Nieuws

Gruwelijke video van Europese jihadisten in Syrië schokt Frankrijk


Foto: BFMTV.

Foto: BFMTV.

FRANCE 24 – 27 maart 2014 – Lachend aan het stuur van een pick-up truck, kijkt een bebaarde jongeman in de camera en geeft het startsein, in het Frans, voor de camera om de volgende scène op te nemen. Wat volgt zijn scènes van wreedheid die Frankrijk heeft geschokt.

.

De pick-up begint te bewegen waardoor tenminste een half dozijn lijken door de velden van het noorden van Syrië gesleept worden. Dit gebeurt ten midden van kreten van ‘takfir’ – een Arabische term die gebruikt wordt wanneer een moslim een andere moslim uitmaakt voor ongelovige.

.

De jihadisten in de pick-up behoren tot de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS); een van de extremistische salafistische groepen die de nationale oppositiestrijders in het Syrische conflict tegen president Bashar al-Assad’s troepen hebben weggedrukt.

.

De verontrustende video werd donderdagavond uitgezonden in een documentaire getiteld ‘Le quotidien de jihadistes en Syrie’ (Het dagelijks leven van jihadisten in Syrië) op het Franse BFM TV-station. Het verhaalt over de heldendaden van een ISIS-brigade die bestaat uit ongeveer 40 Franse en Belgische jihadisten in Syrië. De beelden werden in februari gefilmd rond de noordelijke Syrische stad Azaz, nabij de Turkse grens, en overgedragen aan twee Franse journalisten door aanhangers van het Vrije Syrische Leger (VSL).

.

Een van de meest verontrustende aspecten van de barbaarse beelden is de arrogante manier waarop de Europese jihadisten bewegen door het Syrische platteland; gierend, lachend en schreeuwend in het Frans terwijl ze de lichamen van gedode burgers en strijders, beschuldigd van het ondersteunen van de Syrische president Assad, achter zich aanslepen.

.

De uitzending komt op het ogenblik dat Europese regeringen en inlichtingendiensten bezorgd raken over de groeiende groep van westerse burgers in jihadistische groeperingen in Syrië.

.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken schat dat bijna 700 Franse burgers of inwoners hun weg naar Syrië hebben gevonden sinds het conflict begon. Ongeveer 15 % van hen zijn vrouwen, die meestal vergezeld worden door hun jihadistische echtgenoten, soms met hun kinderen.

.

In februari zond France 24 de exclusieve getuigenis uit van een 27-jarige Fransman die zijn Parijse huis verliet met zijn vrouw en haar twee jonge dochters [uit een vorig huwelijk] om zich bij een ​​jihadistische groep aan te sluiten in Syrië.

.

Volgens het in Londen gevestigde Internationale Centrum voor de Studie van Radicalisering, is de huidige mobilisatie van jihadisten op weg naar Syrië belangrijker dan elk ander geval van mobilisatie van buitenlandse strijders sinds de oorlog in Afghanistan in de jaren 1980.

.

.

VIDEO

.

.

Bron: France 24.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: