Nieuws

Syrië en Irak – De waanzin heerst


Tientallen Iraakse veiligheidsagenten werden door terroristen van de Islamitische Staat (IS) geëxecuteerd in de Iraakse provincie Salaheddine, ten noorden van de hoofdstad Bagdad. (Foto: AFP / Welayad Salahuddin)

WILLY VAN DAMME’S WEBLOG – 26 september 2014 – Het is merkwaardig voor wie tegenwoordig en beschikkend over een beetje geheugen onze media volgt en het geschreeuw van allerlei experts en politici hoort. Pagina’s en pagina’s en pagina’s met nieuwe gruwelverhalen over ISIS, de Islamitische Staat van Irak en al Sham, blijven al wekenlang onze kranten vullen. De hoeveelheid nieuws, opiniestukken en analyses zijn amper te volgen.

Hysterie

Waar men vroeger bewust zweeg over de terreur van de salafistische jihadisten in Syrië en alle gruwel op conto van de regering van president Bashar al Assad duwde is het nu zonder enige remmen voluit tegen Jabhat al Nusra en ISIS. En ook nu gaat men weer in overdrive. Alles is toegelaten.

Diezelfde politici en media die in augustus 2013 na die gifgasaanval opriepen om de regering in Damascus aan te vallen, roepen nu nog luider op tot actie tegen ISIS. Het is hysterie van een zelden gezien niveau.

En terwijl veel van deze heren en dames zelfs al van bij het begin van de oorlog tegen Syrië in de lente van 2011 opriepen tot bombardementen om in navolging van Libië ook de Syrische overheidsstructuur te vernielen eisen zij nu eenstemmig bijna dat men die rebellen kordaat aanpakt. De anderen in deze oorlog.

The Times - 25 september 2014 - Barack Obama en David Cameron t

De VS stelde dat het de aanvallen op ISIS en Jabhat al Nusra niet coördineerde met de Syrische overheid. Men verwittigde wel vooraf wat en wanneer men ging aanvallen aan de regeringen in Irak, Iran en de Syrische ambassadeur bij de VN, met de boodschap niet te vergeten om ook Damascus te verwittigen. Geen coördinatie? Het is natuurlijk wat je ermee wil bedoelen.

De vroegere president Bil Clinton zie ooit ook dat hij geen ‘seks had gehad met die vrouw’. Hier Barack Obama en David Cameron samen in het vliegtuig. Mediamagnaat Rupert Murdoch, en dus ook zijn Times, zijn nog steeds woest op Cameron wegens de gerechtelijke problemen die Murdoch had in het Verenigd Koninkrijk. Cartoon uit The Times (Londen) van 25 september 2014.

Hoorde men bij de overheid en de media geen enkel bezwaar tegen de rekrutering in Europa van jihadisten voor Syrië dan roept men nu overal om strenge maatregelen ertegen, liefst zo draconisch mogelijk. Bart De Wever van de N-VA wil hiervoor zelfs een apart overheidsorgaan oprichten? Heeft hij nog enkele vrienden zonder een topjob?

Maffiosi

Wat voorheen bij een expert als professor Rik Coolsaet nog allemaal idealisten waren blijken nu plots een stelletje maffiosi. Raf Sauviller had het in Humo niet ten onrechte over ‘gangsterislam’ en gisteren in Panorama op Tv-zender Canvas noteerde men droogjes dat sinds het vertrek van een aantal Vilvoordse jongeren naar jihadistan de misdaad in die stad merkbaar daalde.

Wat klopt, want vele van die Europese jihadisten komen uit het milieu van de kleine criminaliteit, de wereld van drughandelaars en –gebruikers. En wie verhalen in bijvoorbeeld de Washington Post leest over de wervingspraktijken van die jihadisten in Turkije ziet dat men ook daar vooral in het drugsmilieu actief is. Wat doet vermoeden dat het druggebruik bij ISIS in Rakka en Mosoel groot is.

Geen echte verrassing feitelijk. Toen die jihadisten nog het Syrische Qalamoengebergte vlakbij de Libanese grens beheersten was een van hun eerste zaken die ze er deden het installeren van een fabriek voor de productie van synthetische drugs.

Robert Ford met kolonel Abdul Jabbar al Akidi

De nu gewezen Amerikaanse ‘ambassadeur’ voor Syrië Robert Ford (links), de dirigent achter de jihadistische oorlog tegen Syrië, in 2013 met kolonel Abdoel Jabbar al Okaidi, rechterhand van generaal Salim Idriss en gewezen militair leider van het Vrij Syrisch Leger in Aleppo. Een man die openlijk ISIS en al Nusra steunde en zelfs boos opstapte toen men hen volgens hem niet voldoende had gesteund bij de veldslag om de stad Safeira begin november 2013. Hij is wel al terug bij zijn vrienden van dat ‘leger’. Of hoe de VS ISIS en Jabhat al Nusra steunde.

Verboden volgens de Koran, hun ‘heilig’ boek? Bah neen. Vlug vond men een of andere religieuze kwakzalver die een fatwa uitvaardigde die stelde dat dit kon zolang de productie maar voor ongelovigen bestemd was. Dan zag hun Allah daar geen graten in.

Men moet beseffen dat toen de Taliban en al Qaeda in Afghanistan heersten het land een bijna monopolie had op de productie van opium en heroïne. Muziek en alcohol was onder deze vermeende religieuze fanatici verboden maar grootschalige drugsproductie was dan geen probleem. Van soepelheid in de religieuze leer gesproken. Het Vaticaan en de Dalai Lama kunnen er van leren.

Kolonel Abdul Jabbar al Akidi met Aboe Jandal, ISIS

Diezelfde Kolonel Abdoel Jabbar al Okaidi (midden) zij aan zij met Aboe Jandal (rechts) (1) na de verovering van de Syrische luchtmachtbasis Menagh bij Aleppo op 6 augustus 2013. De in Saoedi Arabië geboren en in Jemen opgegroeide Aboe Jandal was de voornaamste lijfwacht van Osama bin Laden in Kaboel. Na deze foto, genomen van een videoreportage, roept deze psychopaat op om alle alewieten af te slachten. Hij is een topman van ISIS en kreeg hier bij deze opname massa’s lof van kolonel Okaidi.

Onze vrienden de koppensnellers

Maar we zitten nu met de gebakken peren. Al jaren waarschuwden veiligheidsdiensten en enkelen waaronder deze blog voor het gevaar van dit jihadisme dat zich hoe dan ook zou keren tegen de westerse samenleving. En daarbij met hetzelfde soort praktijken zou toeslaan als welke ze nu al decennia toepassen in de Arabische wereld.

Het was onder meer de Britse veiligheidsdienst MI6 die mee in de jaren negentig der vorige eeuw de Tsjetsjeense koppensnellers in Rusland hielp bewapenen.  De waanzin ging hier zelfs zover dat zij christelijke feestdagen als Kerstmis verboden. Maar dat was voor onze politici geen probleem. Het waren als we De Standaard, The Times en de NRC van toen moesten geloven vrijheidsstrijders.

Hetzelfde in de jaren ‘80 van de vorige eeuw toen ditzelfde tuig amok maakte in Afghanistan en er naast het koppensnellen ook de opiumproductie introduceerde. Maar ook dat waren volgens onze politici en media vrijheidsstrijders tegen de misdadige Sovjetunie. Ze werden als helden ontvangen door de westerse regeringen. Men rolde zelfs de rode loper voor hen uit.

Nog op 6 maart van vorig jaar riep Guy Verhofstadt, liberaal kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, in aanwezigheid van ‘generaal’ Salim Idriss, chef staf van het Vrij Syrisch Leger, in het Europees parlement op om hen te voorzien van wapens. Onder luid Europees applaus. Hetzelfde ‘leger’ dat op dat ogenblik zij aan zij vocht met ISIS en Jabhat al Nusra, hen prees en publiek opriep om hen te steunen.

En nu horen wij diezelfde liberalen via o.m. Bart Somers oproepen om strenge maatregelen te nemen tegen de ronselaars voor die jihad. Gaat hij dan oproepen om Guy Verhofstadt te doen arresteren? Dat lijkt toch pure logica niet.

Guy Verhofstadt - 4

Guy Verhofstadt riep op 6 maart 2013 in het Europees parlement aan de zijde van Salim Idriss, de chef van de generale staf van het Vrij Syrisch Leger, op om hen te bewapenen. Dezelfde Idriss die toen voluit ging in het steunen van Jabhat al Nusra en ISIS. Of hoe de Open VLD de terreur van die groepen niet alleen steunde maar hen zelfs nog extra wou bewapenen. Liberaal?

Wat men bij al dat geschreeuw om bombardementen vergeet is ook het recente verleden. De laatste maal dat onze F16’s in actie kwamen was in Libië. Sindsdien zit een derde van de bevolking, een 1,8 tot 2 miljoen mensen, op de vlucht alleen reeds in Tunesië.

En een Libische regering? Er is een soort van parlement en regering, maar dat logeert op een Griekse boot in de haven van Tobroek vlakbij de Egyptische grens. Kwestie van zo op een paar minuten weg te zijn. Van een staatsapparaat is er al maanden geen sprake meer. Ooit had het land de hoogste levensstandaard van Afrika. Tot onze F16’s kwamen!

Niemand van onze politici of media die het openlijk zegt of schrijft. Het is nochtans erg belangrijk maar het is duidelijk te gênant om er over te beginnen. Het is trouwens een meer dan voldoende reden om die F16 nooit te vervangen. (2)

Erdogan vriend van ISIS en Jabhat al Nusra

Dat men nu zij-aan-zij met Assad, Hezbollah, de Syrische Koerden met de Turkse PKK, Irak en Iran vecht tegen diezelfde vijand is natuurlijk niet meer te ontkennen. Men poogt dat wel, of wil het minimaliseren maar de feiten zijn er. De Syrische luchtmacht en die van de VS bombarderen nu diezelfde doelwitten.

Maar men kan ISIS, Jabhat al Nusra en die andere salafistische jihadisten nog effectiever bestrijden. En dat is door hun bevoorrading af te snijden. Er is geen twijfel over dat de Turkse regering van president Recep Tayyip Erdogan en zijn AKP partij hier een sleutelrol spelen.

Recep Tayyip Erdogan - 3 - Met gevechtsvliegtuig

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is een der grootste en ook blijvende financiers achter ISIS en Jabhat al Nusra. De man voert openlijk een gewapende agressie tegen zijn buurlanden Syrië en Irak en steunt met hand en tand de meest gruwelijke terreur mogelijk tegen de bevolking van Irak, Syrië en Libanon. En men laat begaan. België levert hem zelfs nog wapens.

Het recente verhaal van journaliste Joanie de Rijke in Knack (3) over de rol van Turkije is voor diegenen die het nog niet beseffen een oogopener. Het doet het verhaal over hoe het land dient als terugvalbasis waar die jihadisten kunnen uitrusten en medische verzorging krijgen. Het beschrijft eveneens de rekrutering, financiering en bevoorrading. Allemaal met steun van Erdogan.

Turkije is de levenslijn voor ISIS en Jabhat al Nusra, snij die af en beiden komen in zeer zware moeilijkheden. Maar niemand roept publiek, behoudens Egypte gisteren in de VN, dit land tot de orde. Sleep het land wegens de bedreiging van de wereldvrede – want dat is het toch – voor de VN-Veiligheidsraad en duw Erdogan op de knieën voor het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Het is trouwens niet de enige levenslijn voor ISIS. Zo leveren een aantal internationale organisaties, waaronder enkele van de VN, nog steeds allerlei goederen aan de gebieden in Syrië onder controle van ISIS. En dit zonder dat die instellingen toezicht hebben over de distributie.

Men laat dus gewoon betijen en blijft Turkije, een geassocieerd lid van de EU en een der sterkhouders van de NAVO, voluit steunen. Zo verkoopt België zonder problemen pakken wapens aan niet alleen Turkije maar ook aan Qatar, Koeweit en Saoedi Arabië. Nog drie financiers van de salafistische jihad. Oorlogstuig welke daarna zonder enig probleem dan bij ISIS en al Nusra geraakt.

Maar onze regering, politici en media zwijgen hierover. En nochtans weet men goed dat deze terreurgroepen met onze wapens vechten. Het is een voorbeeld van hoe men in het westen moord en brand schreeuwt maar geen seconde lijkt na te denken hoe men dit probleem dan goed moet aanpakken.

Hassan Rouhani met Herman Van Rompuy en Catherine Ashton

Europees president Herman Van Rompuy (tweede van links) (CD&V) stelde privé nog in 2013 dat men Bashar al Assad wel klein zou krijgen – lees vermoorden – nu poogt hij met alle mogelijke middelen zoete broodjes te bakken met diens goede vriend en toeverlaat de Iraanse president Hassan Rouhani (tweede van rechts). En dat wil dan serieus genomen worden. Links Catherine Ashton, verantwoordelijke voor Buitenlandse Zaken van de EU.

En dan hebben we het nog niet over de grootschalige achterstelling overal in Europa van jongeren met een islamitische achtergrond. Het is een glijmiddel bij uitstek richting die salafistische terreur,. Men weet het maar men doet er amper iets aan. Wat een politici, wat een media.

Willy Van Damme.

1) ‘The black banners, The inside story of 9/11 and the war against al Qaeda’, Ali H. Soufan, W.H. Northon & Company, 9/11

1) De eerste keer dat men ze gebruikte was rond Kosovo toen men een illegale oorlog tegen Servië voerde om het UCK, volgens Interpol toch een zeer gevaarlijke criminele organisatie, in Kosovo aan de macht te brengen. En het optreden van onze F16’s nadien in Afghanistan is al evenmin een prijzenswaardig voorbeeld geweest van het goed gebruik van deze moordmachines.

2) ‘Turkije heeft bijgedragen aan de creatie van dat monster’, Joanie de  Rijke, Knack 24 september, pagina’s 66 tot 71.

Bron: Willy Van Damme’s Weblog.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: