Nieuws

Syrië van dichterbij


JordanieActMafraqKERK IN ACTIE – 2 juni 2014 – Financieel medewerker Gerard Strien, medewerker van team noodhulp van Kerk in Actie en ICCO bezoekt het Midden-Oosten.

Al in ons hotel in buurland Libanon, zien wij op de vlucht geslagen Syrische gezinnen, die worden voorbereid op hun reis, bestemming Noorwegen. Een man heeft rake klappen opgelopen, getuige zijn kapotte gezicht en een donkerblauw oog. Deze migratie is in ieder geval nog legaal. Met illegale mensensmokkel wordt veel geld verdiend en gebeurt op grote schaal.

Vader Hassan lijkt niet erg blij. Hij heeft geen idee waar hij terecht komt en heeft zorgen over de toekomst. Maar wat voor keuze heeft hij?

Net buiten Zahle, in midden Libanon, bezoeken wij een plek waar ook Syrische vluchtelingen zijn neergestreken.

Van hout en zeilen hebben ze onderkomens in elkaar geknutseld waarin hele families leven. Mede dank zij uw hulp hebben ze in ieder geval voedsel, water en latrines. In de zomer is het hier warm en in de winter koud. Het kan hier sneeuwen.

Bij de ingang van het kampement staat een man met een looprek. Hij laat ons een papier zien. Het blijkt de overlijdensverklaring van zijn zoon. Omdat het frans is kan hij het niet lezen. Hij vraagt ons het te vertalen: Epileptische aanval met als gevolg dat het hart het heeft opgegeven.

Ik voel me niet heel erg prettig: heb het gevoel dat ik aapjes kom kijken. Maar Ahmed, een andere man, lacht mijn schroom weg. We zijn welkom! Hij is een hartelijke man, dat zie je al aan zijn gezicht, en nodigt ons uit in zijn ‘huis’. Hij woont hier met zijn vrouw en 5 kinderen, de zesde is op komst. Onder deze omstandigheden hebben ze er het beste van gemaakt. Kom binnen en hier is een stoel voor u. De ‘keuken’ ziet er georganiseerd uit. Zijn vrouw is aan het koken en hij nodigt ons uit om te blijven eten. Hij dringt zelfs aan. Gebakken aardappelen: mijn favoriete eten. Een gastvrijheid waar je stil van word: zelfs het weinige wil men delen met de gast.

Een jongere broer van Ahmed, die in het Syrische leger diende is omgekomen. Hij laat foto’s van hem zien: een gelukkige bruidegom in betere tijden. Hij is niet meer.

Dit zijn sterke mensen, maar zij moeten niet afhankelijk van anderen op deze ‘camping’ blijven. Ze moeten onder welke omstandigheden dan ook, hun eigen leven zelf weer enigszins op de rit zien te krijgen. Werk, eigen inkomsten, hun kinderen moeten naar school, allemaal zeer belangrijke zaken.

Er is nog veel te doen: uw hulp blijft nodig; steun hen indien mogelijk.

Namens Ahmed: thank you.

.

LibanonIMG%203003

.

Gerard Strien.

Medewerker Noodhulp.

Bron: Kerk in Actie.

Link: Noodhulp Syrië.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: