Nieuws

Syrië–Al Qaeda in Homs geeft strijd op


al-qaeda-syria

Al-Qaida in Syrië doden patriotten.

WILLY VAN DAMME’S WEBLOG – 10 april 2014 – Gisteren woensdag kondigden de overgebleven jihadisten die zich nog in het oude stadscentrum van Homs verscholen aan dat ze zich gaan overgeven aan het Syrische leger. Het gaat hier in essentie om leden van de extreem salafistische groep Jabhat al Nusra welke officieel verbonden is met al Qaeda.

Copieuze maaltijd

Het betreft hier een klein al vele maanden lang geheel omsingeld gebied. De laatste bekende beelden vanuit deze zone waren die waarbij leden van de groep stoer insecten verzamelden en die dan lachend zaten te verorberen alsof het een copieuze maaltijd betrof.

Frans van der Lugt - 1

De Nederlandse jezuïet Frans van der Lugt was steeds een tegenstander van die rebellie van wie hij alleen maar slechts verwachte.

De aankondiging die gebeurde via een lange vol verwijzingen naar Allah staande tekst komt er twee dagen na de laffe executie van de 75-jarige Nederlandse pater Frans Van der Lugt, een jezuïet die al sinds 1971 in Syrië verbleef en er als Syriër onder de Syriërs leefde.

Wie hem vermoordde is onduidelijk maar het is praktisch zeker het werk van een lid van Jabhat al Nusra of een der andere er actieve jihadistische groepen van het (sic) Vrije Syrische leger. (2) De moord gebeurde als een standrechtelijke executie met een kogel door het hoofd en zonder dat er sprake was van een diefstal. De moord was dus zuiver politiek van aard.

De pater was in het door jihadisten bezette stadsdeel gebleven om er bij de overblijvende door die jihadisten gegijzelde mensen te blijven. Het typeerde de man maar werd hem nu ook fataal. Maar zijn geprezen sociaal werk zal gezien zijn heldendaad zeker blijven bestaan, zowel in de geesten als in de dagelijkse praktijk.

Lijkenpikkerij

Hij was ook een radicaal tegenstander van die rebellie en daarom grotendeels persona non grata voor onze media. Pas nu met zijn dood ontdekte onze pers de man en prees hem als het ware in de hemel. Een toonvoorbeeld van schaamteloze lijkenpikkerij.

 

Alhoewel Jabhat al Nusra elke verantwoordelijkheid ontkende en ISIS, de extreem salafistische Islamitische Staat voor Irak en al Sham, de verantwoordelijkheid opeiste blijft een lid van het Jabhat al Nusra de grootste kanshebber voor die moord op Frans van der Lugt.

Voorheen kwam alleen de Italiaanse jezuïet Paolo Dall’Oglio in onze pers aan het woord, voor zover geweten de enige pater of priester die er die jihadisten verdedigde. Over hem verscheen ooit zelfs een verhaal in Kerk en Leven. Frans van der Lugt of onze Daniel Maes nooit. Deze voor de media ‘goede’ katholiek werd dan maar in Rakkah door die jihadisten vermoord. Uit dankbaarheid?

Zo had het Nederlandse NRC Handelsblad er eergisteren zelfs twee pagina’s voor over met daarbij lofbetuigingen voor de man van de Nederlandse bisschoppen, het Vaticaan, VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en Frans Timmermans, Nederlands minister van Buitenlandse Zaken.

Zelfs Jorn De Cock in de Standaard, een rebellenfan van het eerste uur, en De Morgen prezen hem figuurlijk in de hemel. Allen tot heden verdedigers van die jihadisten die mee verantwoordelijk zijn voor deze laffe moord. Van flexibiliteit gesproken.

Maar blijkbaar heeft deze gruweldaad geleid tot zo’n interne ruzies bij deze er overgebleven jihadisten dat overgave zo te zien de enige overblijvende optie is. Blijkens hun verklaring zouden ze allen mogen vertrekken met ieder een individueel wapen.

Of dat in de praktijk ook zo zal zijn is af te wachten. De haat van de bevolking voor deze niet zelden buitenlandse jihadisten is zo groot dat hen gewoon zonder meer laten gaan voor het leger en de regering een politiek moeilijke zaak zou kunnen zijn. De eis voor bloedwraak onder de miljoenen Syrische slachtoffers zal ook hier wel groot zijn.

Rankoes 

Met de nakende val van Homs blijft in het westen van Syrië als grote steden alleen nog Aleppo en Daraa over waar er gevochten wordt. Het betekent een grote vooral symbolische overwinning voor het Syrische leger en de regering van Bashar al Assad.

Rankoes - 9 April 2014 - 1

En zoals steeds plant het leger in het door hen veroverde gebied van Rankoes zijn vlag, een eeuwenoud symbool.

De bewering van de regering Assad dat militair de strijd dit jaar zal gestreden zal zijn kan wat overmoedig klinken maar met de praktisch ganse verovering van het Qalamoengebergte en het grensgebied met Libanon en nu de op handen zijnde bevrijding van de laatste verzetsaard in Homs klinkt dit al realistischer.

In het Qalamoengebergte werd woensdagochtend eindelijk ook de stad Rankoes veroverd. Er blijkt hier stevig gevochten te zijn. Zo verloor de door Saoedi-Arabië geleide Liwa al Islam volgens eigen zeggen 140 manschappen.

Zoals elders in dit gebied diende het leger gesteund door troepen van Hezbollah en de Nationale Verdedigingskrachten, een vrijwilligersleger, eerst de omringende bergen in te nemen voor men de stad aanviel. De strijd om Rankoes zou 18 uur geduurd hebben en woensdagochtend succesvol te zijn afgerond.

Weinig schade

Volgens onbevestigde berichten van de Syrische TV zou ook het iets noordoostelijker gelegen christelijke stadje Maaloela zijn heroverd. Bevestiging van dit bericht via beelden van oorlogscorrespondenten of andere bronnen is er voorlopig echter nog niet. 

De strijd hier in dit gebied lijkt, op enkele bergdorpen na, nu geheel gestreden. De jihadisten in dit gebied zijn nu uiteengevallen in kleine geïsoleerde groepen zonder coherente leiding en serieuze bevoorrading. Wel poogden ze tevergeefs nog een dorp in de omgeving van de stad Yabroed met een zelfmoordaanslag aan te vallen. Vele aanvallers bekochten het blijkbaar met hun leven. 

Bashar al Assad -  Met soldaten - 3 - Instagram

Langzaam maar zeker rukt het Syrische leger op en duwt het de Syrische rebellen steeds meer in de verdrukking.

Wel leek zoals op TV te zien was de schade aan de gebouwen in Rankoes vrij goed mee te vallen, zeker in vergelijking met de toestand in bepaalde wijken van steden als Aleppo en Homs.

Maar in Homs is men ondertussen al begonnen met de heropbouw. En daar kan de erg moorddadige aanslag van gisteren met die twee bomauto’s weinig aan verhelpen. Men weet er dat het ergste voorbij is en dan deert dit al veel minder. Het lijkt dan eerder een achterhoedegevecht, eentje uit wanhoop.

Willy Van Damme.

.

1) http://www.syrianperspective.com/2014/04/nusra-announces-handover-of-all-old-homs-to-saa.html. SAA is het Syrian Arab Army, het regeringsleger.

Voor wie een beter begrip wil krijgen van de mentaliteit is die moeilijk leesbare tekst waar zij hun wens tot overgave kenbaar maakten erg interessant. Het toont hoe die jihadisten mentaal als het ware op een andere planeet leven. Het verklaart hun extreem fanatisme en de grote succesvolle indoctrinatie waaraan men die jongeren blootstelde.

De website Syrian Perspective staat 100% achter de Syrische regering maar beschikt over goede doorgaans betrouwbare informatie. Wel eventjes door het erg ruwe propagandataaltje heen kijken.

2) Tijdens een gesprek met een correspondent in Syrië van de Mediawerkgroep Syrië ontkende Jabhat al Nusra elke betrokkenheid bij de zaak en namen leden van ISIS dan weer de moord op zich.

Volgens de Syrische gouverneur voor Homs dient de dader wel degelijk bij Jabhat al Nusra te worden gezocht. Wat logisch lijkt want ISIS is voor zover geweten praktisch geheel naar de vallei van de Eufraat verdreven, ver weg van Homs.

Bron: Willy Van Damme’s Weblog.

.
‘Bij ons duurt Goede Vrijdag al ruim drie jaar’

Ziad Hilal. (Foto: Kerk en Leven)

Ziad Hilal. (Foto: Kerk en Leven)

Een tijd terug had Kerk en Leven een vraaggesprek met Ziad Hilal. “In Syrië is het al drie jaar Goede Vrijdag”, zegt jezuïet Ziad Hilal. Hij woont en werkt in de belegerde en verdeelde stad Homs waar hij directeur is van een opleidingsproject van de vluchtelingendienst. Lees het vraaggesprek hier.

.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: