Nieuws

Jihadist Mehdi Nemmouche achter terreuraanslag in Brussel


iifficbjMEDIAWERKGROEP SYRIE – 1 juni 2014 – De politiediensten hebben in het Franse Marseille jihadist Mehdi Nemmouche, 29 jaar, opgepakt in verband met de aanslag vorige week zaterdag op het Joods Museum in de Brussel, waarbij drie doden vielen. Het zou om de schutter zelf gaan, meldden Franse media en de Vlaamse krant De Morgen.

.

Update van dit nieuws tot 16:30:

16:21: Nemmouche is intussen naar Parijs overgebracht en in voorlopige hechtenis genomen op verdenking van moord, moordpoging en wapentransport in verband met terrorisme. (De Redactie)

16:16: Volgens The Independent is de politie in België nog op zoek naar het huis waar terrorist Mehdi Nemmouche verbleef na de aanslag op zaterdag 24 mei 2014 en zijn vertrek met een bus komende uit Amsterdam via Brussel naar Marseille op donderdag 29 mei 2014. Wellicht gebeurde dit dus in Kortrijk, waar vanochtend een huiszoeking gebeurde. Bij de huiszoeking in Kortrijk zijn twee mensen meegenomen voor ondervraging.

.

“French officials say that more than 700 French citizens, most of them young Arab men from the drab housing projects that ring many major French cities, have left to fight in Syria. Several have been arrested when they returned and charged under French antiterror laws.” – The New York Times.

.

15:55: Meer informatie over de terreurverdachte. Mehdi Nemmouche, geboren in 1985, was in het bezit van de wapens en kleding, gebruikt bij de terreuraanslag tegen het Joods Museum. Ook vond men de vlag van de terreurorganisatie ISIS en een videoboodschap terug. Mehdi Nemmouche of een compaan – het parket is nog niet zeker – eist in die video-opname op een geheugenkaart van een andere camera dan deze in zijn bezit, de aanslag in Brussel op.

De tante van de jonge man verklaarde dat haar neef, kort na de geboorte, werd geplaatst in een instelling. Op de leeftijd van 17 jaar werd hij dan opgevangen door zijn grootmoeder. Sinds de jaren 2000 hadden de meeste familieleden geen contact meer met hem.

Na enkele jaren in de gevangenis voor inbraken en overvallen, verliet hij eind 2012 Frankrijk. Hij vestigde zich vervolgens in Londen, Libanon en Turkije. Nadien trok hij in 2013 als jihadist naar het front in Syrië. (Europe 1)

15:50: The New York Times heeft ook een artikel over dit brekend nieuws.

.

“Media reports, however, indicated that Mr. Nemmouche may have been stopped during a routine customs check, not as a result of intelligence information.” – The New York Times.

.

15:49: Belangrijke vraag: wie gaf Mehdi Nemmouche tot donderdag onderdak in Brussel?

15:35: De terreurverdachte Mehdi Nemmouche droeg tijdens de vlucht uit Brussel zijn kalashnikov in de vlag van ISIS, in een tas waar bijzonder veel munitie voor eventueel verder bloedvergieten zat, aldus de Belgische politie tijdens een persconferentie. Nemmouche was in het bezit van een video-opname waarin hij of een makker de schietpartij opeist. Hij filmt daarin zijn wapens, omdat zijn GoPro-camera niet functioneerde, aldus de woordvoerder van Belgische politie tijdens een persconferentie.

15:33: De aanhouding van Mehdi Nemmouche, de verdachte van de dodelijke schietpartij in het Joods Museum, heeft vanochtend tot een huiszoeking in de regio Kortrijk geleid. Dat zei een woordvoerder van het federale parket op de persconferentie in Brussel. Nemmouche nam op donderdag 29 mei 2014 een bus komende uit Amsterdam in Brussel. Het vierde slachtoffer van de schietpartij verkeert nog steeds in levensgevaar. (De Morgen)

.

“Ik wilde Brussel laten branden.” – Mehdi Nemmouche.

.

15:26: De familie van de verdachte zegt geschokt te zijn door zijn terreurdaden. Een tante, die het nieuws vernam via de televisie, omschrijft Mehdi Nemmouche als een ‘vriendelijke, intelligente, goed opgeleide’ kerel die niet snel iets over zichzelf deelde met anderen. Er zou al jaren geen contact meer zijn geweest tussen hem en de familie. De tante wist bijvoorbeeld niet dat hij in de gevangenis heeft gezeten. (!!!) (NRC)

15:23: De Franse autoriteiten denken overtuigend bewijsmateriaal te hebben tegen Mehdi Nemmouche doordat hij zo veel spullen bij zich had die ook gebruikt zijn bij de schietpartij.

.

.

.

15:15: Advocate Soulifa Badaoui: “We zagen een aardige jongen veranderen in een moordenaar voor de Franse samenleving.” De advocate legt uit daar haar cliënt ‘een ongelukkige jeugd’ heeft gehad.

15:08: Soulifa Badaoui, advocate van Mehdi Nemmouche: “Deze jongen is heel intelligent.” Door zijn pet en wapens, die hij gebruikte bij de aanslag in Brussel, niet weg te gooien?

15:04: Meer informatie en een video over de arrestatie van de terrorist Mehdi Nemmouche op France TV. (VIDEO) Lees ook: DIRECT. Tuerie de Bruxelles : “Nous les combattrons” clame Hollande après l’arrestation d’un suspect

15:00: De Belgische justitie geeft om 15:00 uur een persconferentie over de zaak. In België is de man niet gekend bij gerecht en veiligheidsdiensten.

.

brussel-joods-museum-1024-afp_0

Mehdi Nemmouche tijdens zijn terreurdaad in het Joods Museum in Brussel tijdens de aanslag.

.

14:57: In Marseille worden de bussen uit Amsterdam altijd grondig gecontroleerd, onder meer vanwege drugs. De arrestatie van Mehdi Nemmouche lijkt dan ook een toevalstreffer. Bij de schietpartij in het Joods Museum werden een Israëlisch koppel doodgeschoten en een Française die er als vrijwilligster werkte. Een Belgische werknemer raakte levensgevaarlijk gewond. De Morgen postte nog enkele nieuwe video’s op de webstek hier.

.

“We houden Syriëgangers in de gaten om ervoor te zorgen dat ze geen schade aanrichten als ze terugkomen van een front en een strijd dat niet van hun is en zeker niet van ons.” – De Franse president Hollande op zondag 1 juni 2014.

.

Bop41fIIMAAY9e2

Pslam 130 aan het Joods Museum in Brussel met de Franse president Hollande, de Italiaanse premier Renzi en de Belgische Eerste minister Di Rupo.

.

14:42: “We houden Syriëgangers in de gaten om ervoor te zorgen dat ze geen schade aanrichten als ze terugkomen van een front en een strijd dat niet van hun is, en zeker niet van ons”, zei de Franse president François Hollande. De boodschap aan deze jihadisten is ‘dat we ze bestrijden, bestrijden en bestrijden’. Ook zei Hollande zondag dat de verdachte werd opgepakt ‘zodra hij één voet op Franse bodem had gezet’. De president prees de efficiënte ordediensten. Volgens het Franse staatshoofd is ‘de hele regering inmiddels gemobiliseerd’ om de jihadisten uit Syrië in de gaten te houden. “Het is een strijd van alle instanties en dit kadert eveneens in ons actieplan, dat de regering in april voorstelde ter bestrijding van netwerken van jihadisten. Dit plan zullen we de komende maanden uitbreiden”. (De Telegraaf) (France TV)

Ongeveer 780 mensen die in Frankrijk wonen, zijn naar verluidt in Syrië, uit Syrië teruggekeerd of onderweg naar Syrië.

14:39: Steeds meer Nederlandse jihadisten keren terug uit Syrië. Dat zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof. (NOS)

14:34: Mehdi Nemmouche heeft naar eigen zeggen geen vaste woonplaats, maar wel een fors strafblad. In augustus 2006 brak hij samen met twee medeplichtigen binnen in een supermarkt in de Noord-Franse stad Tourcoing. De drie konden 3.000 euro buit maken. Voor onder meer de inbraak in Tourcoing en een overval zat hij tussen 2007 en 2012 verschillende celstraffen uit. In de gevangenis radicaliseerde hij en nadien sloot zich aan bij de terreurbeweging ISIS aan het front in Syrië om daar te gaan strijden. (De Morgen)

14:27: De Brusselse onderzoeksrechter vaardigde een internationaal aanhoudingsmandaat uit voor Mehdi Nemmouche. Maar ook een Franse vrouw kwam bij de aanslag in het Joods Museum om het leven. Het is onduidelijk wanneer de gewezen Syriëstrijder zal worden uitgeleverd. Mehdi Nemmouche (29 jaar) uit Roubaix werd vrijdag in Marseille aangehouden, toen hij van de bus Amsterdam-Brussel-Marseille stapte. (VIDEO)

.

media_xl_6786411

Syriëganger Mehdi Nemmouche aan het moorden in het Joods Museum in Brussel op zaterdag 24 mei 2014. (Foto: photo news)

.

14:17: Mehdi Nemmouche vocht gedurende één jaar aan de zijde van de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham‘ (ISIS). Volgens de Franse nieuwszender Europe 1 kwam hij op 1 januari 2014 opnieuw in Frankrijk aan. Het kan beslist zijn dat Nemmouche bewust de Algerijnse terrorist Mohammed Merah kopieerde. De aanslag in Brussel lijkt niet gefilmd te zijn met de draagbare GoPro-camera die de verdachte bij zich droeg. Beelden op het toestel tonen enkele wapens op een bed. Ook hoort men de verdachte, die opschept dat hij ze heeft gebruikt. (De Morgen)

14:09: Politieagenten in België hebben de raad gekregen om niet meer in uniform naar het werk te gaan uit vrees voor nieuwe aanslagen. Er wordt verwezen naar de 23-jarige Algerijn die in maart 2012 verschillende aanslagen pleegde in het zuiden van Frankrijk. Hij beschoot de Joodse Ozar Hatorah-school in Toulouse en doodde drie kinderen en een volwassen man. Merah had het echter ook gemunt op Franse soldaten: drie werden doodgeschoten, een vierde raakte zwaargewond. (Het Nieuwsblad)

14:04: Onze correspondent Chessy op 26 januari 2014:

.

“Opmerkelijk is dat de staatsveiligheid weinig lijkt te doen met de informatie die ze krijgen. Hierdoor lijkt deze dienst, ondanks de vele tips, achter de feiten aan te lopen en te dweilen met de kraan open. Zodoende moeten telkens opnieuw de federale politie en de OCAD deze dreigingen onderzoeken.”

.

unnamed3

De Belgische terrorist Iliass Azaouaj op de foto met de Belgische minister van Justitie, Joëlle Milquet. – https://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2014/01/26/de-belgische-terrorist-iliass-azaouaj-in-actie-in-syrie-fotos/

.

13:53: Op donderdag 22 mei 2014 contacteerde onze correspondent Chessy een bevriende Nederlandse journaliste. Hij drukte toen de vrees uit dat België zou getroffen worden door een aanslag door Syriëstrijders. Ook kaarte hij aan dat de ‘Syrië task force’ zijn meerdere meldingen dienaangaande niet ernstig namen. Twee dagen daarna was het dan raak in het Joods Museum in Brussel. Ook op onze blog drukte correspondent Chessy meermaals de vrees uit dat voormalige Syriëgangers terreur zouden zaaien in het Westen, na hun aanslagen in Irak en Syrië.

13:51: In de nacht van maandag op dinsdag kreeg de voorzitter van de ‘Ligue belge contre l’antisémitisme’ (LBCA) via Twitter een bericht waarin de schietpartij in het Joods Museum werd opgeëist. Het ging echter om een vals bericht, verstuurd door een minderjarige die voorzitter Joël Rubinfeld eveneens met de dood bedreigde, aldus advocaat Christophe Goossens van de LBCA. (De Morgen)

13:28: Het federaal parket in België heeft de arrestatie bevestigd van een verdachte in de moordzaak in het Joods Museum in Brussel en geeft later op de dag een persconferentie.

De verdachte komt uit Roubaix, een Noord-Franse industriestad met 100.000 inwoners nabij Rijsel (Lille). Zijn naam is Mehdi Nemmouche, volgens een bron dichtbij het onderzoek. Nemmouche had een AK-47 kalasjnikov en een revolver bij zich van het type dat tijdens de schietpartij in het Joods Museum werd gebruikt. De man werd als voormalig Syrië-jihadist door de Franse veiligheidsdiensten in de gaten gehouden.

Mehdi Nemmouche had een draagbare GoPro-camera in zijn bezit. Bewakingsbeelden wezen er eerder op dat de dader zo’n camera onder zijn kleding droeg. De verdachte droeg alsook een petje dat lijkt op het petje van de dader van de aanslag in Brussel. De Fransman werd aangehouden door douaniers bij het busstation van Saint-Charles in Marseille. Hij zat op een bus die vanuit Amsterdam, via Brussel naar Frankrijk was gereden en liep tijdens een drugscontrole tegen de lamp.

De man is vrijdag in voorlopige hechtenis geplaatst op verdenking van het plegen van en een poging tot een aanslag en banden met een terroristische organisatie. Indien de Franse justitie hem aanziet als een ‘terreurverdachte’, kan Mehdi Nemmouche tot donderdag worden vasthouden. De eerste 24 uren van zijn aanhouding, hield de Syriëstrijder alvast de lippen stijf op elkaar. Maar het materiële bewijs tegen hem is van die orde, dat justitie gerust kan spreken over een doorbraak. (De Morgen)

.

media_xl_6787651

De Franse nieuwssite iTele verspreidde deze foto van Mehdi Nemmouche.

.

13:20: De politiediensten hebben een verdachte opgepakt in verband met de aanslag vorige week zaterdag op het Joods Museum in de Brusselse wijk Sablon. Lees het artikel van onze corresponent Chessy: Syriëstrijder opgepakt voor bloedige aanslag op Joods Museum in Brussel.

.

Malik Imran.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: