Nieuws

Turkije en ISIS – Geen kritiek in Ankara


528a4258bef68

De Duitse voetballer van Turkse origine, Burak Karan, werd door een regeringsbombardement gedood in Syrië. (Foto: Breaking News Network) – https://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2013/11/20/duitse-voetbalspeler-gedood-bij-isis-in-syrie/

WILLY VAN DAMME’S WEBLOG – 12 augustus 2014 – Dat Turkije ISIS volop steunt lijkt vrijwel zeker. Ondanks de zware en niet zelden op leugens gebaseerde massale berichtgeving in de klassieke media (1) over de terreurbeweging ISIS, de Islamitische Staat in Irak en al Sham, lijkt Turkije niet zinnens enige kritiek op de organisatie te geven. Integendeel, in een gesprek op 7 augustus met de TV-zender NTV toonde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken zelfs alle begrip voor de groep.

«L’organisation que vous appelez l’État islamique peut être vue comme une structure radicale et terrorisante, mais il y a des Turcs, des Arabes et des Kurdes dedans. Les mécontentements du passé ont provoqué une large réaction. (…) Si les Arabes sunnites n’avaient pas été exclus en Irak, il n’y aurait pas une telle accumulation de colère.» Le ministre des Affaires étrangères Ahmet Davutoglu (2)

“De organisatie die U de Islamitische Staat noemt kan misschien wel gezien worden als een radicale en terroriserende structuur, maar er zijn daar Turken, Arabieren en Koerden bij. Het ongenoegen over het verleden provoceerde een grote reactie…. Indien de Arabische soennieten in Irak niet waren uitgesloten dan was er nooit zo’n uitbarsting van woede geweest”, aldus de (Turkse, nvdr.) minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan reageerde officieel dan ook zeer lauw op de Amerikaanse bombardementen. Wat feitelijk kan gezien worden als het uiten van ongenoegen. De VS is nu eenmaal haar voornaamste bondgenoot en die, zeker hier, stoot je niet te zeer voor de borst door ISIS ook nog eens openlijk te steunen. Dat zou pas een schandaal geven.

ISIS - Met gevangenen executie - 15-06-2014

Dat ISIS een terreurbeweging is wou men bij de Turkse regering niet geweten hebben. Hier is ISIS bezig met het betere opruimwerk, de massaexecutie van tegenstanders. Kogels met de groeten van president Erdogan?

Typerend was ook dat de Turkse minister van Defensie Ismet Yilmaz expliciet moest stellen dat die Amerikaanse actie zonder Turkse goedkeuring gebeurde. De VS hebben immers in Incirlik in het oosten van Turkije een zeer grote militaire basis die men gebruikt bij de oorlog tegen Syrië.

Geen woord van kritiek op ISIS dus, geen veroordeling van hun praktijken, geen acties tegen de Europese jihadisten die via Turkije naar ISIS blijven toestromen. En voor de Turken is dit ook geen terroristische criminele organisatie. Neen zij vertolkt, aldus Ankara, alleen de frustraties van een gemeenschap? De frustraties van Turkije en Saoedi-Arabië dat zeker.

Daarbij dient men ook te beseffen dat de Koerden uit verschillende fracties en clans bestaan. Niet alleen heb je de Patriottische Unie van Koerdistan van Jalal Talabani en de Koerdische Democratische partij van Massoed Barzani als de twee voornaamste Koerdische clans in Iraaks Koerdistan. 

Een eengemaakt Koerdisch leger bestaat er ook amper. De enige militair sterke krachten daar zijn die van de twee clans die voorlopig elkaar met rust laten. Gezien de bedreigingen van ISIS zeker nu natuurlijk.

Recep Tayyip Erdogan - 3 - Met gevechtsvliegtuig

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan laat zich al eens graag fotograferen in een gevechtsvliegtuig. De man is gezien zijn steun voor die salafistische jihadisten een oorlogsmisdadiger van de zuiverste soort en heeft ontzettend veel Arabisch en Koerdisch bloed aan zijn handen. En de duim op voor ISIS?

Tussen de clan van Massoed Barzani die in de ‘hoofdstad’ Erbil aan de macht is en de clan Talabani  – die in Bagdad de vooral ceremoniële functie van president heeft – is er zelfs al een heuse zeer bloedige oorlog uitgevochten.

Toen ISIS in Mosoel plots de macht greep en de Koerden van Barzani Kirkoek op het Iraakse leger veroverden stelde men in de westerse kranten dat het Iraakse leger niets voorstelde, maar dat van de Koerden, de Peshmerga’s, was wel een uitstekende krijgsmacht. Nu plots blijkt in dezelfde media een week later dat niets voor te stellen. De betaling voor de soldaten blijft trouwens al een tijd uit.

Ook met de Syrische Koerden en hun PYD is er al jaren een soms gewapend conflict. Zo wierp de regering van Barzani plots aan de grens met Syrië een dam op om vluchtelingen uit Syrische Koerdistan en mensen van de PYD tegen te houden.

En onder impuls van onder meer Turkije, de VS, Israël en Saoedi Arabië poogde men – tevergeefs – onder de Syrische koerden zelfs een alternatief voor de PYD uit te bouwen. Met trainingskampen onder de vleugels van Barzani. Het raakte ondanks het vele ter beschikking zijnde geld echter nergens. Het waren niet zij die Barzani nu ter hulp schoten, integendeel.

Nu kwamen plots de vijanden van de PYD met haar zustergroep de Turkse PKK de Iraakse Koerden ter hulp. Het waren zij die vanuit Syrië een bres sloegen in de omsingeling door ISIS van de Jezidi’s rond de berg Sinjar. Wat het de Jezidi’s mogelijk maakte om dit berggebied via het Syrië van Assad te ontvluchten.

PYD-YPG - Koerden Begrafenis

De Syrische Koerdische beweging PYD stuurde eenheden naar Irak om er met succes de Jezidi’s op de berg Sinjar te ontzetten. Iets wat de Iraakse Koerden niet was gelukt. Turkije heeft dus door haar steun aan ISIS een alliantie gecreëerd tussen de PYD en de Iraakse Koerden. Een uniek feit in de geschiedenis van de regio. De PYD is een voorname bondgenoot van de regering van de Syrische president Bashar al Assad.

Maar voor de VS is de PKK en dus ook de PYD een terroristische groep en is alle samenwerking van wie ook in de VS ermee verboden. Wat men nu ditmaal in Washington gemakshalve maar onder de mat veegde.

De ene ‘terrorist’ is duidelijk de andere niet. Het gaat nu zelfs zover dat John McCain, de Amerikaanse Republikeinse senator, ex-presidentskandidaat en militaire havik, opriep om Syrië te bombarderen met als idee zo ISIS te treffen. McCain als partner van Assad! Het kan verkeren.

Maar het feit dat de pers grotendeels zwijgt over de Turkse en ook de Saoedische samenwerking met die jihadisten toont de dubbelzinnigheid van het westen in deze kwestie. Turkije is een kandidaat lid van de EU en militair een der voornaamste leden van de NAVO. En daar is er publiek geen woord kritiek te horen op hun partner. Wat grote vragen oproept over de Amerikaanse bedoelingen hier.

Het idee om Turkije lid te maken van de EU is dan ook een grote dwaasheid. Het zou niet alleen betekenen dat wij de politieke islam binnen de muren van de EU krijgen maar zelfs groepen die zonder aarzelen een oorlog tegen hun buren beginnen en daarbij gebruik maken van salafistisch uitschot en psychopaten. Europa moet zijn eigen boontjes doppen, niet die van het Midden-Oosten.

Willy Van Damme.

1) Zo was er het verhaal dat alle vrouwen, ook diegenen welke al meer dan 40 jaar oud waren, verplicht een besnijdenis moesten ondergaan. Ook sommige verhalen over de slachtpartijen onder Jezidi’s lijken wat overtrokken. Niet dat er geen zeer bloedige terreur is tegen al wie tegenspartelt.

2) http://www.lefigaro.fr/international/2014/08/11/01003-20140811ARTFIG00299-l-union-des-kurdes-irakiens-turcs-et-syriens-contre-les-djihadistes-inquiete-ankara.php. Het is voor zover geweten tot heden het enige verhaal in de klassieke media over de criminele houding van de Turkse regering in deze zaak.

Bron: Willy Van Damme’s Weblog.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: