Nieuws

ISIS verklaart al-Qaida ‘mubtadi’ of ‘afvallige moslims’


De vroegere leider van al-Qaida, Osama Bin Laden met zijn latere opvolger Aymane al-Zawahiri.

De vroegere leider van al-Qaida, Osama Bin Laden met zijn latere opvolger Aymane al-Zawahiri.

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 22 april 2014 – In de recente audioboodschap die werd vrijgegeven door de leiding van de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS) haalt de woordvoerder van ISIS, Sheikh Abu Muhammad al-Adnani, bijzonder hard uit naar al-Qaida en het al-Nusra front. Volgens ISIS, in het Arabisch bekend als ‘il-Dawla’ (‘de staat’), is het huidige al-Qaida, onder leiding van Ayman al-Zawahiri niet meer het oude al-Qaida. 

De terrorist al-Adnani zei: “Het huidige al-Qaida is afgedwaald en heeft haar weg veranderd. De organisatie ISIS is van mening dat al-Qaida grote ideologische veranderingen heeft gemaakt waardoor we al-Qaida en Jabhat al-Nusra (JN) niet meer als ernstige bondgenoten zien voor de stichting van een kalifaat in Irak en de rest van de Levant.” 

‘Sahawat’

ISIS zal binnenkort al-Qaida van haar troon stoten en van haar eisen dat zij hun ‘bayha’ (eed van loyaliteit en trouw) geven aan ‘amir’ (prins) al-Momineen Abu Bakr al-Bagdadi.  Steeds meer geluiden binnen ISIS verklaren de huidige al-Qaida aanhangers als ‘afvalligen’ en noemen hen ‘sahawat’.

Sahawat of ‘de bewustwording’ is een vies woord bij een groot deel van de rebellen in Syrië vanwege de connotatie van samenwerking met de Verenigde Staten. Het verwijst naar de Iraakse tribale leiders die zicht verzetten tegen ISIS in hun gemeenschappen, maar samenwerkten met het Amerikaanse leger om zich van hen te ontdoen.

Afgehakte hoofden

Vandaar dat de Nederlandse Irakees Khalied K. trots mocht poseren met de afgehakte hoofden van al-Nusra leden en dat ISIS de prins van Idib, Abu Muhammad al-Fatih, en zijn kinderen koelbloedig hebben vermoord. 

Al-Adnani laat er geen gras over groeien hoe de toekomstige koers van ISIS eruit gaat zien. Door letterlijk te zeggen dat ISIS zeker niet van plan is om van zijn huidige koers af te wijken; al zou de gehele wereld zich tegen hen samenspannen. Al-Adnani zegt verder dat hij op de hoogte is van de door JN gegeven benamingen en beschuldigingen aan het adres van ISIS. Alleen is hij daar zeker niet van onder de indruk omdat dit altijd al het geval was tussen de mujahideen en de sahawat.

‘Khawaaridj’

Als reactie op de audioboodschap van ISIS zeggen rebellen van het al-Nusra front dan weer dat ISIS ‘khawaaridj’ zijn of ‘diegenen die verdwaald zijn van het pad van de jihad’. (VIDEO)

Khawaaridj worden aanzien als één van de afgedwaalde groeperingen binnen de islam. De dwaling van deze mensen wordt zowel door religieuze teksten als door de consensus van geleerden bevestigd. De meerderheid van de geleerden zijn van mening dat de Khawaaridj niet buiten het geloof treden, ook al maken ze zich schuldig aan het verketteren van anderen.

Koran komt niet verder dan hun keel”

Zou Yoesayr ibnoe Amr tegen Sahl ibnoe Hanief gezegd hebben: “Heb je de Profeet (vrede zij met hem) iets horen zeggen over al-Khawaaridj?” Hij antwoordde: “Ik hoorde hem zeggen (terwijl hij met zijn hand richting Irak wees): “Er zal van die kant een natie voortkomen die de Koran leest, terwijl deze niet verder komt dan hun keel. Zij vliegen uit de religie zoals een pijl uit een koker vliegt.” (Bron: al-Boekhaarie en Moeslim)

Dwalingen door Khawaaridj

Onder de innovaties die in geloofscredo van de Khawaaridj voorkomen zijn onder meer:

1.     Zij beweren dat het geloof (imaan) niet toeneemt en ook niet afneemt;

2.     Zij plaatsen een persoon buiten de islam wanneer hij een verplichting nalaat;

3.     Zij plaatsen een persoon buiten de islam wanneer hij een grote zonde verricht;

4.     Zij bestrijden en bevechten moslims die zich niet verenigen met hun geloofsovertuiging.

De leiding van Jabhat al-Nusra heeft recent nog van al-Qaidaleider Aymane al-Zawahiri gevraagd om snel te oordelen over ISIS. Het ziet er naar uit dat Aymane al-Zawahiri een gewichtig besluit moet nemen: of ISIS bestrijden of de scepter geven aan ISIS.

Lees ook:

Dreigende taal en oproep tot jihad door woordvoerder ISIS

Syrië: de blinde Somalische Nederlander en de liquidatie van een al-Nusra commandant

.

001

De voormalige leider en oprichter van al-Qaida, Osama bin Laden (1957-2011).

.

003

De terreurleider van de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS), Abu Bakr al-Bagdadi.

.

004

Al-Jowlani, de leider van het al-Nusra front.

.

005

Abu Musab al-Zarqawi (1966-2006) was een Jordaanse al-Qaida terrorist die de leiding had over de terroristische activiteiten in Irak. Tot anderhalf jaar voor zijn dood was zijn basis de stad Fallujah.

.

Chessy.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: