Nieuws

Door de droogte mogelijk meer mensen getroffen door honger


236869_mainimg

Landbouwers zaaien graan in oostelijk al-Ghouta, nabij Damascus, op 26 december 2013. (Foto: REUTERS/Mohammed Abdullah)

THE DAILY STAR – GENEVE – 8 april 2014 – Een dreigende droogte zou meer mensen laten verhongeren en de vluchtelingencrisis verergeren die ontstaan is door de oorlog. Dit hebben de Verenigde Naties (VN) dinsdag laten weten.

.

In de graanschuur van Syrië, namelijk de noordwestelijke regio, heeft het minder dan gemiddeld geregend sinds de laatste september. Het zal ook droog blijven tot oogsttijd en dat is tot midden mei. Het land, wat al afhankelijk is van hulp voor miljoenen mensen, zal nog meer voedsel moeten importeren.

.

Een periode van droogte kan het leven van miljoenen mensen op het spel zetten”, aldus Elisabeth Byrs, de woordvoerder van het VN-hulpprogramma World Food Programme (WFP).

.

Op basis van regenvaldata, satellietbeelden en de kleinste oppervlakte die beplant is met graan in 15 jaar is gebleken dat de graanoogst waarschijnlijk een laagterecord heeft bereikt tussen de 1.7 miljoen en 2 miljoen ton. Dat is 29 % lager dan vorig jaar en ongeveer de helft van de oogst in de tijden voor het conflict. Dit heeft de WFP vermeld.

.

Gerst en dierlijke producten worden ook getroffen door de droogte.

.

Naast de ergste droogte sinds 2008, heeft de inmiddels meer dan drie jaar durende oorlog de infrastructuur beschadigd. Door de beschadigde pompen en kanalen, stoomuitval en het gebrek aan reserveonderdelen is er een lange termijn schade ontstaan aan de irrigatie.

.

Dit zal veel invloed hebben op de landbouwproductie van Syrië zelf wanneer de vrede weer hersteld zal zijn.

.

Door droogte dreigen 6,5 miljoen mensen behoefte te hebben aan een noodrantsoen. Momenteel zijn dat 4,2 miljoen mensen, aldus Byrs.

.

De WFP, die 4.1 miljoen mensen aan een noodrantsoen hielp, zal de voedselpakketten verkleinen. Dit komt doordat er weinig sponsors zijn.

.

De WFP – die wereldwijd voor voedsel voor mensen zorgt – beweert dat de operatie in Syrië de grootste en meest complexe is die het WFP heeft gehad. De kosten lopen op tot meer dan 40 miljoen Amerikaanse dollar per week.

.

Met dat bedrag worden tevens 1,5 miljoen van de 2,6 miljoen geregistreerde vluchtelingen van eten voorzien; met name in Turkije, Libanon, Jordanië en Irak.

.

We kunnen meer vluchtelingen verwachten, want bovenop het conflict lopen die mensen het risico hun levens in gevaar te brengen omdat er onvoldoende voedsel is. Dit is echter wel moeilijk vast te stellen, want deze mensen kunnen ook naar andere delen van Syrië vluchten”, aldus Fatoumata Lejeune-Kaba, woordvoerster van de VN-vluchtelingenorganisatie.

.

De VN hebben in totaal slechts 16 % van de benodigde 2,2 miljard Amerikaanse dollar ontvangen dit jaar. De grootste sponsor zijn de Verenigde Staten (VS) met 108 miljoen Amerikaanse dollar, gevolgd door de Europese Commissie met 53,7 miljoen Amerikaanse dollar en de Verenigde Arabische Emiraten met 50 miljoen Amerikaanse dollar.

.

Bron: The Daily Star.

Advertenties

Reacties

Een gedachte over “Door de droogte mogelijk meer mensen getroffen door honger

  1. Dit is op Ons Nieuws herblogd.

    Geplaatst door jovanbio | 19 mei 2014, 08:54

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: