Nieuws

Priester Daniël Maes: Mar Yakub, een sfeerbeeld


Daniël Maes (75), norbertijn van Postel en afkomstig uit Arendonk, is verantwoordelijk voor een seminarie in het zesde eeuwse klooster Mar Yakub in Qâra, gelegen op 90 kilometer van de Syrische hoofdstad Damascus. In Syrië zijn er 2,4 miljoen christenen op 24 miljoen inwoners. Een verre droom van de Vlaamse norbertijn Maes is om van het klooster Mar Yakub een tweede Taizé te maken, dicht bij de bronnen van het christendom, in dialoog met joden en moslims.

Daniël Maes, norbertijn van Postel en afkomstig uit Arendonk, is verantwoordelijk voor een seminarie in het zesde eeuwse klooster Mar Yakub in Qâra, gelegen op 90 kilometer van de Syrische hoofdstad Damascus. In Syrië zijn er 2,4 miljoen christenen op 24 miljoen inwoners. Een verre droom van de Vlaamse norbertijn Maes is om van het klooster Mar Yakub een tweede Taizé te maken, dicht bij de bronnen van het christendom, in dialoog met joden en moslims.

Goede Vrienden,

We kunnen geen totaalbeeld geven omdat het hier nog oorlog is. Deze foto’s geven hopelijk toch een zeker sfeerbeeld. Eerst stuur ik dit in word, daarna in jpeg. Alleen bij word geef ik enige commentaar. In de jpeg staan nog een aantal andere foto’s, o.a. van ‘s werelds beste violist die uit Qara komt en ons enige keren is komen bezoeken en aanmoedigen.

Syrië schijnt een ideaal land te zijn voor medicinale planten. In ieder geval is hieraan altijd veel aandacht besteed. We hebben een lijst van een 20-tal medicinale kruiden, waarvan de kwantiteit dit jaar wegens de oorlog veel minder is dan voorheen. Er is wel veel rozemarijn en rozen van Damascus. Verder nog lavendel, salie, thijm en aloë. Het zou ons helpen wanneer we deze natuurlijk gekweekte kruiden kunnen verhandelen. Indien nu echter iemand een bestelling vraagt zouden we niet weten hoe we die moeten bezorgen. Weet in elk geval dat de kruiden er zijn en dat we van plan zijn in de toekomst de gewone productie te hernemen. Ondertussen zijn er wekelijks meerdere zieken uit de streek die om een of ander natuurlijk middel komen vragen en ook geholpen worden. Doorheen de jaren is de gemeenschap ook bekend geworden omwille van de kennis en het gebruik van de medicinale kruiden.

.

Mar Yakub, een sfeerbeeld

.

IMG10098.

IMG10155.

IMG10156.

IMG10166.

IMG10167.

IMG10187.

IMG10206.

IMG10217.

IMG10283.

IMG10371.

IMG10527.

IMG10605-1.

IMG10616.

Priester Daniël Maes.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: