Nieuws

Syrië – De ‘gematigde’ jongens van het Vrije Syrische Leger (VIDEO)


Vraaggesprek op 13 september 2014 met de Vlaamse journalist Willy Van Damme op de Russische nieuwszender Russia Today over de Islamische Staat (IS) en de wijze waarop de Verenigde Staten (VS) dit probleem aanpakken.
.

WILLY VAN DAMME’S WEBLOG – 10 september 2014 – Bij het bespreken van wie is wie in de jihad in Knack van 10 september komt ook het zogenaamde Vrije Syrische (FSA) Leger ter sprake als zijnde de tak van de ‘gematigde Syrische oppositie’.

Blijkbaar heeft men het nog steeds niet door en gelooft men blindelings de PR-praatjes komende uit de VS. Er zijn duizend-en-één bewijzen dat het FSA bijna continu samenwerkt met al Nusra en zelfs onlangs nog met ISIS, of Islamitische Staat.

Recent nog bij de gevechten rond de Libanese stad Arsal bleek een groep van dat FSA plots onder de vlag te werken van ISIS waarbij o.m. al Nusra en andere Syrische jihadisten van het FSA desondanks samen met hen vochten tegen het Libanese regeringsleger.

Het is ook geweten dat veel wapens en materiaal dat de VS leverde aan leden van het FSA nadien samen met die door de VS getrainde jihadisten bij ISIS raakte.

Het FSA en het zogenaamd vreedzaam verzet uit de beginperiode is een fantasie en een creatie van PR-bureaus die geheel los staat van de realiteit. Een goede kijk op de situatie ten velde zou dit moeten duidelijk maken.

Willy Van Damme

Lezersbrief aan Knack naar aanleiding van het artikel ‘Wie is wie in de jihad?’ in Knack van 10 september 2014.

SYRIA-CONFLICT-ALEPPO

Terroristen van het Vrije Syrische Leger (VSL) gijzelen een politieagent op 31 juli 2012. Het VSL nam die dag drie politiekantoren in Aleppo in bezit. Veertig agenten werden door hen in de commerciële hoofdstad van Syrië gedood. (Foto: AFP/Emin Ozmen/Sabah Press)

NAWOORD

De brief verscheen in Knack van 23 September met een nawoord van Knack.

Nergens in het stuk wordt de FSA vreedzaam verzet genoemd. Er staat dat het de militaire tak is van de gematigde oppositie, die al drie jaar in een burgeroorlog vecht. Dat FSA en Nusra beide tegen het Syrische regime vechten maakt hen nog niet ideologisch gelijk. Dat er Amerikaanse wapens bij IS beland zijn klopt. Die zijn buitgemaakt op het Syrische leger en Syrische rebellen. Dat sommige ook doorverkocht werden of meegebracht door overlopers, zou kunnen, maar is voorlopig onbevestigd.

De redactie

Antwoord

U publiceerde mijn brief ‘Jihad’ met daarbij een reactie vanwege de redactie, waarvoor dank.

Ik vrees echter dat U mijn brief niet goed gelezen hebt en daarnaast ook bewijst onvoldoende kennis te hebben van het dossier waardoor U zo verder feitelijk het gelijk van mijn hoofdthesis aantoont.

Zo schrijf ik over de militaire samenwerking en hebt U het over dat “maakt hen nog niet ideologisch gelijk”. Twee verschillende zaken. Maar toch is het merkwaardig dat groepen die dan gematigd zouden zijn, verdedigers van de mensenrechten, een pluralistische maatschappij en de democratie zij aan zij vechten met hun tegenpool, salafistische jihadisten zoals al Nusra.

U mag dat geloven natuurlijk, maar ik zie geen fans van de mensenrechten, de democratie en een pluralistische maatschappij vechten samen met al Qaeda en andere gelijkgezinde groepen.

De feiten op de grond bewijzen trouwens ten overvloede mijn gelijk. Men moet het dan uiteraard wel willen zien.

Imad Jomaa - ISIS - Arsal in Libanon - Augustus 2014

Imad Jomaa, leider van Fajr al Islam, een vroeger onderdeel van de ‘gematigde’ Faroek Brigades en zo lid van het Vrij Syrisch leger. Hij wou zoveel mogelijk Libanese sjiieten vermoorden.

Zo had ik het in mijn brief over de gevechten rond de Libanese grensstad Arsal. Die 5-daagse gevechten ontstonden in Augustus dit jaar toen het Libanese leger een zekere Imad Jomaa arresteerde. Die plande volgens de deels toegegeven beschuldigingen de massamoord op o.m. sjiieten in Libanon.

De man is een topleider van Fajr al Islam die op haar beurt een onderdeel vormde van de Faroek Brigades die vooral in de stad Homs actief waren.

Toen men de man arresteerde ging zijn groep plots over tot ISIS en zwoor trouw aan al Baghdadi. Waarna die ISIS dan met de andere in de omgeving van Arsal actieve Syrische groepen samen het Libanese leger bevochten. Tevergeefs. Ze namen daarbij 22 Libanese militairen en politielui gevangen en onthoofden er sindsdien al twee. Maar dat waren maar Libanezen en dus lag er hier niemand van wakker.

Nu werden de Faroek Brigades in het verleden de hemel der helden ingeschreven door onze media en vormen zij een onderdeel van het Vrij Syrisch Leger. Journalisten als Marvin Colin en Remi Ochlik – die er ook de dood vonden – zagen hen, samen met de rest van de massamedia, als pure vrijheidsstrijders, hedendaagse helden.

Later dit jaar bleek Aboe Sakkar, de leider van die Faroek Brigades, live op TV het hart op te eten van een tegenstander. En genieten dat hij op het televisiescherm deed. Het is een soort gruwel die ISIS ons tot nu toe onthield. Gematigd? Als menseneter misschien.

En dan is er het verhaal van de door ISIS onthoofde journalist Steven Foley. Die werd eind 2012 gekidnapt door de Dawood Brigades toen die officieel nog deel uitmaakten van het Vrij Syrisch Leger en de ook door België gesteunde politieke structuur erboven. Ze hebben Foley dan voor grof geld verkocht aan ISIS. En dan zou het Vrij Syrisch Leger de gewapende arm van de ‘gematigde oppositie’ zijn. Moeten wij nu lachen of schreien?

Verder werd er volgens onder meer het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een uit het Britse Coventry werkende groep die een dekmantel is voor de Syrische Moslimbroeders en heel vermoedelijk de Britse geheime dienst MI6, in Hajar al Aswad, een stadje ten zuiden van Damascus, een niet-aanvalspact gesloten tussen de daar actieve groepen van o.m. het Vrij Syrisch Leger en ISIS.

Aboe Sakkar - Faroek Brigades - Homs - kannibaal

Aboe Sakkar, leider van de Faroek Brigades uit Homs, lid van het Vrij Syrisch Leger en volgens onze media een voor de vrijheid strijdende held. Dit jaar at hij duidelijk met veel smaak op TV het hart van een tegenstander op. Iets voor ‘Kom eens eten’?

Verder is er ook qua ideologie zoals U het noemt amper een verschil te merken. De zeer extreme versie van de sharia die nu van toepassing is in Raqqa en Mosoel was ook bijvoorbeeld van toepassing in het Qalamoengebergte aan de Libanese grens. Hetzelfde met de behandeling van andere religieuze groepen zoals christenen. En daar in Qalamoen zat ISIS toen niet en was al Nusra er op dat ogenblik amper aanwezig. Hetzelfde liedje in Aleppo waar men die extreme politieke terreur eveneens introduceerde.

Trouwens onthoofdingen, sectaire moorden, folteringen en grootschalige plunder door die ‘vrijheidsstrijders’ hadden al plaats vanaf het midden van 2011 maar werden toen netjes uit onze massamedia gehouden. De regering in Damascus waarschuwde op dat ogenblik voor de aanwezigheid van al Qaeda in Syrië maar dat werd in diezelfde massamedia toen afgedaan als propaganda van een ‘dictator’.

En wanneer Damascus het westen wat later waarschuwde voor het gevaar dat zij liep door al Qaeda er te steunen zag men dat in onze massamedia zelfs als een bedreiging van Assad aan het westen. Hoe gelijk echter had de man. Moet je David Cameron tegenwoordig horen brullen.

Trouwens als Saoedi Arabië en Qatar bewegingen steunen dan is het toch te verwachten dat dit geen democraten of lieverds zullen zijn die vechten voor de mensenrechten en dergelijke. Het idee is alleen al te zot voor woorden.

Verder schrijft U dat het ‘voorlopig onbevestigd’ is dat wapens door die rebellen aan ISIS werden verkocht of door overlopers meegenomen. Ik gaf reeds het voorbeeld van de Fajr al Islam. Er zijn er echter veel meer. ISIS is namelijk mede groot geworden dankzij het hoog aantal overlopers vanuit andere rebellengroepen.

Arsal - Jihadisten - Augustus 2014

De zogenaamde gematigde Syrische jihadisten en hun bondgenoten van ISIS in het Libanese stadje Arsal vormden in augustus 2014 een front tegen het Libanese leger.

Een der voorname discussiepunten in de VS is trouwens hoe te verhinderen dat groepen van het Vrij Syrisch Leger Amerikaanse wapens doorgeven aan ISIS en al Nusra. Een zeer hypocriet debat als je het mij vraagt. Zelfs het Witte Huis erkent dus het probleem.

Want dat ISIS wapens van de VS kreeg lijkt amper betwistbaar. Zo smolt ISIS na haar komst als ISI of al Qaeda in Irak naar Syrië eind 2012 geheel samen met al Nusra. En die kregen toen alle steun vanuit dat Vrij Syrisch Leger en de door het westen gesteunde politieke oppositieleiders.

Nu, toen in die periode leverde de CIA 7 vliegtuigladingen vol met Kroatische wapens aan onder meer al Nusra en dus ook aan ISI dat er deel van uitmaakte. De financiering gebeurde door Qatar en de controle over wie welke wapens kreeg was het werk van de CIA.

Bronnen hiervoor zijn o.m.

1) Business Insider, “How CIA-aided arms shipments to Syria keep ending up in radical arms” (25/03/2013)

2) Brown-Moses Blog, “Evidence of Jabhat al Nusra with Croatian weapons” (23/03/2013)

3) Voice of America News (VOA News), “Syrian Jihadist fighters getting western weapons”, Jamie Dettmer (25/03/2013)

Verder beschreef o.m. de Washington Post (“US feeds Syrians, but secretly”, Liz Sly, 14/04/2013 en Global Research, US Military Aid Falls into Al Qaeda’s Hands in Syria by Design, Not Chance, Tony Cartalucci, 17/04/2013) (4) hoe de VS al in 2012 in het noorden van Syrië met eigen vrachtwagens een bevoorradingssysteem had opgezet voor de levering van zaken als communicatiemateriaal, voedsel en medische benodigdheden.

Jabhat al Nusra met M60 antitankwapen komende uit Croatië - 23 maart 2013

Jabhat al Nusra met een Kroatisch M60 antitankwapen, een geschenkje van de vrienden van de CIA en de emir uit Qatar.

Daarbij bleek volgens de verslaggever de grootste begunstigde van die hulp Jabhat al Nusra en toen dus ook ISIS te zijn. Het liet al Nusra zelfs toe haar greep op Aleppo te vergroten. En dit op een ogenblik dat de VS al Nusra officieel uitriep tot een verboden terroristische groep.

Verder wil ik U nog meedelen dat een topdiplomaat van een der EU-lidstaten mij recent in een privaat gesprek stelde dat een der landen achter ISIS het Verenigd Koninkrijk is. Maar ja, het verhaal van het westen en het jihadisme is als kinderen die graag met lucifers spelen en zich dan zwaar verbranden. En dan is het schreien.

Het is verder eveneens een publiek geheim dat Turkije ISIS steunt. De bewijzen hiervoor zijn te sterk om het niet te zien. De Turkse regering weigert in het geval van al Nusra en ISIS zelfs te spreken van terroristen. En Turkije is een zeer voornaam lid van de NAVO.

“Voorlopig onbevestigd” schrijft U. Het is wat U maar ziet als een bevestiging natuurlijk. Maar als jullie de ogen en oren sluiten ziet dan hoor je natuurlijk niets.

Willy Van Damme.

1) http://www.businessinsider.com/cia-weapons-going-to-jihadists-in-syria-2013-3

2) http://brown-moses.blogspot.be/2013/03/evidence-of-jabhat-al-nusra-with.html

3) http://www.voanews.com/content/syria-rebels-weapons/1628351.html

4) http://www.washingtonpost.com/world/middle_east/us-feeds-syrians-but-secretly/2013/04/14/bfbc0ba6-a3b3-11e2-bd52-614156372695_story.html en http://www.globalresearch.ca/us-military-aid-falls-into-al-qaedas-hands-in-syria-by-design-not-chance/5331783?print=1

Bron: Willy Van Damme’s Weblog.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: