Toerisme Syrië

Barmaya ensemble… Stem van Syrische kunst


Barmaya-troupe1

SANA – HASSAKE – 12 juli 2014 – Terwijl de culturele diversiteit in de noordoostelijke regio van Syrië een omgeving heeft verstrekt voor het vormen van bands en groepen die met elkaar wedijveren om het culturele en artistieke erfgoed van de regio te herdenken, valt het Barmaya ensemble op wegens de toepassing van de Syrische kunsten.

De directeur van het ensemble, Ramtha Shamoun, meldde aan het Syrische persagentschap SANA over de aanvang van het gezelschap, een uniek initiatief dat volgens haar voor het eerst opgericht werd door de kunstenaar George Qeryaqes in de stad Qamishli in de provincie Hassake.

Aangedreven door het streven om de identiteit van de Syrische kunst en cultuur te behouden en die te presenteren aan de hele wereld, werd het gezelschap onderscheiden door de Algemene Commissie voor Radio en Televisie in 2004.

Shamoun merkte op dat de Syrische kunst ‘de opvolger van de Soemerische, Fenicische, Akkadische, Chaldeeuwse, Babylonische en Assyrische kunst is die tot 5.000 jaar in de tijd teruggaat.”

Ze legde uit dat het gezelschap op de verlevendiging van het Syrisch cultureel en artistiek erfgoed werkt door het voorstellen van folkloristische taferelen en shows geïnspireerd door de schoonheid van de Syrische natuur, zijn conventionele sociale en religieuze rituelen en de historische mythologie met een moderne tint, maar met het respecteren van de geest van het erfgoed.

De dansers dragen altijd de traditionele Syrische kledij en dansen op Syrisch geïnspireerd muziek, aldus Shamoun.

Het lijkt erop dat alles over het gezelschap – niet alleen zijn grote belang en oriëntatie – over de Syrische cultuur spreekt. Ook de naam is afgeleid van de woorden ‘Bar’ en ‘Maya’ in het Syrisch, een dialect van het Aramees, en betekent respectievelijk ‘zoon’ en ‘water’. In de combinatie Barmaya betekent dit ‘zonen van het water’ legt Shamoun uit.

Het gezelschap, zei ze, heeft in totaal 100 leden van verschillende leeftijden, variërend van zeven tot dertien jaar (kinderen band), van 13 tot 18 jaar bij de junioren en stagiairs en van 18 jaar en ouder in de professionele band. Deze telt veertig leden en neemt deel aan activiteiten in het buitenland.

Het Barmaya ensemble heeft vele lokale titels gekregen en raakte bekend door verschillende opmerkelijke optredens bij internationale festivals, zoals bij het festival ‘Doha … de culturele hoofdstad van Europa’ in 2010 en het festival van de Middellandse Zee, gehouden in Cyprus.

.

b001

.

b002

.

b003

.

b004

.

Bron: SANA.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: