Nieuws

“Christenen kwetsbaar doelwit in burgerconflicten”


images

KERKNET – BRUSSEL – 13 mei 2014 – In de burgerconflicten in Syrië, Nigeria en de Centraal-Afrikaanse Republiek vormen christenen een kwetsbaar doelwit. In deze drie landen samen zijn van november 2012 tot april 2014 in totaal 4.667 christenen omgekomen omwille van hun geloof. Dat blijkt uit cijfers van de ‘Geweld Top 10’ die Open Doors voor het eerst in haar geschiedenis publiceert.

Open Doors publiceert voor het eerst een ‘Geweld Top 10’ die laat zien in welke tien landen het geweld tegen christenen vanwege hun geloof het hoogst is. Deze top tien verschilt van de tien bovenste landen in de ‘Ranglijst Christenvervolging 2014’, want geweld is slechts een vorm van vervolging.

Het geweld is gemeten in drie categorieën: een categorie met het aantal christenen dat is omgekomen vanwege hun geloof; een categorie aanvallen op en sluitingen van kerken of andere christelijke eigendommen, en een laatste brede categorie van arrestaties, straffen, ontvoering, misbruik en aanranding, gedwongen huwelijken en fysiek geweld. De cijfers zijn gemeten in de periode van november 2012 tot april 2014.

Het meest opvallende is het hoge aantal christenen dat vanwege hun geloof omkwam in de drie landen waar een burgerconflict woedt: Nigeria telt 2.073 martelaren, Syrië 1.479 en de Centraal-Afrikaanse Republiek 1.115.

Vooral christenen in het noorden van Nigeria zijn extreem kwetsbaar. De radicaal islamitische groepering Boko Haram pleegt herhaaldelijk aanslagen op christelijke enclaves en scholen. In het noorden leven ook de islamitische Fulani, een stam van veehoeders. Zij pogen vaak met geweld het land van christelijke boeren over te nemen.

In het onstabiele Syrië proberen jihadisten een islamitisch kalifaat te vestigen. Zij vallen christelijke dorpen en enclaves aan, regelmatig bijgestaan door het Vrij Syrisch Leger, dat christenen beschouwt als aanhangers van het voormalig regime. De jihadisten passen eigenmachtig de sharia toe, bestraffen, mishandelen of ontvoeren christenen en dwingen vrouwen en meisjes om met islamitische mannen te trouwen. Van deze vormen van geweld zijn 4466 incidenten gerapporteerd.

In de Centraal-Afrikaanse Republiek vormen christenen het doelwit van Séléka-rebellen. De Séléka-rebellen slaagden er niet in de macht over het land over te nemen, maar hebben in sommige gebieden nog wel veel macht. Ook opvallend hoog is het aantal van 1.539 aanvallen op kerken of christelijke eigendommen in dit land.

Nigeria, Syrië en de Centraal-Afrikaanse Republiek staan dan ook op nummer 1, 2 en 4 van de ‘Geweld Top 10’. Egypte en Mexico nemen respectievelijk de derde en vijfde plaats in, wat voornamelijk komt vanwege de hoge score in de categorie van straffen, misbruik, ontvoeren, aanranding en fysiek geweld.

In Egypte gebeurt dit door radicale moslims. Egypte scoort ook hoog op het aantal aanvallen op christelijke kerken en eigendommen: 829 incidenten. In het zuiden van Mexico dwingen traditionalistische Indiaanse groepen met geweld af dat christenen hun geloof afzweren en zich aanpassen aan hun tradities en rituelen. Hier werden 2.203 incidenten gerapporteerd van arrestaties en geweld.

Voor alle landen geldt dat het daadwerkelijke aantal incidenten hoger kan liggen, maar dat niet overal evengoed toegang is tot informatie. Van Noord-Korea is zelfs zo weinig informatie te verkrijgen dat Open Doors Noord-Korea heeft uitgesloten van de Top 10. Open Doors acht het desondanks heel aannemelijk dat duizenden christenen in dit land sterven door honger en martelingen die ze ondergaan in gevangenissen en kampen.

Theo Borgermans.

Bron: Kerknet.

Advertenties

Reacties

Een gedachte over ““Christenen kwetsbaar doelwit in burgerconflicten”

  1. Laten we even eerlijk zijn: bondgenoot van Syrie, Iran, staat op nummer 9 van die lijst. Net nog in het Katholiek Nieuwsblad een stukje gelezen over de Amerikaans-Iraanse dominee Saeed Abedini, die weer teruggestuurd is naar de gevangenis, waar hij even uit was om behandeld te worden voor zijn verwondingen, opgelopen door zware mishandeling aldaar!! Zijn misdrijf: deze bekeerde islamiet beheerde huiskerken. En natuurlijk is hij niet de enige in Iran, die niet vrij zijn geloof mag belijden. Het is dus een beetje dubbel om het over christenen in Syrie te hebben, als je bondgenoten (China incluis) zelf van regeringswege christenen vervolgen. Vertrouw liever op God dan op bondgenoten, want Israël heeft in het Oude Verbond dezelfde fout meermaals gemaakt…

    Geplaatst door Annemiek | 26 mei 2014, 17:30

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: