Toerisme Syrië

Damascus: de al-Hanabaleh moskee


001

SYRIA PHOTO GUIDE – DAMASCUS – 12 mei 2014 – De al-Hanabaleh moskee (جامع الحنابلة), in de noordelijke wijk van al-Salhiyeh (الصالحية), is na de Omajjaden (الجامع الاموي) de oudste moskee in Damascus (دمشق). Het was het eerste monument in Damascus (دمشق) tijdens de Ayyubiden (islamitische dynastie van Koerden) periode, gebouwd tussen 1202 en 2013 voor de volgers van de islamitische school Hanbali. De wat sobere buitenkant van de moskee verbergt een mooie binnenplaats en gebedsruimte gemodelleerd naar de grotere Omajjaden moskee (الجامع الاموي).

De centrale binnenplaats heeft een grote fontein en is omgeven door een arcade aan drie kanten. De kolommen zijn gekroond door de Romeinse of Byzantijnse hoofdletters en in de galeriemuur boven de arcade zijn er talloze boogramen. De zuidelijke muur van de binnenplaats, die de belangrijkste ingang van de gebedsruimte heeft, is gebouwd met afwisselend stenen van basalt en kalksteen. Geplaatst achter de arcade aan de noordelijke kant van de binnenplaats is de minaret, verschoven van de hoofdas van de mihrab met de hoofdingang. De vierkante minaret is een hoge toren bekroond met een houten balkon en een stenen kruisbloem.

De gebedsruimte is verdeeld in drie gangen met zware pijlers en kolommen die de stenen bogen, die een schuin houten dak ondersteunen, dragen. De mihrab is een ondiepe nis op de qibla muur en is gelegen in een rechthoekig frame, versierd met geometrische patronen en bekroond door een lijn van de Koran inscriptie. De mihrab nis wordt bekroond met een muqarna (ingerichte semikoepel) en omlijst met twee Romeinse kolommen. De mihrab wordt geflankeerd aan beide zijden door twee gebogen ramen, momenteel geblokkeerd door de airco.

Het interieur wordt verlicht door grote ramen in zware stenen frames die op regelmatige intervallen geplaatst werden op de begane grond. De zuidelijke muur heeft een tweede reeks vensters waarvan sommige van gekleurd glas zijn. Een paar andere gekleurde ramen verlichten beide zijden van het schuine dak. Ramen aan beide zijden van de hoofdingang aan de noordelijke muur zijn rijk versierd met stucwerk panelen gekerfd met bloemmotieven en tekst op hun timpaan. Aan de rechterkant van de mihrab toont een houten minbar (verhoogde preekstoel), de oudste in Syrië, een fijn houtsnijwerk met in elkaar grijpende geometrische vormen en ingewikkelde bloemmotieven.

De moskee is open voor bezoekers alleen tijdens de reguliere gebedstijden.

Daniel Demeter.

 

.

002.

003.

004.

005.

006.

007.

008.

009.

010.

011.

012.

013.

014.

015.

016.

Bron: Syria Photo Guide.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: