Nieuws

Geheim plan onthuld: Groot-Brittannië wilde invasieleger met 100.000 man naar Syrië sturen


29.si.si

Foto: AFP / Essam Al-Sudani.

RUSSIA TODAY – 4 juli 2014 – Groot-Brittannië heeft overwogen om in Turkije en Jordanië een enorm leger bestaande uit 100.000 man te trainen om president Bashar al-Assad te verslaan, zo blijkt uit een plan van een vooraanstaand Britse generaal. De invasie werd later geschrapt omdat het te riskant zou zijn.

De strategie, onthuld door BBC Newsnight, hield in dat Groot-Brittannië gedurende 12 maanden een rebellenleger van 100.000 man zou trainen in Jordanië en Turkije.

De rebellen zouden door een internationale coalitie gewapend met wapens van hoge kwaliteit getraind worden en zouden richting Damascus vertrekken met luchtdekking van Groot-Brittannië en bondgenoten.

Het plan doet denken aan de ‘Shock and Awe’ campagne in Irak, die tijdens de eerste invasie in 2003 gebruikt werd.

Het idee werd twee jaar geleden ontwikkeld door Lord Richards, de toenmalige Britse chef defensiestaf. Tijdens zijn ambtstermijn probeerde hij minister-president David Cameron actief over te halen om de inzet in Libië te intensiveren en zich op Muammar Gaddafi te richten, in plaats van alleen op de bescherming van burgers.

De Britse regering heeft commentaar op de onthullingen van Newsnight geweigerd.

Het idee werd door Cameron en Dominic Grieve, de Britse minister van Justitie, overwogen en doorgestuurd naar de Nationale Veiligheidsraad, aldus overheidsbronnen tegen de BBC. Volgens hen werd het plan uiteindelijk te riskant geacht.

Overige mogelijkheden voor Groot-Brittannië om in te grijpen werden ook afgewezen toen parlementsleden vorig jaar tegen het nemen van militaire actie stemden.

Dit was niet de eerste keer dat het Westen heeft overwogen in te grijpen sinds het begin van de Syrische oorlog in 2011.

Na een vermeende maar onbewezen chemische aanval door de Syrische regering op 21 augustus 2013 in Ghouta, stond de Amerikaanse president Barack Obama onder druk om Amerikaanse soldaten naar Syrië te sturen om de rebellen te ondersteunen, nadat hij publiekelijk een ‘rode lijn’ als grens had getrokken betreffende chemische wapens.

Nadat uit opiniepeilingen bleek dat een overgrote meerderheid van de Amerikanen tegen nog meer militair ingrepen in het buitenland was, werd deze beslissing teruggedraaid.

britain-syria-military-intervention

Foto: Reuters / Ints Kalnins.

Het Westen heeft zich echter in belangrijke mate gemengd in de oorlog in Syrië.

Afgelopen jaar bleek uit verschillende bronnen dat officieren van Amerikaanse, Britse en Franse legers rebellengroepen in Jordanië trainden om seculaire delen van de Syrische opposities te versterken.

Bovendien heeft de Amerikaanse geheime dienst CIA de Syrische rebellen ook geholpen sinds het begin van de oorlog door hen van inlichtingen te voorzien die zij tegen het zogenaamde ‘leger van Bashar al-Assad’, het Syrische nationale leger (SNL), konden gebruiken. 

Andere bronnen suggereren dat de CIA wapens en anti-tank raketten naar de rebellen in de Golfstaten heeft gesmokkeld.

Nu Syrië nog onstabieler wordt, door de toenemende dreiging van de rebellengroep Islamitische Staat (IS), voorheen ISIS, in Irak, heeft Obama het Amerikaanse Congress om 500 miljoen dollar gevraagd om gematigde rebellengroepen te trainen in een plan dat erg veel lijkt op dat van de Britse Lord Richards.

In reactie op het verzoek zei de woordvoerder van het Witte Huis, Caitlin Hayden: “Hoewel wij nog steeds geloven dat er geen militaire oplossing is voor de crisis in Syrië en dat Amerika geen soldaten naar het land moet sturen, is dit verzoek een nieuwe stap om de Syrische bevolking te helpen zichzelf te beschermen tegen regeringsaanvallen, zich te weren tegen het stijgende aantal extremisten zoals de IS, die bescherming vinden in de chaos en hun toekomst in eigen hand te nemen door de veiligheid en stabiliteit op lokaal niveau te verbeteren.”

Volgens de meest recente cijfers van de Verenigde Naties (VN), hebben ongeveer 140.000 Syriërs het leven verloren sinds de oorlog begon en zijn meer dan zeven miljoen mensen vluchteling geworden; een getal dat naar verwachting zal stijgen nu buurland Irak onstabieler wordt.

Bron: Russia Today.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: