Nieuws

De NAVO, instrument voor geostrategische belangen


notonato

Artikel door Ludo De Brabander en Georges Spriet op Vrede vzw van 28 augustus 2014

VREDE VZW – 28 augustus 2014 – De Noord Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) is in 1949 opgericht. Voor haar aanhangers is het de verdienste van dit militair bondgenootschap dat het een dam kon opwerpen tegen een agressief expansionistisch communistisch systeem dat Europa na Wereldoorlog II opnieuw in een oorlog dreigde te storten.

Het discours over de oorlogsdreiging vanuit Oost-Europa tijdens de Koude Oorlog werd sterk gepopulariseerd in de media. Er werd graag verwezen naar de blokkade van Berlijn, de Koreaanse oorlog, het neerslaan van de Hongaarse opstand, de Praagse lente, enzovoort. Historische uitspraken zoals die van de Belgische socialist Paul-Henri Spaak met zijn bekende ‘nous avons peur’-toespraak voor de derde Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (september 1948) moesten de perceptie van een reële dreiging vanuit het communistische Oostblok onderstrepen. De oprichting van de NAVO en de bewapening was in die context broodnodig om de tegenstander af te schrikken en desnoods militair van antwoord te dienen.

Een diepere lezing en analyse van de feiten geeft evenwel een veel genuanceerder en zelfs ander verhaal. De oprichting van de NAVO had veel minder met de externe militaire dreiging van het Oostblok te maken, dan wel met de toenmalige ideologische, economische en geopolitieke belangen van het Westen.

 

Download hier ‘De NAVO, Instrument voor geostrategische belangen’ (pdf)

(*) Ludo De Brabander en Georges Spriet zijn de auteurs van: ‘Als de NAVO de passie preekt’ (EPO, 2009, 312 blz). Dit artikel is een update van een eerder verschenen samenvatting van het boek (Vrede vzw, 28 augustus 2014). Met dank aan Soetkin Van Muylem voor de redactie van de tekst!

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: