Nieuws

Paus Franciscus telefoneert met ouders van journalist James Foley


Journalist James Foley. Foto: SIR.

KERKNET (RadVat/CBS) – BRUSSEL/ROME – 22 augustus 2014 – Paus Franciscus telefoneerde gisteren met John en Diane Foley, de ouders van de Amerikaanse freelance journalist James Foley die door de Islamitische Staat werd ontvoerd en later onthoofd. James Foley werd in 2011 al eens ontvoerd en 45 dagen gegijzeld in Tripoli, maar later opnieuw vrijgelaten. In 2012 werd hij in Syrië nogmaals ontvoerd. Het was al twee jaar geleden dat zijn ouders nog eens een teken van leven hadden gekregen.

Pater Federico Lombardi maakte donderdagavond bekend dat Franciscus telefonisch contact had gezocht met de ouders in Rochester, New Hampshire (VS). De paus verzekerde hen van zijn medeleven en zei dat hij in gebed verbonden is. Volgens pater Lombardi waren de ouders van James Foley heel dankbaar en aangegrepen door de telefonische steunbetuiging.

PAUS VRAAGT IRAKESE PRESIDENT RELIGIEUZE MINDERHEDEN TE BESCHERMEN

Paus Franciscus dringt er in een brief aan de Irakese president Fouad Massoum op aan de religieuze minderheden te beschermen en er alles aan te doen om een einde te maken aan de humanitaire crisis in het land. Dat meldt ‘Vatican Insider’.

“Alle Irakezen met politieke verantwoordelijkheid moeten alle middelen gebruiken om de crisis op te lossen”, aldus de paus. “De slachtoffers willen niets liever dan vreedzaam te leven in het land van hun voorvaders”, schrijft paus Franciscus.

De pauselijke brief werd door kardinaal Fernado Filoni, die door paus Franciscus tot Irak-gezant werd benoemd, eerder deze week aan president Fouad Massoum overhandigd.

CARITAS INTERNATIONALIS DOET OPROEP TOT IS-STRIJDERS

Kardinaal Maradiaga. Foto: Phk/Kerknet.

De katholieke hulporganisatie Caritas Internationalis, die nauw betrokken is bij de hulpverlening aan de noodlijdende vluchtelingen in Nood-Irak, doet een oproep tot het geweten van de IS-strijders om het geweld tegen de onschuldige bevolking te stoppen. Kardinaal Oscar Rodriguez Maradiaga, de voorzitter van Caritas Internationalis: “Wij roepen de strijders van de Islamitische Staat op om de gruweldaden tegen broeders en zusters te stoppen en te streven naar een vredevolle samenleving waarin alle mensen, ook de minderheden, in vrede kunnen samenleven.”

Kardinaal Maradiaga spreekt zijn ongerustheid uit over de mogelijke gevolgen van de jongste golf van geweld in het Midden-Oosten voor de dialoog tussen moslims en christenen. “Wij moeten streven naar een vreedzaam samenleven van beide geloofsgemeenschappen, en in het bijzonder in het Midden-Oosten.” De Hondurese kardinaal, die tevens raadgever is van de paus, benadrukt dat geen enkele minderheid in Irak voor het geweld gespaard blijft. “De markering van christelijke huizen in Irak roept onmiskenbaar herinneringen op aan de Jodenvervolging en het nationaalsocialisme.”

Tot slot spreekt hij het engagement uit van de hulporganisatie voor het herstel van de veiligheid en de bescherming van de mensenrechten in Irak. Hij benadrukt ook de solidariteit met alle slachtoffers van het geweld, ongeacht hun geloofsovertuiging.

OECUMENISCHE PATRIARCH VEROORDEELT GEWELD IN IRAK

De oecumenische patriarch. Foto: Persdienst CEK.

(WCC) – 21 augustus 2014 – Het viseren van duizenden christenen en andere religieuze minderheden kan nooit worden gerechtvaardigd in naam van een religieuze overtuiging of opvatting. Wij kunnen niet onverschillig of stilzwijgend toezien op dergelijke irrationele vervolging, culturele onverdraagzaamheid en het hemeltergend verlies van leven, in het bijzonder indien dit door religieuze haat of rassenhaat wordt veroorzaakt. Dat zegt de oecumenische patriarch Bartholomeus.

De orthodoxe kerkleider herhaalt de bereidheid van het Oecumenische Patriarchaat van Constantinopel tot dialoog en verzoening. Tegelijk maant hij religieuze en politieke leiders aan om te zoeken naar vreedzame middelen om conflicten te overwinnen. Tot slot moedigt hij de internationale organisaties en alle mensen van goede wil aan om alle mogelijke hulp te bieden aan vluchtelingen in Irak, opdat zij niet langer onder honger, lijden en dood gebukt gaan. “Moge de God van liefde, die door joden, moslims en christenen wordt aanbeden, overwinnen op de valse idolen van fanatisme en vooroordelen.” 

Bron: Kerknet 1, 2, 3, 4.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: