Nieuws

Marokko extra alert door terugkerende jihadisten uit Syrië en Irak


awglhz3caaejj1j-large

AL-AKHBAR (AFP) – 11 juli 2014 – In Marokko zijn de veiligheidsdiensten extra alert nadat inlichtingen een ‘serieuze terreurdreiging’ onthulden door islamitische rebellen die terugkeren uit Irak en Syrië, aldus de regering.

Honderden strijders uit Marokko en andere Maghreblanden zoals Tunesië en Algerije hebben zich aangesloten bij islamitische strijders in de oorlog in Syrië en de opstand in Irak. Noord-Afrikaanse overheden vrezen dat zij aanslagen zullen plegen wanneer zij terugkomen.

“De dreiging vormt een verbinding met het stijgende aantal Marokkanen dat aangesloten is bij organisaties in Syrië en Irak”, aldus een verklaring na de wekelijkse kabinetsvergadering. “Veel van deze strijders, waarvan een aantal de leiding heeft over deze organisaties, verbergen hun bereidheid om terroristische aanslagen te plegen tegen ons land niet.”

Een zijtak van al-Qaida, die zichzelf de Islamitische Staat (IS) noemt, heeft een ‘kalifaat’ uitgeroepen in delen van Irak en Syrië die zij de afgelopen maanden veroverden.

Marokkanen die tot deze groep behoren, hebben video’s op sociale media geplaatst waarin hun wapens te zien zijn en waarin zij beloven dat zij terug zullen keren om een islamitische staat in Marokko te creëren.

“We zullen dit terugbrengen naar jullie in het koninkrijk van Mohammed VI”, aldus een rebel met een Noord-Marokkaans accent in een video van afgelopen week, waarin hij refereert aan de Marokkaanse koning.

Marokkaanse autoriteiten zeggen dat zij tientallen cellen van islamitische rebellen die strijders naar Syrië en Irak stuurden, hebben ontmanteld.

“De autoriteiten hebben ongeveer 160 leden gearresteerd die teruggekeerd zijn”, aldus Abderrahim Ghazali, woordvoerder van een vereniging van families en voormalige gevangenen die de rechten van gevangengenomen islamieten verdedigt. “De meeste van hen werden gearresteerd zodra hun vliegtuig op het Marokkaanse vliegveld landde.”

In het Noord-Afrikaanse koninkrijk hebben al verschillende bomaanslagen door verdachte islamitische rebellen plaatsgevonden. De meest recente aanslag vond plaats in Marrakesh in 2011 toen een ontploffing in een café vijftien mensen ombracht, waaronder tien buitenlanders. Het was de ergste aanslag in Marokko sinds 2003, toen meer dan 45 mensen in Casablanca gedood werden door zelfmoordaanslagen.

.

awgkqmwcaaadtgf-large

.

awglj75cmaahwgp-large

.

Bron: Al-Akhbar.

Foto’s: Terror Trends Bulletin.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: