Nieuws

Syrië: verwoest, maar niet verslagen (deel 1)


BmHbcHbCMAI6lf_

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 6 mei 2014 – Hebben de vijanden van Damascus en het Syrische volk hun slag thuis gehaald?

.

Land in puin

.

Enerzijds wel: grote delen van de Syrische Arabische Republiek zijn verwoest en liggen in puin: huizen, industriezones, scholen, ziekenhuizen, infrastructuur, nutsvoorzieningen, enz. Hele dorpen en stadsdelen zijn na drie jaar oorlogsgeweld en terreur volledig van de kaart geveegd. Een tekort aan huizen, na al deze verwoestingen, is de hoofdreden waarom nog miljoenen Syriërs schuilen binnen het land zelf of in de buurlanden, ook al is de regio waar ze vroeger woonden, inmiddels veilig en stabiel gemaakt door de Syrische autoriteiten.

.

Gigantische bouwwerken zijn nodig om Syrië opnieuw op te bouwen en al deze mensen opnieuw een woning, een school, een ziekenhuis, enz. te geven. In verschillende regio’s die stabiel zijn, werden zulke megastructuurwerken reeds aangevat. De economie van Syrië heeft een flinke klap gekregen en is nu een overlevingseconomie dankzij onder meer steun vanuit Rusland, Iran, Venezuela en Syriërs in het buitenland die hun volksgenoten ondersteunen.

.

Land van martelaren

.

Daarnaast loopt het aantal doden binnenkort op tot 180.000; in cijfers van 60.000 verdeeld onder burgers, Syrische soldaten en terroristen. Syrië is een land van martelaren geworden: verwoest, maar niet verslagen. Zoals Iran en Irak landen van martelaren werden na acht jaar tegen elkaar te hebben gevochten. Een vuile oorlog in de jaren tachtig, waarbij het Westen aartsvijanden maakte van deze buren en beide voorzag in oorlogswapens. In de naam van God werden honderdduizenden Iraniërs gedood toen ze ongewapend of slecht bewapend op hun Iraakse leeftijdsgenoten nabij de grens kwamen toegelopen in de hoop dat God hen de overwinning zou bezorgen. God vond dit idee maar niets en na acht jaar was het front geen meter opgeschoven, maar miljoenen martelaren lagen op kerkhoven en hun foto’s versierden alle woonkamers in Bagdad en Teheran tot de kleinste uithoeken in die landen. Twee winnaars: de wapenhandelaren en Israël dat acht jaar naar hartelust grond, water en menselijkheid kon stelen van het Palestijnse volk zonder dat iemand zich daar druk om maakte.

.

De vergelijkingen met de oorlog in Syrië zijn aanwezig. Syrië (het Syrische nationale leger en de nationale verdediging) en Libanon (verzetsbeweging Hezbollah) kennen hun martelaren in elke uithoek. Maar ook in dorpen en steden in Irak en Jemen worden sjiitische martelaren herdacht die vochten voor de seculiere regering van president Bashar al-Assad en heiligdommen beschermden.

.

Tonnen wapens voor buitenlandse huurlingen

.

Uit heel Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika komen buitenlandse huurlingen hun jihad voeren om een islamitisch kalifaat te stichten in Damascus. Recent kregen ze nieuwe Amerikaanse wapens via de bondgenoten van de Verenigde Staten in de regio. De oude rommel van westerse legerbasissen, alsmede overblijfselen van hun campagnes in de Balkan, Libië en Afghanistan is er blijkbaar al doorgedraaid. Tonnen en tonnen wapens kwamen de voorbije drie jaren dankzij het Westen via Jordanië en Turkije terecht bij rebellen in Syrië. Ze kwamen met cargo vliegtuigen en containerschepen vanuit Benghazi in Libië (VIDEO) en Pleso in Kroatië. Saudi-Arabië opende niet alleen zijn gevangenissen voor jihadisten. Het stuurde gedateerd wapentuig en nadien geavanceerde wapens.

.

Wapens uit Irak

In een artikel in The New York Times gaf een rebel met de naam Abu Khaled toe dat hij bij het begin van het conflict mortiergranaten ontving van Iraakse sjiieten. Het ging om wapens die de Irakezen destijds ontvingen van de Verenigde Staten. Deze verduisterde wapens stroomden via illegale kanalen naar rebellen en terroristen die in Syrië actief zijn. Vele wapens kwamen van soennitische stammen in de Iraakse provincie Anbar, die nauwe banden hebben met hun moslimbroeders in het oosten van Syrië. Het ging onder meer om geweren en raketlanceerders die werden gestolen of verduisterd van het Amerikaanse leger in Irak tijdens de invasie of de jarenlange bezetting nadien.

Volgens NBC News ‘verdwenen’ in 2006 één op de 25 wapens in Irak. Dat zou betekenen dat sinds de invasie van 2003 reeds 14.030 halfautomatische pistolen, geweren, machinegeweren, raket-aangedreven granaatwerpers en andere wapens zoek raakten. Ook al is de grens tussen Syrië en Irak nu goed onder controle met Iraakse soldaten, prikkeldraad en mijnenvelden, de duizenden wapens die bij het begin van het conflict in handen kwamen van rebellen, worden nog steeds door hen ingezet om het oosten van Syrië te terroriseren als islamitische emiraten met sharia-rechtbanken.

Libanon

Volgens Amerikaanse bronnen en overlopers kwamen de meeste wapens tijdens de eerste onrust in Syrië via wapensmokkelaars uit Libanon en de zwarte markt. Een AK-47 kostte er 2.000 Amerikaanse dollar en een aangedreven raketgranaat 400 tot 2.500 Amerikaanse dollar. Daarnaast kwamen er ook wapens bij rebellen terecht door de corruptie in het Syrische nationale leger (SNL).

De tsunami van wapens zorgde voor gigantische vernielingen in Syrië op economisch, materieel en menselijk vlak. Als dit één van de motieven was van de vijanden van Syrië moeten we toegeven dat ze daar alvast in geslaagd zijn.

.

Malik Imran.

.

Link:

Syrië: verwoest, maar niet verslagen (deel 2)

.

Advertenties

Reacties

Een gedachte over “Syrië: verwoest, maar niet verslagen (deel 1)

 1. Beste Malik,
  Syrië is wel deels verwoest, maar niemand, ook geen enkele terrorist, kan Syrië op de knieën krijgen. Want Syrië
  is onoverwinnelijk. Het hele Syrische volk en presisident Bashar al-Assad moeten niks van de terroristen hebben.
  Zonder steun van het volk, zal elke poging van de terroristen om van Syrië een Kalifaat te maken naar Saoedisch
  model falikant mislukken. DE ZIEL VAN HET SYRISCHE VOLK IS ONVERWOESTBAAR!!!!!

  Geplaatst door syrië | 6 mei 2014, 12:24

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: