Nieuws

UNHCR: 500.000 Irakezen vluchten na gevechten in Anbar


i.img

Soldaten van de Iraakse veiligheidskracht nemen posities in tegen anti-regeringsstrijders op 21 mei 2014 in de stad Ramadi, ten westen van de hoofdstad Bagdad, in de provincie Anbar.

NEWS REPUBLIC – 6 juni 2014 – Het aantal mensen dat uit hun huizen verdreven is door maanden van gevechten in de provincie Anbar in West-Irak, is tot bijna 480.000 opgelopen, waarschuwde de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, vrijdag.

“Met ingang van vandaag, geeft de Iraakse regering aan dat 434.000 mannen, vrouwen en kinderen hun huizen zijn ontvlucht sinds gevechten escaleerden in januari van dit jaar”, zei UNHCR-woordvoerder Adrian Edwards.

“Echter, de volledige omvang van de verplaatsing door dit conflict is onbekend, omdat de Iraakse autoriteiten de afgelopen maanden registraties op hebben moeten schorsen door de onveiligheid.”

“De UNHCR gelooft dat het huidige cijfer nu bijna 480.000 is,” zei hij tegen verslaggevers in Genève.

Een speciale UNHCR-oproep om de slachtoffers van de crisis te helpen werd gelanceerd in maart, maar deze heeft slechts 12 procent van de 26.400.000 Amerikaanse dollar (19.000.000 euro) die nodig is, verzameld.

De crisis in Anbar, dat een lange grens met het door oorlog getroffen Syrië deelt, brak eind december uit, toen veiligheidstroepen een langdurig soennitisch Arabische protestkamp ontmantelden nabij de provinciehoofdstad Ramadi.

Anti-regeringsstrijders namen vervolgens de stad Fallujah en delen van Ramadi in bezit.

Ondanks maanden van gevechten, beschietingen en raketaanvallen op verschillende gebieden van de provincie, is er geen oplossing in zicht.

De verplaatsing begon nadat strijders opzettelijk een dam afbraken in Anbar; het gebied raakte overstroomd en dit dwong zo’n 72.000 mensen uit hun huizen, zei Edwards.

Dat heeft de crisis verergerd omdat mensen nu moeite hebben om toegang tot schoon water veilig te krijgen waardoor het aantal gezondheidsrisico’s is toegenomen.

“Lokale ambtenaren zeggen dat elke dag 28 vrachtwagenladingen aan drinkwater worden geleverd aan het gebied, maar dit voldoet slechts aan 50 procent van de behoeften”.

Daarnaast bestaat de vrees dat meer burgers de stad Fallujah, waarbij recente beschietingen een ziekenhuis raakten, zullen ontvluchten.

Geweld belemmert alle inspanningen om mensen in erge nood te helpen.

“We moeten dringend onze hulp opvoeren om drie redenen: we hebben een verslechterende veiligheidssituatie in Anbar, die de toegang tot mensen in nood belemmert, de ontheemden zijn verdeeld over een groot deel van het land en de steun van donoren ontbreekt”, zei Edwards.

Bron: News Republic.

 

Advertenties

Reacties

Een gedachte over “UNHCR: 500.000 Irakezen vluchten na gevechten in Anbar

  1. Dit is op poldergriet herblogd.

    Geplaatst door poldergriet | 17 juni 2014, 14:42

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: