog levendig te houden. De met Captagon gedrogeerde barbaren zullen niet rusten voor hun laatste druppel bloed gestold is op Syrische grond. Tienduizenden van deze terroristen zullen niet ophouden, ongeacht wat men in Genève beslist. Wapenbestanden en overgaves staan niet in hun woordenboek. Hun gehersenspoelde toekomst is het martelaarschap in Syrië. Elke redelijkheid tot enige dialoog of het staken van de wapens zijn ze verloren.

Het zal ervoor zorgen dat Syrië nog een tijdje door de donkere tunnel van bloedvergieten moet met nog tienduizenden doden langs beide kanten. Je kan dan zo hard als je wil ‘verzoening’ schreeuwen, maar de enige taal dat deze terroristen kennen is die van de kogel. Ofwel krijgen zij hem in hun terroristenlijf ofwel schieten ze die door jou lichaam zoals bij vader van der Lugt. Mag deze man in vrede rusten.

Rik Bronkhorst schreef over vader van der Lugt trouwens een interessante bijdrage op de webstek Mariënburg:

Er is niets belangrijker dan vrijheid

Bij de moord op pater Frans van der Lugt moest ik denken aan deze uitspraak van ds. Martin Luther King:

Er is niets belangrijker in de wereld dan vrijheid. Vrijheid is het waard om opofferingen voor te doen, het is het waard om er je baan voor te verliezen, het is het waard om er voor in de gevangenis te zitten. Ik ben liever een vrije pauper dan een rijke slaaf. Ik zou liever sterven in bittere armoede met mijn overtuigingen, dan leven in weelde zonder zelfrespect.

Toen ik vanmiddag het vreselijke bericht hoorde over de moorddadige slagers die de vriendelijke, uiterst menslievende pater Frans in Syrië afgemaakt hebben, werd ik intens verdrietig.

Een stad in puin, een oude man van 75 jaar op de fiets om brood te halen voor anderen, oorlogsslachtoffers. Een christen, Jezuïet, die te midden van alle oorlogshandelingen, alle levensgevaar, alle haat uit geloofsovertuigingen, standvastig bleef, letterlijk en figuurlijk. Hij blééf, rotsvast in zijn christelijke overtuiging, standvastig in zijn humane overtuiging om goed te doen voor anderen. Syrië, de stad Homs, een in puin geschoten tranendal, en één oude man op een fiets die brood ging halen voor anderen. En nu is hij dood, afgemaakt als een dolle hond, door verwilderde fanatici met de blik van de duivel in hun ogen vol haat, dodelijke krankzinnige haat tegen een mens van goede wil, die liet zien wat liefde was. Was? Ja, was, want hij is er niet meer om te midden van zoveel verwildering goed te doen, goed te zijn. Een liefdevol mensenmens middenin de restanten van dat wat beschaving heette. Ik kan er om janken.

Rik Bronkhorst.
7 april 2014.

Rik Bronkhorst is columnist en programma-coördinator radio KIK (Kerken in Keistad). Radio KIK is een radio/internet-programma van de Raad van Kerken Amersfoort. Meer informatie op www.radiokik.nl.

.

Malik Imran.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: