Toerisme Syrië

Terroristen veranderen archeologische sites in trainingskampen


Bju7NDyCUAAVEItSANA (SYRIA 360°) – DAMASCUS – 5 april 2014 – Veel Syrische archeologische en historische bezienswaardigheden zijn beschadigd als gevolg van de daden van gewapende terroristische groeperingen. Illegale opgravingen hebben vele gebieden beschadigd en sommige archeologische gebouwen werden zwaar getroffen door explosies of plunderingen in de huidige crisis.  

.

Algemeen directeur van Oudheden en Musea Maamoun Abdul-Kareem vertelde het Syrische persbureau SANA zaterdag over de situatie van de Syrische antiquiteiten in de afgelopen drie jaren. De ruïnes in het land hebben de afgelopen maanden een nieuwe tegenslag meegemaakt toen gewapende terroristische groeperingen unieke archeologische sites in de trainingskampen veranderden, terwijl anderen werden beschoten zoals de citadel van St.-Simon en de beelden op de gevel van de vallei van al-Qattora op de Barakat berg.

.

Abdul-Kareem verduidelijkt dat sinds het begin van de crisis twee kostbare antiquiteiten werden geplunderd uit het Hama Museum; een bronzen beeld dat dateert uit de Aramese tijd en een marmeren stuk uit Apamia. Negen kisten met antiquiteiten werden gestolen uit de provincie Raqqa door het gebrek aan overheidsinstellingen in de regio.

.

“Traditionele stukken werden ook gestolen uit het Deir Attiah Museum”, voegt Abdul-Kareem toe, waarmee hij bevestigt dat tevens stukken uit het Museum van Folklore Tradities in Aleppo zijn meegenomen.

.

“De ernst en de aard van de schade varieert per gebied. De schade centreert zich voornamelijk in Aleppo, Homs, Idlib en Deir al-Zour, waar 192 plaatsen beschadigd raakten, verduidelijkt Abdul-Kareem. Hij voegde eraan toe dat de schade is ontstaan als gevolg van terreur of door onwettige opgravingen.  

.

De meest betreurenswaardige schade die wordt beschouwd als een echt verlies voor het Syrische cultureel erfgoed is de verbranding van honderden markten in de oude binnenstad van Aleppo en schade aan Krak des Chevaliers, de St.-Maria Kerk (Um al-Zennar) en de minaretten van de Omajjadenmoskee in Aleppo.

.

De algemene directie van Oudheden en Musea heeft meer dan 4.000 archeologische stukken gerestaureerd in de afgelopen jaren door middel van activiteiten georganiseerd door de autoriteiten in Damascus, Tartous, Palmyra, Homs, Hama en Deir al-Zour.

.

Een schat van 1.600 verzilverde bronzen munten werd ontdekt in het gebied van Jabal al-Shaer tussen Palmyra en Homs. Daarnaast zijn tientallen archeologische stukken, die bedoeld waren voor smokkel, gerestaureerd sinds juni 2013.  

.

Bron: SANA (Syria 360°).

Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Blue Marble Times | Terroristen veranderen archeologische sites in trainingskampen - 23 april 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: