Nieuws

Kerk in Nood: laatste nieuwsbericht over Gaza


  GazaFamilyFlees

KERK IN NOOD – 5 augustus 2014 – Help Kerk in Nood helpen in Heilig Land. Verspreid dit bericht aan vrienden en kennissen. Vertel het in je parochie, je gebedsgroep of in de organisatie waar je actief in bent.

Met deze concrete oproep kunnen we als christenen solidair zijn met allen in Irak en het Midden-Oosten.

Voor meer informatie: www.kerkinnood.be , Facebook of 016/39.50.50.

Patriarch Twal over Gaza: “We hebben nog meer hulp nodig”

4 augustus 2014 – De internationale katholieke hulporganisatie ‚Kerk in Nood‘ zal op vraag van de Latijnse Patriarch van Jeruzalem slachtoffers van de oorlog in Gaza steunen. Volgens de patriarch is geneeskundige hulp voor de oorlogsslachtoffers het meest dringende. Ze worden behandeld in de ziekenhuizen van Gaza of daarbuiten. In het katholieke Sint-Jozefziekenhuis van Jeruzalem liggen 24 moslims en één zwaar gekwetste christen uit Gaza, die zijn behandelingskosten zelf niet betalen kan. Ook de verschillende christelijke medische instellingen in de Gazastrook hebben nood aan onze steun. Ze lijden voor het ogenblik heel zwaar onder de stroomonderbrekingen en het brandstoftekort in het gebied waardoor ze hun werk maar gedeeltelijk kunnen uitvoeren. Daarom is van het grootste belang dat we de brandstof voor de stroomgeneratoren mee financieren.

We zijn een Kerk in Nood

De katholieke school “De Heilige Familie” geeft momenteel onderdak aan ongeveer 1.000 vluchtelingen en is dringend aan een renovatiebeurt toe voor ze weer in gebruik genomen kan worden. Sommige woonhuizen van christenen zijn geheel of gedeeltelijk vernield. Om ze weer te kunnen betrekken, vraagt het Latijnse Patriarchaat om hulp. Vertegenwoordigers van het Patriarchaat vragen heel uitdrukkelijk om steun van de weldoeners van “Kerk in Nood”. Mgr. Fouad Twal, de Latijnse Patriarch, zei kortgeleden in Jeruzalem: “Lieve weldoeners van Kerk in Nood: ‘Wij, in het Heilig Land, zijn een Kerk in nood. Bid voor ons, wees solidair en help ons. We hebben uw hulp meer nodig als ooit tevoren.” Ook de verantwoordelijke bisschop van het Patriarchaat in Gaza zelf, Mgr. William Shomali, contacteerde Kerk n Nood: “De humanitaire toestand in Gaza is zeer slecht. We vragen u om te bidden voor een wapenstilstand en voor vrede. Help de armen en de oorlogsslachtoffers. Het is hoog tijd om de mensen in Gaza te helpen, meer dan ooit.”

Katholieke parochie getroffen

Volgens het Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid zijn in de oorlog van Gaza sinds 8 juli al meer dan 1.700 Palestijnen om het leven gekomen, vielen er meer dan 9.000 gewonden waarvan sommigen zwaar gekwetst en zijn er 254.000 mensen binnen de Gazastrook op de vlucht geslagen. Dat is het hoogste aantal Palestijnse slachtoffers in het conflict met Israël sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967, toen Israël de Palestijnse gebieden veroverde en sindsdien bezet houdt. Ook de christelijke gemeenschap in Gaza is zwaar getroffen door de oorlog. In het gebied met ongeveer 1,8 miljoen moslims wonen er 1.300 christenen. Daarvan behoren 1.200 gelovigen tot de Grieks-orthodoxe Kerk en zijn er ca. 170 rooms-katholieken. Beide kerkgemeenschappen hebben gevluchte moslims in hun gebouwen opgenomen.

Tijdens de Israëlisch bombardementen is tot nu toe één christelijk orthodoxe vrouw om het leven gekomen. Naast het orthodoxe kerkhof en enkele gezinswoningen van christenen is ook het gebouw van de katholieke parochie van de ‘Heilige Familie’ beschadigd. De uit Argentinië afkomstige priester Jorge Hernandez woont er nog steeds samen met drie zusters van de congregatie van Moeder Teresa, die er zorg dragen voor enkele gehandicapte kinderen en bejaarden. Het Patriarchaat van Jeruzalem vroeg en kreeg € 50.000.

Wie wil meehelpen?

Elke gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood I Oostpriesterhulp gebruikt.

U kan de katholieke Kerk helpen door:

◦Een online schenking voor pastorale projecten.
◦Een gift voor pastorale projecten op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood | Oostpriesterhulp vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking  voor de toekenning van een fiscaal attest. Via een online schenking kunnen wij u een ingevuld overschrijvingsformulier toesturen.
◦Een  gift voor sociale projecten kan op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,-).

Zij die in de loop van het jaar € 40,- of meer storten voor een sociaal project, ontvangen het volgend jaar automatisch een fiscaal attest.

Aandacht! De bisschoppen van België willen hun solidariteit uitdrukken met de christenen van het Midden-Oosten. Ze vragen aan alle parochies en kerken van het land om op 15 augustus een bijzondere omhaling te houden. De opbrengst zal ten goede komen aan de christenen van Irak, Syrië en het Midden-Oosten.

Daarvoor werden concrete projecten uitgewerkt door Kerk in Nood en Caritas International.

De bisschoppen vragen ook dat er in de vieringen voor het feest van Maria-Tenhemelopneming een gebed voor de vrede, in het bijzonder die in het Midden-Oosten, zou worden uitgesproken gedurende de voorbeden. Alvast bedankt voor uw milde steun!

Met vriendelijke groeten – Avec nos meilleures salutations – Mit freundlichen Grüßen – With best regards

Uma Wijnants
Directeur Kerk in Nood
Kerk in Nood vzw
Abdij van Park 5
B-3001 Leuven

Tel + 32 16 39 50 50
Fax + 32 16 39 50 60

Mail: uw@kerkinnood.be

Web: www.kerkinnood.be

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: