Nieuws

Is democratie mogelijk in Syrië?


Syrian army launches massive ops against terror

Artikel door onze correspondent KJ

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 17 april 2014 – Syrië is zeker niet te verdeeld om een democratie te kunnen starten. De feiten spreken voor zich. Toen 3 jaar geleden tijdens de aanvang van de crisis het democratiseringsproces vorm begon te krijgen, wilde de Syrische regering bijdragen aan dit proces. Dit in tegenstelling tot de in het buitenland gevestigde Syrische oppositie van wie de meesten in geen tien jaar (of langer) in Syrië zijn geweest. Zij verbleven meestal in luxe-appartementen en hotels in Frankrijk, Zwitserland of andere landen. Ondertussen is er in Syrië een echte oppositie en een meerpartijenstelsel tot stand gekomen.

De Syrische regering is onmiddellijk in dialoog gegaan met deze werkelijke interne oppositie en samen hebben zij ondanks de crisis, het geweld en de bijkomende economische gevolgen van de crisis zeer nauw samengewerkt om aan de wens van het volk, deze wens tot meer democratie, tegemoet te komen. De echte interne oppositie, niet te verwarren met de door het buitenland gesteunde opportunisten, zijn vertegenwoordigd in alle geledingen van het Syrische politieke stelsel: de wetgevende macht (parlement), de rechterlijke macht en de uitvoerende macht (de regering).

In 2012 waren er parlementaire verkiezingen en ik was in die periode in Syrië aanwezig. Ik kan u garanderen dat alles zeer goed was voorbereid en dat de verkiezingen eerlijk en naar internationale normen werden gehouden.

Dit jaar zullen er presidentiële verkiezingen gehouden worden waarbij de interne oppositie vrij is haar kandidaten naar voren te schuiven.

De periode dat Syrië een éénpartijstelsel was, geleid door de Ba’ath partij is al lang achterhaald. Natuurlijk is de Ba’ath partij nog de grootste partij maar dit heeft zijn historische achtergronden.

De oorlog die nu in Syrië wordt gevochten is een oorlog tegen het hele Syrische volk, ongeacht tot welke politieke stroming men behoort. De oorlog wordt veroorzaakt door fundamentalistische takfiri terroristen en hun terreur wordt geleid door Turkije, Qatar en Saudi-Arabië met steun van de Verenigde Staten en haar westerse bondgenoten door het ter beschikking stellen van wapens, geld en het sturen van tienduizenden jihadisten uit Tsjetsjenië, Afghanistan, Libië, Jemen, Tunesië, Saudi-Arabië enz.

Een korte blik op het internet zal je duidelijk maken welke wreedheden deze barbaarse fundamentalisten reeds hebben begaan in Syrië en wat hun eigenlijke doelstelling is: het uitroepen van een islamitisch emiraat naar Taliban-model en het toepassen van de meest achterlijke en wrede toepassing van shariawetten.

Syrië, dat altijd een liberale multiculturele land is geweest en nog steeds is, is ondanks de vele politieke en godsdienstige stromingen verenigd in de opvatting om deze fundamentalistische radicalen te stoppen. Daarom zijn er naast het reguliere leger ook zelfverdedigingsgroepen door het volk opgericht die samen, met en naast het Syrische nationale leger vechten en offers brengen om hun land en samenleving te redden en te verdedigen.

Westerse propaganda spreken ook steeds over een ‘alawitische minderheid die de scepter zwaait over een soennitische meerderheid’. Dit is een mythe en een flagrante leugen. In zowel het leger (de officieren), het administratieve apparaat en de politieke vertegenwoordiging – het parlement en de regering – zitten soennieten,alawieten, Christenen – Katholieken, Grieks-orthodoxen, Oosters-orthodoxen, maronieten – Druzen, enz…) broederlijk naast elkaar. Religieuze of etnische afkomst is nooit een onderwerp van discussie geweest in Syrië. Veel families zijn dan ook gemengd samengesteld en expliciet vragen naar iemands religie was en is nog steeds een sociaal taboe in Syrië, juist omdat dit als een privé zaak wordt aanzien en geen invloed heeft op iemands positie in de maatschappij.

KJ.

Advertenties

Reacties

2 gedachtes over “Is democratie mogelijk in Syrië?

 1. Beste KJ,
  Je hebt goed gesproken en juist. Want echte democratie was er altijd al in Syrië en het wordt alleen maar beter!!!!
  Landen als Saudie-Arabië en Qatar zijn gewoon jaloers op Syrië omdat die landen geregeerd worden door een stel
  bedoeïnen zonder opleiding……:-))))…..
  Vriendelijke groet van Viktor….

  Geplaatst door syrië | 17 april 2014, 12:45
 2. Tienduizenden Koerdische jongeren uit Turkije,Iran,Iraq en Europa reizen en zijn afgereisd naar Syrisch Koerdistan om Koerdische gebieden te beschermen samen met Koerden uit Syrie tegen de salafistische horror brigades en andere jihadistische bendes die moorden en verkrachten en met succes..als Syrische jongeren dat ook doen zal Syrie erop beter worden en samen kunnen we de ratten harder aanpakken ..

  Geplaatst door pkkypg | 17 april 2014, 18:38

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: