Nieuws

De MI6, de CIA en het Turkse schaakspel in Syrië


BmKASd3IgAE-z2J

Het gebouw van de Britse geheime dienst MI6 aan de Vauxhall brug over de Thames in Londen.

INFORMATION CLEARING HOUSE (The Independent) – 13 april 2014 – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en VN-ambassadeur Samantha Power dringen al langer aan meer hulp te geven aan de Syrische rebellen. Dit ondanks sterke aanwijzingen dat de Syrische gewapende oppositie meer dan ooit gedomineerd wordt door jihadistische strijders die vergelijkbaar zijn met al-Qaida. De recente aanval door rebellen rond Lattakia, het noorden van Syrië, werd geleid door Tsjetsjeense en Marokkaanse jihadisten.

Amerika heeft zijn best gedaan om zijn rol in het leveren van wapens aan de Syrische oppositie geheim te houden door te werken via proxies. Dit is wat het artikel ‘The Red Line And The Rat’ van onderzoeksjournalist Seymour Hersh, dat vorige week gepubliceerd werd in de ‘Londen Review of Books’, zo interessant maakt.

De aandacht is gericht op de vraag of de Syrische jihadische groepering, Jabhat al-Nusra, geholpen door de Turkse inlichtingendienst, achter de saringas aanvallen in Damascus van 21 augustus 2013 kan zitten. Hiermee wordt een poging gedaan om de Verenigde Staten (VS) te provoceren tot een grootschalige militaire interventie om president Bashar al-Assad omver te werpen. “We weten nu dat het gaat om een geheime operatie gepland door de mensen van [de Turkse premier Recep Tayyip] Erdogan om Obama over de rode lijn te duwen”, wordt een voormalige hoge Amerikaanse inlichtingenofficier geciteerd.

Critici reageren heftig dat al het bewijs erop wijst dat de Syrische regering de chemische aanval heeft gelanceerd en dat, zelfs met Turkse hulp, Jabhat al-Nusra niet de capaciteit heeft om sarin te gebruiken.

Een tweede en weinig gewaardeerd thema van Hersh ’s artikel is wat de CIA de ‘rat lijn’ noemt, de aanvoer voor de Syrische rebellen onder toezicht van de VS in geheime samenwerking met Turkije, Saudi-Arabië en Qatar. De informatie hierover komt uit een zeer geheime bijlage bij het rapport van het Amerikaanse Senaat Informatie Comité over de aanval door Libische milities op het Amerikaanse consulaat in Benghazi op 11 september 2012, waarbij de Amerikaanse ambassadeur Christopher Stevens werd gedood.

De bijlage gaat over een operatie waarbij de Amerikaanse geheime dienst CIA, in samenwerking met zijn Britse tegenhanger MI6, de verzending van wapens uit Mu’ammer Gaddafi’s arsenalen naar Turkije en vandaar over de 500 mijl lange Turkse zuidelijke grens met Syrië regelde. De bijlage heeft betrekking op een overeenkomst die begin 2012 werd bereikt tussen de Amerikaanse president Obama en de Turkse premier Erdogan, waarbij Turkije, Saudi-Arabië en Qatar de financiering leverden. Dekmantelbedrijven, die beweren Australisch te zijn, werden opgericht, waarbij voormalige Amerikaanse soldaten de leiding hadden over het verkrijgen en het transport van de wapens. Volgens Hersh maakte de aanwezigheid van MI6 het de CIA mogelijk om niet te rapporteren aan het Congres, zoals vereist wordt door de wet, omdat het als een overbruggingsmissie kon worden gepresenteerd.

Bron: Information Clearing House (The Independent).

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: