Nieuws

Nederland zal in navolging van België deelnemen aan de missie tegen IS: aanslagen kunnen volgen


IS-beheads-American-Foley-thumb-560x301-3632

Terroristen van de Islamitische Staat (IS) onthoofden de Amerikaanse reporter James Wright Foley.

Artikel door onze correspondent Chessy

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 4 oktober 2014 – Nederland komt militair in actie tegen de opmars en wandaden van de Islamitische Staat (IS; voorheen ISIS). Het kabinet heeft besloten een militaire bijdrage te leveren aan de internationale strijd tegen IS in Irak. Dit schrijven de ministers Timmermans (Buitenlandse Zaken), Hennis (Defensie) en Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in een brief aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse bijdrage is gericht op het breken van de militaire kracht en opmars van IS. Deze eerste fase zal naar Amerikaanse schatting tussen de zes en twaalf maanden duren. Nederland stelt in deze fase zes F-16’s beschikbaar voor luchtaanvallen op IS op Iraaks grondgebied. Ook worden Iraakse en Koerdische strijdkrachten in deze periode ondersteund met training en advies.

De combinatie van training en luchtsteun moet de Iraakse troepen in staat stellen om zelf IS effectief te bestrijden. Voor de inzet van de zes F-16’s en de daarbij behorende twee reserve-vliegtuigen worden maximaal 250 militairen uitgezonden. De Nederlandse bijdrage aan de trainingsteams zal bestaan uit maximaal 130 militairen. De Nederlandse F-16’s zullen opereren vanaf een nader te bepalen vliegveld buiten Irak.

Nederland draagt in Irak bij aan de strijd tegen IS op basis van het verzoek tot militaire steun dat de Iraakse autoriteiten deze zomer twee keer bij de Verenigde Naties (VN) hebben ingediend. Dit voorziet in een rechtsgrond voor de inzet van Nederlandse militairen in Irak.

Voor militaire inzet in Syrië is er op dit moment geen internationale overeenstemming over een afdoend volkenrechtelijk mandaat. Als IS alleen in Irak militair bestreden zou worden, kan dat leiden tot versterking van IS in Syrië en andere landen in de regio. Het Amerikaanse luchtoffensief boven Syrië probeert dit te voorkomen. Het kabinet heeft begrip voor deze inspanningen, aldus de ministers.

De Nederlandse inzet is onderdeel van de strategie van een grote groep landen, waaronder landen uit de regio, op initiatief van de Verenigde Staten (VS). Deze strategie draagt bij aan de inzet van de Iraakse regering. Het kabinet verschaft nu duidelijkheid over de Nederlandse bijdrage met het oog op het planningsproces in de VS. Het ministerie van Defensie heeft een team afgevaardigd naar het Amerikaanse commandocentrum en draagt daarmee bij aan de strategische planning van de operatie.

De Belgische Kamer heeft met een grote meerderheid groen licht gegeven voor de deelname in de strijd tegen IS

De Belgische kamercommissie heeft de missie tegen IS goedgekeurd, zij het enkel voor luchtaanvallen boven Irak. De stemming was niet meer dan een formaliteit.  De zes Belgische vliegtuigen stonden vertrekkensklaar op de luchthaven van Florennes en kozen zelfs het luchtruim nog voor de Kamer had gestemd.

De operatie komt er na de vraag van de Iraakse regering voor steun en het verzoek van de Verenigde Staten aan Belgie om deel te nemen aan de operatie. De missie van de F-16’s is beperkt tot het grondgebied van Irak en er zullen geen grondtroepen ingezet worden. De missie zal na één maand geëvalueerd worden en op basis hiervan mogelijk verlengd.

Aanslagen kunnen volgen

Deze deelnamen zal wellicht grote gevolgen met zich meebrengen voor de veiligheid van Nederland, maar vooral voor die van België. De net geschetste landen werden al door de extremisten verklaard tot muharib landen, die te allen tijde aangevallen konden worden als gevolg van hun deelname aan de oorlogen tegen de islamitische landen. Ook stonden deze landen hoog op het lijstje van de IS en al-Qaida als gevolg van hun anti-islam beleid, maar na de Amerikaanse aanval op al-Nusra en IS, en de deelname in de missie tegen IS is er nu echt sprake van een kritieke situatie.

Dit bleek bijvoorbeeld uit de videoboodschap van de Muhajirie Shaam, die er geen gras over liet groeien toen hij zei ‘desnoods verricht je een sterke stevige daad – aanslag – tegen de Nederlandse overheid’.

De laatste dagen circuleren er steeds meer bedreigingen aan het adres van Nederland en België en hun joodse gemeenschappen. Ik adviseer de Nederlandse en de Belgische overheid om deze dagen waakzamer te zijn dan ooit te voren. Ze moeten de observatie verscherpen op Amerikaanse ambassades, joodse instellingen, politieagenten en politiebureaus in Den Haag, Antwerpen en Brussel, militairen en legerkazernes, spoorwegen, vliegvelden en overheidsgebouwen.

Ook zou het verstandig zijn voor de Belgische overheid om te bekijken wat er nu fout gaat binnen de AIVD, NCTV, Taskforce Syrië en de staatsveiligheid. Want er gaat iets mis in de verwerking van informatie die ze binnen krijgen. Dit heeft wellicht te maken met de verkeerde beoordelingen van bepaalde tipgevers. Ze moeten zich realiseren dat zij en de tipgevers dezelfde vijand hebben die ze beiden bestrijden. Als de tipgever er niet heilig van overtuigd zou zijn dat de net geschetste zaken onbedoeld kwaad doen, dan zou hij hen niet betrekken in zijn artikelen.

Ook zouden de Nederlandse en Belgische veiligheidsdiensten er goed aan doen om de observatie van de bekende extremisten deze tijden  te verscherpen. De AIVD, NCTV, Taskforce Syrie en de Belgische staatsveiligheid moeten vooral nu beter omgaan met de informatie die ze binnenkrijgen, want elke inschattingsfout kan nu fataal zijn. De tijd is aangebroken voor de AIVD en de Belgische staatsveiligheid om hun  strategie te veranderen.Want de realiteit maakt duidelijk dat ze de controle totaal hebben verloren als gevolg van de diverse onbedoelde inschattingsfouten door duidelijke gebreken. De Belgische en Nederlandse veiligheidsdiensten zouden zich deze dagen niet enkel moeten focussen op  teruggekeerde Syriëgangers, maar vooral op personen die staan op de LVPT-lijst;  want wellicht zal de eerstvolgende aanslag niet door een Syriëganger worden gepleegd, maar door een ‘lone wolf’ .

Chessy

Advertenties

Reacties

4 gedachtes over “Nederland zal in navolging van België deelnemen aan de missie tegen IS: aanslagen kunnen volgen

  1. Een bende stomme kloten heeft ze eerst laten vertrekken die idioten, je moet je zelf afvragen of ze niet door geinfiltreerden financieel gemotiveerd waren, dit alles om de Amerikanen gewillig te zijn, nu zitten we door de schuld van hen met de gebakken peren !

    Geplaatst door Rudy Verbuyst | 4 oktober 2014, 06:22

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Chessy Nederlandse deelnemen aan de missie tegen IS kunnen met aanslagen worden vergolden - 4 oktober 2014

  2. Pingback: Terrorism expert Chessy Nederlandse deelnemen aan de missie tegen IS, aanslagen zullen volgen - 4 oktober 2014

  3. Pingback: Frankrijk is het vierde muharib land wat door ISIS is getroffen wie is de volgende? | freesuriyah - 8 januari 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: