Nieuws

Christelijk Pakistaans koppel ter dood veroordeeld wegens blasfemie


534d8adc2632b

De verbannen terreurbeweging Lashkar-i-Islam bedreigt sjiitische moslims om de regio van Khyber Pakhtunhwa in Pakistan te verlaten. Niet alleen het lot van christenen in Pakistan baart de wereld zorgen. Ook sjiitische moslims zijn er al jaren het slachtoffer van terreuraanslagen. (Archieffoto)

KERKNET (CWN/RadVat) – BRUSSEL – 9 april 2014 – Afgelopen vrijdag 4 april is een christelijk koppel in Pakistan veroordeeld tot de doodstraf omdat ze de controversiële blasfemiewet zouden hebben overtreden. Shafqat Emmanuel en Shagufta Kausar uit Gorja werden schuldig bevonden aan het sturen van sms’jes naar een imam waarin ze de islam en Mohammed zouden hebben beledigd. Het katholieke persagentschap Fides schrijft dat man en vrouw in kwestie analfabeet zijn en absoluut niet in staat om sms-berichten in het Engels te versturen. Paul Bhatti, een prominente Pakistaanse katholieke leek getuigde tegenover Fides dat het echtpaar in beroep gaat. Mgr. Rufin Anthony van Islamabad heeft een dag van gebed en vasten uitgeroepen voor “al onze zusters en broeders in het geloof die wachten op de uitvoering van hun terdoodveroordeling”.

Dwang

Ook het CLAAS (het Centre for Legal Aid Assistance and Settlement), dat juridische bijstand verleent aan mensen die beschuldigd worden van het overtreden van de omstreden blasfemiewet, heeft zich bijzonder kritisch uitgelaten over het recente doodvonnis.
Uit een op 6 april gepubliceerd rapport van de Movement for Solidarity and Peace (Beweging voor Solidariteit en Vrede) blijkt dat in Pakistan elk jaar een 1.000-tal jonge vrouwen – 700 christenen en 300 hindoes – gedwongen wordt zich te bekeren en te huwen met een moslim.

Doodsbang

De terdoodveroordeling komt er na een eerder gelijkaardig geval eind maart, nauwelijks een week eerder, van een andere Pakistaanse christen, Sawan Masih. “Dergelijke veroordelingen zijn gemeengoed geworden en zorgen voor enorm veel lijden”, getuigt pater Aloysius Roy, hoofd van de Pakistaanse provincie van de missionarissen oblaten van Maria Onbevlekte Ontvangenis. “Christenen houden zich in Pakistan altijd gedeisd omdat hen het leven lastig en gevaarlijk wordt gemaakt. Ze proberen eerst en vooral te overleven. Christenen zijn bang en zijn dan ook heel voorzichtig in hun doen en laten.”

.

BlvWgo3CIAEm9Kp

De terreurbeweging Lashkar e Pakistan foltert een ontvoerde persoon in hun kamp in Dera Bugti.

.

DOODSTRAF VOOR PAKISTAANSE CHRISTEN SAWAN MASIH

28 maart 2014 – De Pakistaanse christen Sawan Masih werd door een rechtbank in Lahore tot de doodstraf veroordeeld wegens godslastering. Masih werd vorig jaar in maart aangehouden, omdat hij de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Na het incident braken onlusten uit in de Josephkolonie, een christelijke wijk van Lahore. Daarbij staken woedende moslims 178 huizen en 2 kerken in brand. Honderden inwoners van de wijk werden op de vlucht gejaagd. Volgens de christelijke gemeenschap werd het incident door een plaatselijke geestelijke uitgelokt om de christenen uit de wijk te verjagen. 35 daders van de brandstichting, onder wie de man die de beschuldiging had geuit, werden later zonder proces opnieuw vrijgelaten.

De advocaat van Sawan Masih, Naeem Shakir, kondigde gisteren aan dat hij in beroep gaat tegen de omstreden uitspraak. De beschuldiging is twijfelachtig en de rechter die het vonnis velde, Chaudhry Ghulam Murtaza, staat volgens hem bekend om zijn ‘religieuze ijver’. De advocaat vestigt er nog de aandacht op dat enkele verklaringen bij de politie tegen Sawan Masih achteraf zijn aangepast om hem te kunnen veroordelen. Daarbij werden de meest elementaire rechtsregels met voeten getreden.

Processen over godslastering blijven fel omstreden in Pakistan. Volgens christenen en andere religieuze minderheden worden zij misbruikt om hen te discrimineren en marginaliseren. Niet zelden worden rechters met de dood bedreigd om beschuldigden te veroordelen. Radicale groepen voerden de voorbije maanden een felle campagne om de doodstraf voor godslastering ook opnieuw daadwerkelijk te laten uitvoeren.

.

Een schitterende moskee in Pakistan.

Een schitterende moskee in Pakistan.

.

Bron: Kerknet 1, 2.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: