Nieuws

Oekraïne – Le Figaro brengt verfijnde propaganda


mad magazine the idiotical Putin Unveils New Propaganda Poster Idiotical Originals, Politics, Russia, Ukraine, Vladimir Putin, Uncle Sam, Ham Sandwich Derby

De propaganda tegen Rusland en president Putin kent al lang geen grenzen meer; met dank aan de bereidwillige massamedia.

WILLY VAN DAMME’S WEBLOG – 22 augustus 2014 – Bij het bestuderen van de westerse massamedia is het altijd de vraag in hoeverre de journalisten die deze media vullen met wat in veel gevallen propaganda is dat ook beseffen. Weten ze niet beter en zijn zij gewoon naïef en dom? Of zijn het eerder doortrapte leugenaars die bewust hun lezers bedriegen? Je hebt er van beide soorten.

Zijn die domme naïeve journalisten mensen die niet thuis horen in een goed professioneel werkende krant of weekblad dan zijn de tweede soort journalisten figuren die eerder thuis horen voor een rechtbank, of wegens bedrog of wegens het aanzetten tot oorlog zoals nu met Oekraïne.

Een heel fijn staaltje van doortrapte manipulatie en oorlogsstokerij is te vinden in een artikel over Oekraïne en Rusland “Kiev dans une impasse stratégique” van Emmanuel Grynszpan dat verscheen in Le Figaro van vandaag 22 augustus. (1)

Oekraïens leger - Pantservoertuigen met Russische vlag in Slaviansk - 16 april 2014

Pantservoertuigen van overgelopen Oekraïense soldaten in het begin van de burgeroorlog. Dat die bevolking in Donetsk Rusland niet nodig had om in opstand te komen tegen de junta is iets wat Le Figaro duidelijk niet wil begrijpen. Hoe zou Le Figaro reageren moesten de volgelingen van maarschalk Philippe Petain met Amerikaanse steun de macht grijpen in Parijs?

Om te bewijzen dat Rusland op grote schaal wapens naar het verzet tegen de regering in Kiev stuurt citeert hij drie experts. Naast dan het feit dat hij die stelling vooraf in het artikel zo voor waar aanneemt. Geen discussie hier.

Zo leest men:

“Pendant que l’attention des médias était focalisée sur les 280 camions d’aide humanitaire russe aux habitants du Donbass, des dizaines de blindés russes sont venus renforcer l’arsenal des séparatistes. Moscou a aussi entièrement changé la direction militaire séparatiste, remplaçant les citoyens russes par des locaux pour faire moins voyant.”

“Terwijl de aandacht van de media zich toespitst op de 280 vrachtwagens met Russische hulpgoederen voor de bewoners van de Donbass, hebben tientallen Russische gepantserde voertuigen het arsenaal van de separatisten versterkt. Moskou heeft ook de militaire leiding van de separatisten geheel gewijzigd en de Russische burgers vervangen door lokale mensen om zo minder op te vallen.”

Allemaal mooi en wel, maar waar zijn de bewijzen? Je hebt die journalist van de Britse krant The Guardian die beweert pantservoertuigen gezien te hebben. En foto’s? Andere getuigen? Andere getuigen zijn er voor zover geweten verder niet. Toch geen betrouwbare. En dan heb je de tandem Kiev-Washington. Maar die zijn in wezen één ook direct betrokken partij. Niet geloofwaardig dus.

Overwinningsmars Russisch leger - Kremlin - 9 mei 2014

Als we journalist Emmanuel Grynszpan van Le Figaro en zijn ‘experten’ moeten geloven zitten er massa’s Russische soldaten in Oekraïne.

Maar Le Figaro laat in dit artikel wel specialisten aan het woord om dit toch te staven en gaat daarbij op zeer sluwe wijze te werk. Eerst citeert men een zekere Dmitry Gotenburg zonder hem echter verder te situeren qua werk en nationaliteit. Niet onbelangrijk natuurlijk en men zou natuurlijk gezien de naam dan maar denken aan een Rus.

Vergeet het, de man is Amerikaan en werkt voor CNA Corporation’s Strategic Studies division. En dat is gewoon een afdeling van het Amerikaanse leger in Arlington. Maar om de geloofwaardigheid van zijn bron niet te beschadigen verzwijgt hij bewust de toch essentiële achtergrond van deze ‘expert’. Had de lezer geweten dat het een Amerikaans militair is dan zou er twijfel kunnen ontstaan.

Die militair zegt:

«La quantité et le type d’armes aux mains des séparatistes ne laissent aucun doute sur le fait qu’elles sont fournies par le gouvernement russe», estime l’expert militaire Dmitry Gorenburg. «Cela inclut des types d’armes que Kiev ne possède pas. L’explication des rebelles selon laquelle leurs armes ont été prises dans des bases ukrainiennes ne tient pas debout.»

“De hoeveelheid en het type van wapens dat in handen van de separatisten is laten er geen twijfel over bestaan dat ze afkomstig zijn van de Russische regering. Dat bevat onder meer types van wapens waarover Kiev niet beschikt. De bewering van de rebellen dat hun wapens zijn buitgemaakt bij het veroveren van Oekraïense militaire basissen klopt dus niet.” vermoed de militaire expert Dmitry Gotenberg.

Daarna komt dan een tweede ‘expert’ aan het woord en ditmaal geeft men wel zijn nationaliteit en zelfs zijn functie. En dat is niet bij toeval. Het betreft hier ditmaal de Russische militaire specialist Rouslan Poukhov. (2) De directeur van het Russische Centrum voor Analyse van Strategieën en Technologieën (CAST) en een adviseur van het ministerie van Defensie in Moskou.

Onmiddellijk na de bewering van de Amerikaanse militair Dmitry Gotenburg komt dan dus een echte Rus aan het woord. Het geeft de indruk dat het artikel evenwichtig is daar men beide partijen aan het woord laat. Fout gedacht.

Zo schrijft Le Figaro:

L’expert militaire russe Rouslan Poukhov, directeur du CAST, admet que «Moscou aide les rebelles, mais il est délicat d’en déterminer l’échelle.”

“De Russische militaire expert Rouslan Poukhov, directeur van CAST, geeft toe dat “Moskou de rebellen helpt, maar het is delicaat om te bepalen op welk niveau”.

Ihor Kolomoisky

Oligarch Ihor Kolomoiski, door de junta tot gouverneur van Dnjepropetrovsk benoemd en financier van het Azov Bataljon, bestaande uit vooral leden van de fascistische Pravy Sektor, dat naast het Oekraïense leger vecht tegen het verzet in Donetsk. Dat er fascisten in Oekraïne zouden zijn is volgens hem alleen maar Russische propaganda.

Door het zo te stellen geeft men de bewering van die Amerikaanse militair Dmitry Gotenburg natuurlijk grote geloofwaardigheid want zie een Russisch expert geeft die hulp toe. En dus moet je die eerder genoemde ‘expert’ wel geloven.

Maar natuurlijk kan hulp van alles betekenen. En dat kan gaan van wapens leveren tot onderdak bieden aan vluchtelingen, humanitaire hulp en diplomatieke steun. Wat voor de laatste drie voorbeelden geen geheim is. De kwestie is wat Poukhov had geantwoord op de vraag of er door Rusland ook militaire hulp wordt gegeven.

De vraag zal wel gesteld zijn. Dat verwacht men toch van een professioneel journalist van een kwaliteitskrant. Maar die vraag en antwoord krijgen we hier niet. Het zou de bewering van Gotenburg immers bijna zeker niet versterken.

En daarom geeft Emmanuel Grynszpan vermoedelijk wel de basisgegevens over de Russische expert, zwijgt hij over die van Gotenburg en blijft het citaat zo kort mogelijk. Zonder de kwestie aan te raken van wat soort hulp Rusland dan geeft.

Hij zal die manipulatie wat verder in het artikel trouwens nog eens herhalen als hij om zijn gelijk te bewijzen een volgende ‘expert’ ten tonele voert. Ditmaal betreft het een zekere Samuel Charap waarvan we alleen lezen dat het een expert is. In wat dan lezen we niet. Zoals ook zijn nationaliteit of functie de lezer worden onthouden. Een herhaling van het bedrog met expert Gotenburg.

En die Charap zegt in het artikel:

“un arrêt immédiat de son aide aux rebelles permettrait à Kiev d’écraser la rébellion.”

“Een onmiddellijk stopzetten van de hulp (door Rusland, nvdr.) zou het voor Kiev mogelijk maken om die rebellie neer ter slaan”

En zoals Gotenburg is ook deze niet nader omschreven ‘expert’ een Amerikaan die ditmaal werkt voor het International Institute for Strategic Studies in Washington, een semi-overheidsinstelling, en die voorheen op het Amerikaans ministerie voor Buitenlandse Zaken zat. Bij Victoria Nuland, de Amerikaanse strateeg rond Oekraïne?

Arseniy Yatseniuk

Arsenyi Yatseniuk, de door Victoria Nuland, Amerikaans staatssecretaris voor Europese Zaken, aan de macht gebrachte premier van de junta in Kiev. Nuland was onder president George W. Bush de rechterhand op de Nationale Veiligheidsraad van vicepresident Dick Cheney. Zij mag dat werk nu verder zetten onder Obama. Oorlog verzekerd.

Met andere woorden Le Figaro doet hier een onbewezen en toch heel belangrijke bewering, staaft die met twee Amerikaanse overheidsbronnen – wat men uiteraard bewust verzwijgt – en laat dat dan via een grove manipulatie ’bewijzen’ door een Russisch overheidsexpert. Geeft toe: een mooi staaltje van journalistieke manipulatie en propaganda. De man weet dus heel goed wat hij doet.

Eerder ‘bewees’ Gideon Rachman in de Britse The Financial Times al dat het verhaal van fascisten in Oekraïne pure Russische propaganda was. En hoe bewees hij dat? Heel simpel, hij noteerde een ontkenning van de door de VS geïnstalleerde premier Arseniy Yatseniuk en haalde een citaat bij de Israëlische Oekraïner Ihor Kolomoisky. En als een jood dit al zegt dan zal het toch waar zijn zeker.

Dat die Ihor Kolomoisky, bankier, dieprijke oligarch en mediamagnaat, een der financiers is van het Azov Bataljon bestaande uit de fascistische Pravy Sektor lezen we natuurlijk niet bij Gideon Rachman. Rachman is dan ook de voornaamste commentator wat betreft diplomatie van deze vermeende kwaliteitskrant. En wie zou dan aan diens woorden nog gaan twijfelen?

Alleen agenten van Moskou?

Willy Van Damme.

1) http://www.lefigaro.fr/international/2014/08/21/01003-20140821ARTFIG00311-kiev-dans-une-impasse-strategique.php

2) In het Engels schrijft men zijn naam als Ruslan Pukhov.

Bron: Willy Van Damme’s Weblog.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: