Nieuws

Ook in Syrië heeft de jeugd de toekomst


N001

KERK IN ACTIE – 3 juni 2014 – In Beirut, de hoofdstad van buurland Libanon, woon ik een diplomauitreiking mee van een evangelische middelbare opleiding. Ik zie trotse, zelfverzekerde jonge mensen die positief in het leven staan en popelen om het beste van hun leven te maken.

‘De studenten van vandaag zijn de leiders van morgen’ lees ik.

Onwillekeurig dwalen mijn gedachten af naar veel van hun Syrische leeftijdsgenoten die, op de vlucht geslagen voor de oorlog, noodgedwongen in vluchtelingen kampen verblijven. In volgepakte tenten; uitzichtloos; verveeld; kwaad (ik heb niet om deze shit gevraagd) en gefrustreerd. Kun je van hen verwachten dat ze even positief in het leven zouden staan? Het antwoord laat zich raden. Zonder opleiding en toekomstperspectief is de stap van kwaad naar erger maar een kleine stap. En alle verleidingen liggen op de loer. Waarom zou je dan niet ergens gaan vechten voor veel geld, terwijl het ook nog eens voor een goede zaak is?

Als wij nu niets doen zijn deze jongeren de problemen van morgen .

Een mede door u financieel gesteund project, heeft daarvoor een perfecte oplossing. Wij bezoeken in Sidon een lokale organisatie, die Syrische middelbare scholieren uit de vluchtelingenkampen, de kans geeft om hun opleiding af te ronden. Ze krijgen daar les van gevluchte Syrische leraren (ook beter vanwege de taal) en worden voorbereid op hun eindexamens. Wij bezoeken een aantal van deze klassen en ambitieus zijn ze. Ze willen naar de universiteit en hebben grote toekomstplannen. Dokter willen ze worden en binnenhuisarchitekt en wetenschappelijk onderzoeker. Een jongen komt met een voorbeeld van iemand die voor mensen met een lichamelijke beperking, iets heeft uitgevonden, waardoor het voor die persoon mogelijk is om met de ogen een computer te besturen. Zoiets wil hij ook gaan doen.

Ook in Syrie heeft de jeugd de toekomst. Laten wij ze die kans geven.

Meer informatie

Door het toenemende geweld in Syrië is er steeds meer schade aan publieke voorzieningen ontstaan, en daardoor is er ook een ander soort hulp nodig. Op veel plaatsen is het  improviseren om de watervoorziening, de riolering en de vuilophaaldienst draaiende te houden. Terwijl deze diensten op andere plaatsen helemaal niet meer functioneren.

Er is ook een gebrek aan medicijnen en de gezondheidszorg is in hevige mate door het conflict getroffen. Zo is maar liefst 57 procent van de ziekenhuizen beschadigd, en driekwart van deze ziekenhuizen is gesloten. Binnen Syrië zelf zijn volgens schattingen van de Verenigde Naties 4,25 miljoen mensen op de vlucht.

Door een gebrek aan schoon water en goede sanitaire voorzieningen, neemt het risico op de uitbraak van besmettelijke ziekten toe. Door het conflict is het niet alleen moeilijker om de kwaliteit van het water te garanderen, er is per hoofd van de bevolking ook minder water beschikbaar. Door de gebruikelijke temperatuurstijgingen in de zomermaanden zullen deze problemen in de komende maanden zeker toenemen.

Voorlichting en directe hulp

Daarop spelen de hulpverleners die namens Kerk in Actie in Syrië werken nu al op in door meer voorlichting te geven over gezondheid, het gebruik van schoon water en hygiëne in noodonderkomens. Deze hulp, die ter plekke wordt gecoördineerd door de internationale, interkerkelijke hulpverleningsorganisatie ACT Alliance, komt boven op de noodzakelijke verstrekking van eerste levensbehoeften. Dan gaat het onder andere om voedselhulp, gezondheidszorg en het bieden van onderdak.

Door de aanhoudende oorlog is het nauwelijks mogelijk om kapotte huizen te herstellen en tenten bieden volstrekt onvoldoende bescherming tegen geweld. Daarom verstrekt de partnerorganisatie van Kerk in Actie maandelijks een huursubsidie aan ontheemde familie die niet bij familie kunnen wonen.

De hulp bestaat ook uit het uitdelen van huishoudelijke artikelen. Veel van de ontheemde families die naar een andere plaats in Syrië zijn gevlucht, hebben maar heel weinig van hun huishoudspullen mee kunnen nemen. Met de bijdrage van Kerk in Actie zijn 415 families (2.075 personen) voorzien van een standaardpakket voor de huishouding, zoals keukengerei en beddengoed.

Gezinnen met één ouder, met één of meer gehandicapten of gewonden, ouden-van-dagen of met meer dan vijf kinderen hebben als eersten een pakket gekregen. Lokale leiders zijn betrokken bij het vaststellen van wie wel en niet in aanmerking komt voor zo’n pakket.

Kerk in Actie steunt onderwijs dat bij mensen thuis wordt gegeven en betaalt schoolgeld voor mensen die hun baan kwijt zijn.

Libanon en Jordanië

In Libanon en Jordanië zijn vrijwel alle vluchtelingen geheel afhankelijk van hulp. Alleen de zeer rijke vluchtelingen onder hen kunnen zelf rondkomen. In Syrië kunnen ontheemden zichzelf tot op zekere hoogte redden, doordat ze bijvoorbeeld bij familie inwonen. In deze buurlanden neemt het aantal vluchtelingen zo sterk toe dat de vluchtelingenkampen die er zijn overbevolkt raken.

Tegelijkertijd neemt de spanning onder plaatselijke bevolking toe. In de aanloop van het conflict was er onder de bevolking onvrede over dat de vluchtelingen hulp ontvingen en zij niet. Terwijl hun leefomstandigheden even armoedig waren. Die spanningen zijn weggenomen, door de lokale bevolking die dat nodig heeft ook hulp te geven. Vluchtelingen krijgen er bijvoorbeeld ook de schuld van dat de voedselprijzen en de kosten van levensonderhoud maar blijven stijgen.

Om deze sociale onvrede tegen te gaan, zetten partnerorganisaties van Kerk in Actie programma’s op om spanningen tussen de lokale bevolking en de vluchtelingen te verminderen en om vreedzaam samenleven te bevorderen. Maar er gebeurt meer. Op het gebied van de gezondheidszorg gaat het dan vooral om medische zorg rond de geboorte en het verstrekken van babyvoeding, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van het voedsel dat in de omgeving verkrijgbaar is. Veel mensen ontvangen maandelijks een voedselpakket en er zijn ook pakketten voor de persoonlijke hygiëne verstrekt.

In samenwerking met Finn Church Aid (FCA) kan Kerk in Actie in Jordanië de vluchtelingen in de kampen activiteiten aanbieden voor de jeugd en activiteiten op het gebied van onderwijs en psychische gezondheid. Van de kinderen in de leeftijd van 6 tot 17 jaar gaat in het Za’atari-kamp 78 procent niet naar school. Daarom zijn er in het kamp cursussen gestart, uiteenlopend van Arabisch en godsdienstonderwijs tot bij voorbeeld metaal bewerken, computercursussen en kunst. Daarbij werkt FCA samen met Unicef. Ook zijn er basiscursussen in lezen en schrijven, Engelse taal en vaktrainingen. Ook zijn er door FCA activiteiten opgezet, waarbij kinderen vaardigheden opdoen en tegelijkertijd leren om samen te werken en om hun ervaringen als vluchteling te verwerken.

Het gaat dan bijvoorbeeld om een circusschool voor jongens en meisjes en een voetbaltraining waarin niet alleen het spel maar ook de sociale vaardigheden van de jongeren centraal staan. Dit gebeurt in het Za’atari-kamp en in de omgeving van het King Abdulla Park. Er worden in Jordanië voorbereidingen getroffen voor het nieuwe Azraq-kamp waar in de toekomst 110.000 vluchtelingen zouden kunnen worden opgevangen.

Door de zomerhitte is het in de kampen stoffig en warm, en dat maakt het voor de kinderen lastig om over lange afstanden naar de activiteiten te lopen. Om die reden, en vanwege de veiligheid van de kinderen, gaat FCA haar hulp in de vluchtelingenkampen zelf uitbreiden.

Toekomst

In Syrië zullen families van huishoudpakketten en tijdelijk onderdak worden voorzien en nog meer studenten zullen de gelegenheid krijgen om lessen te volgen, thuis of op school. Door de toenemende onveiligheid in de hoofdstad zijn zowel de organisatie als de opslag van de hulpgoederen over het land verspreid.

In Libanon en Jordanië worden de activiteiten op het gebied van gezondheidszorg, het uitdelen van baby- en voedselpakketten voorgezet. De vluchtelingen zullen meer verantwoordelijkheid krijgen bij de inrichting van de vluchtelingenkampen. Daarnaast krijgen ze het aanbod om aan hun hulpverlening bij te dragen en daarvoor betaald te krijgen.

De partnerorganisaties van Kerk in Actie in Libanon, Jordanië en Syrië hebben een neutrale en vrij onafhankelijke positie kunnen innemen en behouden ten opzichte van de diverse partijen die elkaar nu bestrijden. Dankzij deze positie hebben ze de ruimte om de hulpverlening volgens internationale humanitaire standaarden uit te voeren. Dat betekent: zonder hun onafhankelijkheid, neutraliteit en onpartijdigheid op te geven.

Eindrapportage Samenwerkende Hulporganisaties (SHO, Giro555).

.

???????????????????????????????

.

Gerard Strien.

Medewerker Noodhulp.

Bron: Kerk in Actie.

Link: Noodhulp Syrië.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: