Nieuws

Bisschoppen van België roepen op tot gebed en solidariteit met Irak


 

Foto: Caritas Libanon.

KERKNET – 12 augustus 2014 – Omdat de bevolking van het noorden van Irak en van het Midden-Oosten, waar vooral christelijke gemeenschappen getroffen worden, een humanitair drama beleven, doet paus Franciscus een sterke oproep. Hij vraagt dat de lokale Kerken resoluut zouden antwoorden op zijn dringende uitnodiging om ‘in elke kerk vurig en eensgezind te bidden tot de Heilige Geest voor de gave van de vrede’.

Herinnerend aan een eerdere oproep tot gebed voor weerloze bevolkingsgroepen die het slachtoffer zijn van ongezien geweld, herhaalt paus Franciscus: “Moge de God van vrede in alle harten een oprecht verlangen doen leven naar dialoog en verzoening. Geweld wordt niet overwonnen met geweld. Geweld wordt enkel overwonnen door vrede! Laat ons in stilte bidden, smeken om vrede, allen in stilte … Maria, Koningin van de vrede, bid voor ons!”

De bisschoppen van België vragen dat tijdens de vieringen van 15 augustus, voor het feest van Maria-Tenhemelopneming, in alle kerken van het land eensgezind zou worden gebeden voor de vrede. In de vieringen zal ook een omhaling worden gehouden voor solidariteit met onze broeders en zusters in het Oosten, ten voordele van concrete projecten die zijn uitgewerkt door Caritas International en Kerk in Nood.

De opbrengst van de omhaling kan onmiddellijk gestort worden op onderstaande rekeningnummers :
• BE88 0000 0000 4141 van Caritas International met de vermelding ‘Midden-Oosten’
• BE91 4176 0144 9176 van Kerk in Nood met de vermelding ‘Midden-Oosten’

Op zondag 31 augustus, om 18 uur, zal in de Basiliek van Koekelberg een gebedswake worden gehouden met als thema: ‘Verbondenheid tussen christenen van het Oosten en het Westen: een zelfde geloof, een zelfde gebed, een zelfde solidariteit voor het leven en de vrede in het Oosten’. De Belgische bisschoppen vragen om massaal aanwezig te zijn en de uitnodiging voor de gebedswake ruim te verspreiden.

Wie dat wenst kan ook persoonlijke giften doen (met fiscaal attest):
Hulp en Hoop vzw.: BE11 4176 0100 0148 met de vermelding ‘Midden-Oosten’
Caritas International: BE88 0000 0000 4141 met de vermelding ‘Midden-Oosten’

Meer informatie over de hulpprojecten:
http://www.caritas-int.be/nl
http://www.kerkinnood.be/NL/default.aspx

BISSCHOP VAN LUIK DOET NOODOPROEP VOOR IRAK 

Bisschop Delville. Foto: Kerknet.

KERKNET – BRUSSEL – 13 augustus 2014 – Mgr. Jean-Pierre Delville, bisschop van Luik, doet een warme oproep tot gelovigen in ons land om de gebeds- en solidariteitsdag van komende vrijdag, op de feestdag van Maria-Tenhemelopneming, zowel in gebed als financieel te steunen. De bisschop maant aan om niet onverschillig te blijven voor het humanitair drama in Irak. “Meer dan 100.000 christenen werden verdreven uit steden in Irak. Dit is een humanitair drama dat een genocide dreigt te worden, door de gruweldaden tegen christenen en de exodus van een verdreven bevolking die geen uitweg heeft op de woestijnwegen.” De bisschop roept gelovigen op zich komende vrijdag aan te sluiten bij de gebedsdag voor vrede in het Midden-Oosten, die op initiatief van de paus plaatsheeft. Hij roept op om de opvang van de vluchtelingen door organisaties ter plaatse financieel te steunen.

Bron: Kerknet 1, 2.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: