Nieuws

Syrische kinderen worden in Turkije uitgebuit


n_64162_4

Winkeliers vestigden de aandacht op het toenemende aantal Syriërs die gebruikt worden door handelaren van gesmokkelde sigaretten.

HURRIYET DAILY NEWS – 27 maart 2014 – Syrische kinderen die gevlucht zijn vanuit hun vaderland worden uitgebuit voor de verkoop van gesmokkelde sigaretten in het zuidoosten van Turkije. Het is een bestemming waar veel gesmokkelde sigaretten zijn. Deze worden gesmokkeld vanuit Irak, Iran en recent ook uit Syrië.

Op het centrale plein van Kiziltepe in het district Mardin kan men vele venters waarnemen. De meesten zijn Syrische kinderen die niet vloeiend Turks spreken. Ze communiceren met de lokale bewoners in het Arabisch. Toen we probeerden om met de kinderen te praten, kwamen andere kinderen ons vertellen dat die kinderen geen Turks konden praten.

Een Syrische man die gesmokkelde sigaretten verkoopt, heeft laten weten dat zijn vrouw Turks is. Ze zijn vanuit de stad Ras al-Ain – gelegen op het platteland van Damascus in Syrië – gevlucht naar Turkije wegens de oorlog.

Winkeliers vestigden de aandacht op het toenemende aantal Syriërs die gebruikt worden door handelaren van gesmokkelde sigaretten. De meeste werknemers worden maar 20 Turkse Lira´s betaald per dag. Voordat de onrust uitbrak in Syrië, werden Turkse kinderen als straatventers gebruikt en ook winkeleigenaren moesten gesmokkelde sigaretten verkopen. Dit heeft een winkelier verteld.

Volgens een onderzoek dat verricht werd door de Turkey’s Tobacco and Alcohol Market Regulatory Authority (TAPDK), is één op de twee sigaretten in het zuidoosten van Turkije gesmokkeld. De ratio heeft 62 procent bereikt in Diyarbakir en 55 procent in Mardin.

Venters die gesmokkelde sigaretten verkopen, verkopen ook losse sigaretten voor 25 kuruş. Hierdoor kunnen sigaretten ook makkelijk aan kinderen verkocht worden.

De goedkoopste sigaretten die legaal verkocht worden kosten 5 lira’s, terwijl de gesmokkelde sigaretten tussen de 2 en 3 lira’s kosten. De prijs stijgt in steden in het westen van Turkije.

Zo’n 40 procent van de gesmokkelde sigaretten die in Turkije worden verkocht, zijn geproduceerd in Bulgarije door een bedrijf genaamd Bulgartabac. Dit is naar voren gekomen uit een rapport van de commissie begrotingscontrole van het Europees Parlement. Volgens het rapport worden de sigaretten eerst geëxporteerd naar Irak en vervolgens naar Turkije gesmokkeld via de zuidoostelijke grens.

Ongeveer 80 procent van de gesmokkelde sigaretten in Turkije wordt naar daar gebracht via de oostelijke en zuidoostelijke grenzen volgens het rapport uit 2012 van de directie van de anti-smokkel en georganiseerde misdaadtak van de Turkse politie. China en de Verenigde Arabische Emiraten zijn ook een bron van de gesmokkelde sigaretten.

Turkije startte in 2011 een actieplan om illegale productie van tabak en tabaksproducten tegen te gaan. De Turkse politie nam zo in 2012 beslag op 99.100.000 gesmokkelde dozen vol met sigaretten.

Sevil Erkuş.

sevil.kucukkosum@hdn.com.tr

Bron: Hürriyet Daily News.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: