Nieuws

Syrië: verwoest, maar niet verslagen (deel 2)


BkThreaIMAAbFjj

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 7 mei 2014 – Hebben de vijanden van Damascus en het Syrische volk hun slag thuis gehaald?

.

Op economisch, materieel en menselijk vlak is de weerslag duidelijk zichtbaar, maar anderzijds is de eenheid onder het Syrische volk gebleven en kreeg Syrië steun van de landen van de BRICS (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika). Vooral Rusland en president Vladimir Putin denken er niet aan om het op een akkoordje te gooien met het Westen inzake Syrië om een machtswissel toe te staan in Damascus. Terroristen die in Syrië een extreme islamitische staat willen oprichten en oprukken naar de Kaukasus ziet Rusland allerminst zitten.

.

Ook al sneuvelden de afgelopen drie jaren in Syrië 60.000 soldaten van het Syrische nationale leger (SNL) en de nationale verdediging, de buitenlandse huurlingen verloren evenveel terroristen in hun rangen.

.

Voormalige rebellenbolwerken in regeringshanden

.

Wanneer miljoenen Syriërs hun stem kunnen uitbrengen op dinsdag 3 juni voor een president, zal de huidige leider Bashar al-Assad de volledige controle over onder meer Damascus, het platteland van Damascus, de Libanese grensregio Qalamoun en de provincie Homs hebben.

.

De bolwerken van rebellen en terroristen in de ruime omgeving van de hoofdstad zijn vandaag verleden tijd. Nu kunnen individuele terroristen met mortiergranaten en autobommen nog altijd voor heel wat terreur zorgen, toonden hun terreurdaden in Homs en Damascus recent aan. Maar dan gaat het niet langer over vijandige eenheden, maar om het bestrijden van terroristen zoals andere landen in de regio dit moeten doen om hun soldaten en burgers te beschermen.

.

Het belangrijkste voor de Syrische overheid is nu om niet te snel van stapel te lopen, wat in het begin van het conflict gebeurde, maar te verzekeren dat gebieden onder controle stabiel en veilig blijven. In de omgeving van de Syrische hoofdstad is dit in elk geval een succes. Waar mogelijk, kwam er verzoening met strijders en amnestie. Op andere plaatsen werden de plaatsen vrijgemaakt van terroristen.

.

Gevechtstechnieken Qalamoun in Lattakia

.

De strijd in de bergachtige regio van de Qalamoun op het platteland van Damascus leerde het SNL gevechtstechnieken die het nu toepast om ook het platteland van Lattakia opnieuw onder controle te krijgen. Jordanië liet duizend opgeleide terroristen overvliegen naar Turkije, die met duizenden andere rebellen de Turks-Syrische grens overstaken op 21 maart 2014 en het noordelijk platteland van Lattakia inpalmden met een uitvalsbasis rond de Armeense stad Kesab. Een reactie van Damascus kwam laat op gang met als gevolg dat de terroristen flink terrein konden innemen in Noord-Lattakia. Een langzame maar voortdurende strijd is nu nodig om Lattakia opnieuw te bevrijden van terroristen na een eerdere grote inval in de zomer van 2013. Indien dit voor de presidentsverkiezingen van juni zou lukken, zal dit beslist een opsteker zijn voor de Syrische president. De provincie Lattakia is immers een thuisbasis van de familie Assad met vele aanhangers.

.

Deserteurs opnieuw in het SNL

.

Dat in de zuidelijke provincie Quneitra drie voormalige commandanten van het SNL met vele rebellen de wapens neerlegden en nu vechten met het regeringsleger is alsook een opsteker. Dergelijke overstap van deserteurs zagen we eveneens in de provincies Damascus en Homs. Het steunt de verzoeningspogingen en schaadt de moraal van rebellen enorm.

.

Oliebronnen financieren ISIS

.

Terroristen van de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS) hebben evenwel nog oliebronnen in het oosten van Syrië in handen. Volgens de Britse krant Mirror van 24 april 2014 rijven ze zo – dankzij Turkije – 700.000 Britse ponden binnen om hun duizenden huurlingen te betalen. De financiering van deze terroristen stoppen door de Syrische oliebronnen opnieuw in te nemen is dan ook dringend nodig.

.

Keuzes voor het SNL

.

De terreurdaden waar de Syrische overheid mee te maken heeft zorgt er evenwel voor dat verschrikkelijke keuzes moeten worden gemaakt. Men kan niet het hele land in één klap bevrijden. Massaal oprukken naar Aleppo met duizenden terroristen in de rug in Idlib is geen optie. Stap voor stap moet men de cirkel rond Damascus uitbreiden en aanvoerroutes van wapens en terroristen in handen krijgen, alsmede de grenzen verdedigen. Dit is de tactiek die het SNL sinds de zomer van 2012 toepast. Een tactiek die pas een jaar later duidelijke resultaten opleverde op het terrein na een desastreus jaar 2012 voor het SNL.

.

Dodelijke fouten

Bij het maken van keuzes, gebeuren ook fouten. Zo werd het Palestijns vluchtelingenkamp van Yarmouk in Damascus door het SNL aan het lot overgelaten van Palestijnse verdedigingskrachten, die niet opgewassen bleken te zijn tegen huurlingen die honderden burgers uithongerden en vermoordden in het kamp. Ook de zogenaamde barrelbombardementen door de Syrische luchtmacht veroorzaakten in de provincie Aleppo een aanzienlijk aantal burgerslachtoffers doordat terroristen zich schuilhielden in woningen, scholen en ziekenhuizen en de plaatselijke bevolking gebruikten als menselijk schild. Bij luchtbombardementen kwamen door een misser van het SNL enkele dagen geleden op een groentenmarkt in Aleppo meer dan dertig burgers om het leven.

.

Stap voor stap Syrië bevrijden

.

De Syrische president Bashar al-Assad heeft nooit beweerd dat dit een makkelijke of snelle oorlog zou zijn tegen internationale terreurdaden. Na het verzekeren van de ondoordringbaarheid van de grenzen met Libanon en Irak, met de hulp van Hezbollah en de legers van beide landen, is de grens met Jordanië de volgende die aan bod komt. Dat ook mijnenvelden worden gebruikt om de grenzen te beveiligen zal internationaal weer stuiten op afkeer. Een hypocrisie van jewelste, want als de westerse bondgenoten of zijzelf mijnenvelden aanleggen is dit OK, maar als Damascus dit doet om het land en het volk te beschermen tegen buitenlandse huurlingen, is het hek natuurlijk helemaal van de dam. We hadden natuurlijk niet anders verwacht van deze oorlogshaviken.

Malik Imran.

.

Link:

Syrië: verwoest, maar niet verslagen (deel 1)

.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: