Pers

PERSBERICHT: Tribunaal voor de Vrede en Mediawerkgroep Syrië: “Nederland moet soldaten en Patriots terugtrekken uit Turkije”


picture-2003-standing-patriot

PERSBERICHT: Nederland moet soldaten en Patriots terugtrekken uit Turkije

Tribunaal voor de Vrede en Mediawerkgroep Syrië

19 april 2014

Geachte ministers van de Nederlandse regering,

Sinds begin 2013 zijn zo’n 250 Nederlandse militairen met Patriot-luchtafweersystemen in Turkije gestationeerd op verzoek van dat land. De reden die Turkije aanvoert is dat het beschermd wil worden tegen mogelijke aanvallen van het Syrische nationale leger (SNL).

Sindsdien is steeds duidelijker geworden dat het Turkse leger een actieve rol speelt bij het bevoorraden en het vergemakkelijken van de Syrische opstand en daarbij onder andere samenwerkt met Jabhat al-Nusra dat door de Verenigde Staten (VS) en de Verenigde Naties (VN) als terroristisch is gebrandmerkt. De recente aanval op de Armeense stad Kessab en het omringende gebied in Noord-West Syriė, die vanuit Turks gebied plaatsvond en bevoorraad wordt, is daarvan het meest recente voorbeeld.

Daarnaast is recentelijk een telefoonconversatie uitgelekt waarin o.a. de Turkse minister van Buitenlandse Zaken en het hoofd van de veiligheidsdienst Fidan de mogelijkheid bespraken een al dan niet in scène gezette aanval op de tombe van de grootvader van de eerste Turkse sultan als excuus te gebruiken om Syriė binnen te vallen. Dit gesprek was de aanleiding voor Turkije om YouTube te blokkeren.

In deze context blijft er van de oorspronkelijke reden om troepen naar Syriė te sturen weinig over. Er is geen enkele aanwijzing dat het SNL plannen heeft het veel sterkere Turkse leger aan te vallen. En als het SNL al zou aanvallen, danzou dat volgens internationaal recht een gerechtvaardigde reactie op Turkse aggressie zijn. Het valt niet onder het NAVO-verdrag om landen die om deze reden aangevallen worden tegen de effecten van hun wangedrag te beschermen.

Het Nederlandse parlement heeft ingestemd met een Nederlandse eenheid in Turkije om dat land te verdedigen, niet om het te steunen bij agressieve handelingen. De huidige situatie kan leiden tot Nederlandse betrokkenheid in een Turks-Syrische oorlog in een context die niet onder het NAVO-verdrag valt. Het uitgelekte telefoongesprek wijst erop dat het zeer goed mogelijk is dat de Turkse regering zal proberen Nederland met bedrog verder in dit conflict te trekken. Dit lijkt ons onwenselijk.

Wij verzoeken daarom de Nederlandse regering om onze Nederlandse troepen uit Turkije terug te trekken.

Tribunaal voor de Vrede
www.tribunaalvoordevrede.nl
Reacties: procesnieuws@hetnet.nl
Contact: 020-668 18 68 (ma – do 14-17u) of  0515-573 103

Mediawerkgroep Syrië.
www.mwsyria.com
Reacties: info@mwsyria.com
Contact: +32  487 592 565

De Mediawerkgroep Syrië bestaat uit vrijwilligers uit Vlaanderen en Nederland; zowel Syriërs als niet-Syriërs die tekortkomingen in de media aankaarten. We komen op voor het zelfbeschikkingsrecht van het Syrische volk en het respecteren van de Syrische soevereiniteit volgens het internationaal recht. Wij kanten ons tegen elke buitenlandse inmenging in de interne zaken van Syrië en steunen het democratische en politieke hervormingsproces van de Syrische regering. Wij wensen het behoud van Syrië als een multiculturele seculiere samenleving volgens de wil van het Syrische volk en veroordelen elke vorm van geweld en terrorisme.

Advertenties

Reacties

3 gedachtes over “PERSBERICHT: Tribunaal voor de Vrede en Mediawerkgroep Syrië: “Nederland moet soldaten en Patriots terugtrekken uit Turkije”

 1. Goede daad.In mijn ogen is nederland medevertantwoordelijk voor de duizenden onschuldige slachtoffers en de drama van al de vluchtelingen.
  Hoeveel doden hebben de Nederandse jihadis op hun geweten en wat doet nederland daar tegen? Is een staat niet verantwoordelijk voor de daden van zijn burgers?

  Geplaatst door Syrier | 19 april 2014, 20:05
 2. Dit is op hjvanhommerig herblogden reageerde:
  Parallel : een Belgische Pater over de betrokkenheid van Belgische straaljagers bij de bombardementen in Libië met tig duizend doden : “Wanneer biedt de Belgische Regering hiervoor haar excuses aan bij het Libische volk ?”

  Geplaatst door hjvan | 21 april 2014, 23:51

Trackbacks/Pingbacks

 1. Pingback: PETITIE: Nederland moet soldaten en Patriots terugtrekken uit Turkije | Mediawerkgroep Syrië - 21 april 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: