Nieuws

Waarom onze staatsmedia, waaronder de NOS, opmerkelij​k zwijgen rondom de aflopende strijd in Syrië


Lakhdarbrahimi2

De speciale afgezant en bemiddelaar namens de Verenigde Naties (VN) in Syrië, Lakhdar Brahimi, legde zijn functie neer.

Opiniestuk door E. van Lith

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 16 mei 2014 – De oplettende burgers zal het zijn opgevallen dat president Assad de strijd in Syrië behoorlijk aan het winnen is. Op 3 juni 2014, dus over enkele weken, staan zowaar alweer verkiezingen gepland, maar dat opvallend genoeg onze staatsmedia met de NOS voorop opvallend stil zijn in hun berichtgeving, hoe anders dan toen de strijd begon en nu hun politieke focus blijkbaar liever richting Putin en de Oekraïne verleggen.

Is dit toeval of is de NOS-redactie weer bezig met haar, zo lijkt het, door de ‘Obama media’ gekleurde politieke spelletjes? Een kort verslag.

Wie vanochtend op de buitenlandse zenders het nieuws bekeek, zag diverse nieuwsberichten over de ontwikkelingen in Syrië; blijkbaar zijn we als burgers in dit land ineens aangewezen op buitenlandse zenders.

Neem zo het bekend maken door de Verenigde Naties (VN) dat haar speciale afgezant en bemiddelaar in Syrië, Lakhdar Brahimi, zijn functie heeft neergelegd, omdat hij blijkbaar tot de conclusie is gekomen dat er weinig meer te onderhandelen valt en over een paar weken alweer vrije verkiezingen zijn. De paar redacties in ons land die het wel melden geven opvallend genoeg aan dat Brahimi het niet meer zou zien zitten; wie echter naar de toelichting van Brahimi zelf luistert zal merken dat deze man de overwinning van president Assad al min of meer aankondigt, de vraag is welke media we nog kunnen geloven.
 
Het bericht sluit aan bij andere berichten uit Syrië dat de rebellen oorlogsmoe naar huis gaan en dat president Assad alleen nog de fanatieke jihadstrijders, die links en rechts nog ziekenhuizen en hotels opblazen, met gepast geweld dient te verdrijven, waarna de strijd grotendeels gestreden is. Maar ook dit scenario past blijkbaar niet geheel in het beeld van de NOS-redactie, waardoor het blijkbaar maar wordt genegeerd.

Naast de vele dagelijkse berichten uit de Oekraïne zou er ook best een beetje aandacht besteedt kunnen worden aan deze beelden toch?

Opvallend is ook dat de NOS en journalist Lex Runderkamp niet meer gewenst zijn in Syrië en zich net als de rebellen begeven aan de Turkse kant; ook hierover geen enkele achtergrond meer gemeld.
 
Ook op de buitenlandse zenders een reportage over het weghalen van de laatste chemische oorlogsmiddelen uit Syrië. Voor de kust bij Damascus ligt een groot vrachtschip, vol met containers gifgas, dat zwaar bewaakt worden door Deense mariniers, die helaas niet wegkunnen, omdat de laatste 8 % aan gifgassen blijkbaar niet kunnen worden ingescheept.

De reden laat zich raden, het laatste restant aan gifgas ligt blijkbaar in gebied wat bezet is door de rebellen, die niet mee wensen te werken aan het gifgasvrij maken van Syrië.

Ook dit beeld lijkt niet te passen in het scenario van onze onafhankelijke NOS, want was president Assad niet de ‘verspreider van gifgas’? En in dit scenario past niet bepaald dat Syrië nu niet verder richting een oplossing kan juist vanwege rebellen die gifgas vasthouden, de oplossing voor de NOS is ook hier heel simpel: de beelden en het nieuws gewoon niet meer vertonen. 

Waarom zouden de staatsmedia in ons land, met voorop de NOS, ons al deze beelden willen onthouden denkt u? Het heeft alles te maken met de opmerkelijk vrijwillige rol die onze regering en haar persvoorlichter NOS spelen in het uitdragen van het Amerikaans-Europees beleid in de wereld. Wat heeft onze minister Timmermans te zoeken in landen als Cuba en de Oekraïne denkt u en waarom werden met name de Nederlandse diplomaten als eerste door president Assad weggestuurd uit Syrië?   

In dit scenario zijn de presidenten Assad en Putin de boeven en de PR-rol van de NOS is ons burgers dit wijs te maken. Dat president Assad enerzijds de christenen en andere minderheden in zijn land beschermt en de soennieten in het gareel hield, interesseert deze NOS redactie niet, net zomin dat deze redactie geïnteresseerd is in de standpunten van Rusland en Putin.

Wat daarom gevaarlijk is, is dat we als burgers door onze eigen media op het verkeerde been worden gezet. Het is niet de eerste keer. Wie de gruwelijke beelden van WO-I terugziet in de diverse reportages mag zich hierbij rustig ook eens de zeer kwalijke rol van de wederzijdse media afvragen. Nu een eeuw verder lijken met name journalisten, waarvan je het zou mogen verwachten, niets van het verleden te hebben geleerd. 

Burgers, waakt u voor een vrije media! 

E. van Lith, 14.05.14, www.vrijemedia.blogspot.nl

Reacties

Een gedachte over “Waarom onze staatsmedia, waaronder de NOS, opmerkelij​k zwijgen rondom de aflopende strijd in Syrië

  1. Triest!!!

    Geplaatst door Nizar | 16 mei 2014, 22:35

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: