Nieuws

Regering Tel Aviv betaalt studenten om pro-Israël propaganda te verspreiden


israel-social-media

HIGHER LEARNING – 11 juli 2014 – Een groot deel van de discussie en het debat over het huidige Israëlisch-Palestijnse conflict heeft plaatsgevonden op Twitter, Facebook en andere sociale media bronnen.

In dit licht, denk ik dat het belangrijk is voor mensen om te weten dat sociale media geenszins immuun zijn voor propaganda vanuit overheden. Verre van dat zelfs.

In augustus vorig jaar kondigde een verklaring van het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan dat de Israëlische regering studiebeurzen zou verlenen aan studenten die ‘online een internationaal publiek creëren’ door het plaatsen van pro-Israël tweets statussen enzovoorts.

“Dit is een baanbrekend project gericht op het versterken van de Israëlische nationale diplomatie en het aan te passen aan veranderingen in de informatieverwerking,” aldus de verklaring.

Studenten aan elke universiteit zijn georganiseerd in eenheden. Bovenaan staat de chef-coördinator, die een volledige beurs krijgt. Onder de chef-coördinator zijn drie ‘desk coördinatoren’ die verantwoordelijk zijn voor taal, beelden en onderzoek die mindere beurzen ontvangen. Dan zijn er student ‘activisten’ die ‘minimale beurzen’ krijgen.

img439213

Danny Seaman, de leidinggevende van het programma. (Foto: Flash90)

Het programma wordt geleid door Danny Seaman, een Israëlische publieke diplomatie ambtenaar die de woede van moslims opriep toen hij de volgende status postte op zijn persoonlijke Facebook-pagina:

“Betekent het vasten van de Ramadan dat moslims zullen stoppen met elkaar overdag op te eten?”

Ondanks het feit dat Israëlische functionarissen de status veroordeelden, waarbij ze het ‘onaanvaardbaar’ noemden en aangaven dat dit niet de positie van de Israëlische regering weerspiegelt, belandde Seaman op een of andere manier toch in de leiding van de sociale media propaganda campagne.

Nethanyahu_2336312b

De Israëlische Eerste minister Benjamin Netanyahu. (Foto: AP)

Premier Netanyahu prees de vrijwillige sociale media rekruten in een videoconferentie kort na de aankondiging. Hij zei:

“We zijn (operationeel) op vier fronten: het militaire front, het thuisfront, het diplomatieke front en de publieke diplomatie voorzijde… We moeten vechten voor de waarheid, voor de feiten, en uw hulp is meer dan goud waard… om de leugenindustrie te weerleggen.”

Het is niet de eerste keer dat de Israëlische regering zoiets doet. Een jaar eerder meldde een Palestijnse blog dat Israëlische studenten 2.000 Amerikaanse dollar werden betaald voor het online plaatsen van pro-Israël berichten gedurende vijf uur per week.

Ik ben het hartgrondig eens met Netanyahu dat we moeten ‘vechten voor de waarheid’ en de ‘industrie van leugens’ moeten verleggen. Maar je hoeft dat niet te doen door het omkopen van studenten om regeringsgezinde berichten te posten. En dit hoeft zeker niet te gebeuren door een man de leiding te geven die heeft bewezen dat hij meer geeft om het aanzetten tot haat en woede dan het verspreiden van de waarheid.

Bron: Higher Learning. – Het origineel artikel in AP.

 

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: