Nieuws

AIVD maakt weer grove inschattingsfouten


File:Gebouw AIVD Zoetermeer.jpeg

Het hoofdkantoor van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Zoetermeer in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

Artikel door onze correspondent Chessy

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 5 oktober 2014 – De arrestatie van de vier onschuldige ouders uit Huizen, wat resulteerde in de uithuisplaatsing van hun zes jonge kinderen, was ‘volstrekt onnodig’, aldus advocaat Pestman. Volgens hem was het afpakken van hun Nederlands paspoort of een reisbeperking opleggen genoeg geweest om te voorkomen dat ze zouden afreizen naar het IS-kalifaat.

Advocaat Pestman zegt dat er in het ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), dat de basis vormde voor de aanhouding, een belangrijke fout stond.

Een paniekerige drang om succes te boeken

De AIVD schreef daarin dat de kinderen van de onschuldige gezinnen een Nederlands en een Marokkaans paspoort hadden, waardoor ze hun reisplannen naar Syrië zouden kunnen uitvoeren.

Deze ongefundeerde aantijgingen worden door de verdachte personen alsmede de realiteit tegengesproken. Ten eerste hebben ze alleen maar een Nederlands paspoort. Ten tweede hadden zij geen plannen om daadwerkelijk in Syrië deel te nemen aan de jihad. Ten derde is dit niet feitelijk vastgesteld en ten vierde hebben bepaalde politici onlangs nog gezegd dat een emigratie naar oorlogsgebieden, zoals Syrië, niet strafbaar is. Dus mochten de gezinnen daadwerkelijk naar Syrië willen afreizen, dan is dat volgens de wet niet verboden.

Helaas wilde een woordvoerster van de AIVD, zoals gewoonlijk, niet op die aantijging reageren. “Wij gaan nooit in op casussen, ook niet in dit geval.”

Emigreren

Pestman bevestigt dat zijn cliënt wel degelijk serieuze plannen had om te emigreren naar het land van de islam, zoals voorgeschreven staat in de Koran en de soenna. Maar de uiteindelijke bestemming stond tot de dag van vandaag niet vast. Naast Syrië behoorden ook Egypte en Marokko tot de serieuze mogelijkheden.

Gisteren besloot de rechter-commissaris terecht dat drie van de vier ouders moesten vrijkomen. Volgens de rechtbank waren er onvoldoende aanwijzingen dat de drie voorbereidingen zouden hebben getroffen voor het deelnemen aan terroristische activiteiten.

De vierde verdachte zit nog wel vast, omdat er op een harde schijf van hem een aantal documenten zijn aangetroffen die nog moeten worden onderzocht.

Advies aan Rob Berholee en de AIVD

De AIVD zou niet in dit soort gezichtsverliezende situaties belanden, als ze gespecialiseerde agenten in dienst zou hebben die de zaken efficiënt kunnen beoordelen. Want uiteindelijk worden de verdachten zoals gewoonlijk door onvoldoende aanwijzingen weer vrijgelaten en was alle grootspraak van tijdelijke aard.

De AIVD moet zich realiseren dat ze de strijd tegen de jihadisten aan het verliezen is en dat het nu echt anders moet. Het kan werkelijk fout gaan lopen met een aanslag als gevolg. Bepaalde gaten moeten nu beslist gevuld worden. Ze moet haar strategie aanpassen en haar besluiten herzien. Ze moet trachten gespecialiseerde agenten en informanten in dienst te nemen die de klassieke Arabische taal uitmuntend beheersen en kennis hebben van de diverse jihadistische groepen en hun methodieken. Agenten die niet veel tijd nodig hebben om te concluderen wie wel en niet staatsgevaarlijk is of kan zijn. Agenten die weten waar ze moeten zoeken naar inlichtingen en deze zelf kunnen beoordelen.  

Agenten die door de jaren heen zelf een internationaal en vooral een sterk nationaal inlichtingen netwerk hebben opgebouwd met pionnetjes die zij te allen tijde kunnen inzetten, terwijl de geviseerde niet weet dat hij gebruikt wordt.

De aanstelling van agenten met dit profiel, zal er zeker voor zorgen dat de AIVD niet snel in dit soort gezichtsverliezende situaties terecht zal komen.

Ik bemerk uit een aantal situaties, dat de AIVD zich in het nauw gedreven voelt door mijn artikelen en geboekte successen en haar frustraties op mijn persoon richt. Successen die hebben geleid naar de verijdeling van aanslagen en naar de arrestaties van Osama T., Osama C. en velen anderen, zoals de Nederlandse jihadisten in België. 

Deze handelingen zijn overbodig. We hebben beiden dezelfde missie, we willen beiden dezelfde doelen behalen en we hebben beiden dezelfde vijand. Alleen boekt de één met primitieve middelen meer succes dan de ander, terwijl die wel een miljoenenbudget tot zijn beschikking heeft. Weet dat al mijn projecten waarmee aanslagen zijn verijdeld en arrestaties zijn verricht, mij maximaal tien euro per project hebben gekost. De, door toedoen van de AIVD, gearresteerden in Huizen, zijn allen op een na vrijgelaten. En Osama T., die door toedoen van Chessy is ontdekt en gearresteerd, zit nog steeds vast en dit is het verschil. 

Chessy.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: