Nieuws

Gebedsdag voor vrede in Irak


foto_1407135934

Patriarch Louis Sako. (Foto: Kerk in Nood/OPH)

KERKNET (KIN/Tertio) – BRUSSEL/ROME – 4 augustus 2014 – Kerk in Nood heeft 6 augustus uitgeroepen tot gebedsdag voor vrede in Irak. De gebedsdag heeft plaats met steun van de Chaldeeuwse patriarch Louis Sako, die voor de gelegenheid een gebed heeft geschreven. In een begeleidend schrijven benadrukt de patriarch dat 6 augustus de dag is waarop de Transfiguratie wordt gevierd. “Wij bidden bij deze gelegenheid voor de transformatie van de harten en de geesten, opdat zij zich zouden openstellen voor het licht van de liefde van God voor de mensheid.”

De radicale soennitische terreurgroep ‘Islamtische Staat’ (IS) veroverde in juni de stad Mosul. Op 18 juli stelde IS een ultimatum, waardoor de christenen en andere religieuze minderheden uit de stad werden verdreven. Duizenden christenen zochten veiligheid in de hoogvlakten van Nineve en in Koerdistan. Voor de Amerikaanse invasie woonden er nog 1 miljoen christenen in Irak. Volgens de Chaldeeuwse patriarch Louis Sako resten er daarvan nauwelijks 35.000.

‘Kerk in Nood’ vraagt ook aan gelovigen van andere geloofsgemeenschappen, en in het bijzonder aan moslims, om zich op 6 augustus bij het wereldwijde gebedsinitiatief voor de vrede aan te sluiten. “Ook moslims gaan sterk gebukt onder deze oorlog. Dit gebedsinitiatief omvat de hele wereld. Het stelt ons in staat om onze broeders en zusters in Irak te steunen en om te tonen dat de wereld hen niet in de steek heeft gelaten.”

George Panamthundil, de zaakgelastigde van de pauselijke nuntiatuur in Irak, benadrukt dat de vluchtelingen bijkomend nood hebben aan humanitaire hulp en onderdak, evenals voedsel en medicijnen. Hij dringt er ook op aan dat de internationale gemeenschap zich garant stelt voor de bescherming van de dorpen waar de christenen gevlucht zijn, vlakbij de grenzen van het zelfverklaarde kalifaat van IS. “In vele van deze dorpen ontbreekt het aan drinkbaar water, elektriciteit en medicijnen. Er moet een blijvende oplossing komen voor deze vluchtelingen. Dat moet hand in hand gaan met politieke hervormingen in Bagdad.”

SOLIDARITEITSACTIE MET CHRISTENEN IN IRAK

3 augustus 2014 – In Antwerpen hield zaterdagmiddag een honderdtal, vooral Oosterse christenen, een solidariteitsactie met de vervolgde christenen in Irak en Syrië. De manifestatie was een initiatief van de Syrische, Chaldeeuwse, Maronitische, Melkitische, Assyrische, Armeense en Koptische gemeenschappen in ons land. Ook in Brussel en in Nederland vinden dit weekend manifestaties plaats.

Maandag woonden ook al een duizendtal mensen een gebedsmoment bij in de basiliek van Koekelberg, op initiatief van de Oosterse Kerken. De voorbije week werd tevens een delegatie met afgevaardigden van de Oosterse kerken in ons land ontvangen bij de uittredende vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders.

FRANSE BISSCHOPPEN BEZOEKEN IRAK

1 augustus 2014 – Twee Franse bisschoppen brachten deze week een driedaags bezoek aan de christenen in Irak. De aartsbisschop van Lyon, Philippe Barbarin een de bisschop van Evry, Michel Dubost, kwamen maandag aan in Bagdad. Met hun bezoek proberen zij de beproefde christelijke gemeenschap, die recent ook uit Mosul werd verdreven, een hart onder de riem te steken. Beiden hadden een uitvoerig onderhoud met de Chaldeeuwse patriarch Louis-Raphael Sako, die de voorbije dagen het westen heeft opgeroepen tot meer solidariteit en de beëindiging van het geweld tegen de christenen en andere religieuze minderheden in het land.

Kardinaal Barbarin sloot zich woensdag aan bij de oproep van de Chaldeeuwse patriarch om Iraakse christenen aan te moedigen om in het land te blijven. De kardinaal zei aan de krant ‘Le Figaro’ dat de Franse bisschoppen met dit bezoek hun gebed voor de christenen in Irak concreet maken. “Wij hebben vooral mensen en niet zozeer overheden ontmoet.” De kardinaal zegt dat de spanning tussen soennieten en sjiieten, die in Irak bloedig wordt uitgevochten, aan de basis ligt van het drama waarvan de Iraakse christenen het slachtoffer zijn. “Overdreven Franse gastvrijheid voor de Iraakse christenen is niet wenselijk, omdat zij hier een belangrijke bijdrage kunnen leveren tot de vrede en verstandhouding in het land.”

TERTIO VERBAAST ZICH OVER STILTE OVER CHRISTENVERVOLGING IN IRAK

30 juli 2014 – Terwijl uitvoerig verslag wordt uitgebracht over het conflict in Gaza, blijft het in de Belgische kranten stil over de vervolging van christenen in Irak. Dat stelt het weekblad ‘Tertio’ vast in zijn editoriaal: “Betekenisvol is dat op de persconferentie in Brussel voor het bezoek van de Chaldeeuwse patriarch Louis Raphael Sako geen enkel vaderlands medium aanwezig was. Dat gebrek aan aandacht weerspiegelt de stilte op het politieke forum.”

Met de verdrijving van christenen uit Mosul en andere plaatsen in de regio onder controle van de IS-milities komt nochtans abrupt een einde aan 1.700 jaar christendom en 1.400 jaar broederlijk samenleven van moslims en christenen in de regio. “Niemand betreurt dat meer dan de Chaldeeuwse patriarch Louis Raphaël Sako. Als hoofd van de Iraakse kerk zette hij zich jarenlang in voor een maatschappij gebouwd op de eeuwenoude wederzijdse verstandhouding tussen christenen en moslims. Vandaag moet hij het failliet van die samenleving vaststellen, want IS staat niet open voor enige vorm van dialoog.”

PAUS BELT MET PATRIARCH SAKO OVER SITUATIE CHRISTENEN IN IRAK

30 juli 2014 – Paus Franciscus heeft vrijdag getelefoneerd met mgr. Louis Raphaël Sako, de patriarch van de Chaldeeuws-katholieke Kerk, om zijn steun te betuigen aan de christenen in Irak. Afgelopen zondag had de paus al opgeroepen om te bidden voor de vervolgde christenen in Mosul. De djihadisten van de Islamitische Staat (IS) hebben vorige week de laatste christenen verdreven uit deze Noord-Iraakse stad.

Patriarch Sako heeft er donderdag bij de Veiligheidsraad van de VN op aangedrongen de wreedheden tegen de Iraakse christenen niet langer te dulden. Volgens de patriarch zijn de christenen er het slachtoffer van een etnische zuivering. Daarom moeten de VN volgens hem druk uitoefenen op de internationale gemeenschap om er de mensenrechten te doen respecteren en de Iraakse regering aan te manen de etnische en religieuze minderheden in het land te beschermen.

De Iraakse bisschoppen, die van de week in Erbil in Iraaks Koerdistan vergaderden, hadden ook al opgeroepen tot een betere bescherming van de christenen. Het Iraakse parlement heeft een commissie opgericht om de situatie van de christelijke minderheid in het land te onderzoeken.

Massou Barzani, president van de autonome zone Iraaks Koerdistan, heeft intussen laten weten dat Koerdistan alle christenen die uit Mosul of uit andere streken die door de Islamitische Staat gecontroleerd worden afkomstig zijn, zal opvangen. “Wij sterven allen tezamen of wij zullen allen in waardigheid leven”, verklaarde Barzani bij de ontvangst van een delegatie van de Iraakse bisschoppen.

EUROPESE COMMISSIE RECHTVAARDIGHEID EN VREDE IS ONTZET OVER VERDRIJVING VAN CHRISTENEN UIT MOSUL

31 juli 2014 – De Europese Commissie Rechtvaardigheid en Vrede, die de commissies uit de verschillende Europese landen overkoepelt, spreekt zijn ontzetting uit omdat onder toeziend oog van de hele wereld een van de oudste christelijke kerken ter wereld werd vernield. “Militanten van IS blijven terreur zaaien in Syrië en het noorden van Irak en hebben inmiddels een gebied zo groot als Groot-Brittannië veroverd. Dat heeft verregaande consequenties voor de regio en tot ver daarbuiten. Ook bij ons worden via sociale media strijders verzameld voor een kalifaat dat moslims uit de hele wereld zou vertegenwoordigen.”

De commissie benadrukt dat niet enkel christenen, maar ook andere religieuze minderheden zoals sjiieten worden geviseerd. “Tegelijk wordt de culturele erfenis van deze historisch rijke regio met kerken, kloosters en oude bedevaartplaatsen van verschillende godsdiensten vernield. Tegen die achtergrond begroeten wij de resolutie van het Europese Parlement van 17 juli, waarin de vervolging van religieuze minderheden in Mosul wordt veroordeeld.”

De Europese Commissie Rechtvaardigheid en Vrede vraagt dat IS onomwonden wordt veroordeeld als een terreurorganisatie, dat de wapenlevering aan IS-rebellen en verwante groepen een halt wordt toegeroepen en dat de verschillende fracties in Irak tot nationale eenheid worden aangespoord om samen de bedreiging van IS te weerstaan en dat humanitaire hulpverlening aan vluchtelingen in de omliggende landen gul wordt ondersteund. “Er moet meer solidariteit komen met de christenen die zo brutaal worden vervolgd en geloofsvervolging moet eindelijk worden erkend als ernstige reden om asiel aan te vragen en te krijgen.”

VATICAAN SCHENKT 30.000 EURO VOOR VERDREVEN CHRISTENEN UIT MOSUL

27 juli 2014 – De Pauselijke Raad Cor Unum heeft dit weekend een bedrag van 30.000 euro vrijgemaakt voor de eerste noodhulp aan christenen die de afgelopen dagen uit Mosul zijn verdreven door de jihadisten van de Islamitische Staat (IS). De meesten zijn gevlucht naar Koerdisch gebied. De financiële steun is overgemaakt aan de plaatselijke Caritasafdeling. De Pauselijke Raad Cor Unum coördineert de hulpverlening van katholieke hulporganisaties wereldwijd.

In de stad Mosul verbleven tot aan de verovering door de IS-extremisten nog 3.000 christenen. Voor de Amerikaanse invasie waren er dat zelfs 50.000. De stad werd ooit beschouwd als ‘het Rome van het Oosten’. Maar na een ultimatum van IS moesten christenen zich tot de islam bekeren of de stad op staande voet verlaten. Het bisschoppelijke paleis en twee kloosters werden aangevallen en vernield. Eeuwenoude kerkgebouwen zouden omgevormd zijn tot moskee. Toch zou volgens Caritas nog een veertigtal christelijke gezinnen in de stad verblijven, waaronder verschillende gezinnen die zich onder dwang tot de islam hebben bekeerd. De andere gezinnen moeten een speciale belasting betalen om – zonder enige garantie voor de toekomst – hun geloof nog te mogen beleven.

MONNIKEN VERDREVEN UIT EEUWENOUDE KLOOSTER IN IRAK

22 juli 2014 – Rebellen van de ‘Islamitische Staat’ (het vroegere ISIS) hebben de monniken verjaagd uit het klooster van Mar Behnam. De rebellen, die zaterdag ook al het Syrisch-katholieke bisschoppelijke paleis in Mosul binnendrongen en er de eeuwenoude handschriften en manuscripten vernielden, zijn zondag het Syrisch-katholieke klooster binnengevallen. Daarna werden de monniken verjaagd. Zij mochten slechts wat kleding meenemen en moesten de vaak eeuwenoude relieken en andere kostbaarheden achterlaten.

Het klooster van Mar Behnam dateert uit de vierde eeuw. Het ligt vlak bij de stad Qaraqosh, ten zuidoosten van de stad Mosul, waar ook vele christenen wonen. Het klooster is een belangrijk bedevaartsoord. Kardinaal Béchara Boutros Raï, de maronitische patriarch van Antiochië (Libanon), zegt dat de recente gebeurtenissen in Irak, in het bijzonder de behandeling van de christenen en hun bezittingen, een grote schok hebben veroorzaakt bij christenen in de hele Arabische wereld. “Bovendien is er nergens noemenswaardig protest te horen tegen de mensonwaardige manier waarop de christenen worden behandeld.”

De Chaldeeuwse patriarch van Babylon Louis Raphaël I Sako zegt dat de rebellen de sporen van de christelijke aanwezigheid proberen uit te wissen. “Christenen in het Oosten hebben sinds de stichting van de islam vreugde en pijn samen met de moslims gedeeld. Zij hebben samen hun bloed vergoten om hun rechten en gronden te verdedigen. Samen hebben zij steden en een beschaving uitgebouwd. Het is een schande dat de christenen worden uitgesloten, verdreven en zo brutaal worden behandeld.”

Bron: Kerknet 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: