Nieuws

Uitgelekte documenten: Turkse vrachtwagens vervoeren wapens naar Syrië


Leaked document proves Syria-bound Turkish trucks were carrying arms

TODAY’S ZAMAN – 1 augustus 2014 – Uit een uitgelekt document is gebleken dat een grote wapenlading op weg was naar Syrië onder het mom van humanitaire hulp, meldde het online nieuwsportaal T24.

Het document, dat werd ondertekend door de veiligheidsdiensten en de parlementariër van de belangrijkste oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP) Bülent Tezcan, werd gepubliceerd door het medium T24 op vrijdag, wat aangeeft dat de ambtenaren van het Turkse spionnenagentschap de vrachtwagens met wapens snel in beslag hebben genomen, terwijl veiligheidsdiensten de inhoud ervan visueel konden bevestigen.

De vrachtwagens, die door de veiligheidsdiensten op 19 januari 2014 in de wijk Ceyhan in Adana werden onderschept, worden fel bediscussieerd in Turkije, enkele maanden voor belangrijke lokale verkiezingen en minister-president Recep Tayyip Erdogan beschreef het incident als ‘verraad’. De Turkse premier Erdogan en president Abdullah Gül zeiden dat de vrachtauto’s een ‘staatsgeheim’ meedroegen, maar zeiden dat het alleen om ‘humanitaire hulp ging aan de Turkmenen in Syrië’.

Volgens de Turkse wet is het verboden om wapens te exporteren naar Syrië, ongeacht de bestemming van de wapens. Erdogan is een fervent aanhanger van de rebellen in Syrië om de omstreden president Bashar al-Assad te verdrijven en de berichten in de media bevestigen regelmatig dat de Turkse grens wordt gebruikt om wapens te vervoeren naar de Syrische rebellen. Ankara ontkent niet expliciet dat er wapens de Syrische grens oversteken. Erdogan zegt enkel dat de ‘Syrië gerelateerde wapens niet afkomstig zijn uit Turkije’.

Het vrachtwagen-incident in Adana resulteerde in een afzonderlijk onderzoek waarbij Erdogan publiekelijk uithaalde naar een rechter die officieren vrijliet die delnamen aan de inval van de vrachtwagens. Officieren van justitie die opdroegen de vrachtwagens te onderscheppen werden later verwijderd uit hun functie en benoemd tot minder invloedrijke posities; een veel gebruikte tactiek van Ankara om bureaucraten tot aftreden te dwingen.

Het document dat werd onthuld op vrijdag bevestigt dat de vrachtwagens raketten en raket lanceringsapperatuur vervoerden.

Het was onmogelijk voor aanklagers om de vrachtwagens verder te onderzoeken omdat het Millî İstihbarat Teşkilâtı (MIT) – een organisatie die zich bezighoudt met staatsveiligheid in Turkije – zei dat ze bij hen horen. Een recente wijziging van een wet die de activiteiten van het MIT reguleert maakte het bijna onmogelijk om ambtenaren van het spionage agentschap aan te klagen aangezien juridische stappen gekoppeld zijn aan toestemming van de minister-president.

Bron: Today’s Zaman.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: